• Vagány Receptek e-book
  • Életmódváltó Csomag - Étrend és Receptek
  • Megjelent könyveim
  • Fitnesz édességek könyv
  • Enni és Fogyni ebook

Az én rizottóm így készül! Krémes rizottó zöld spárgával és juhsajttal

2020.06.17.

Az én rizottóm így készül! Krémes rizottó zöld spárgával és juhsajttal

Hé, ez még a diétába is belefér!

Gasztrobloggerként sokszor megkapom a kérdést: hogyan kell jó rizottót készíteni? A válaszom nagyon egyszerű: akkor csinálod jól, ha neked ízlik a végeredmény.

Tény, hogy el is lehet rontani. Hiba lehet, ha túl keményre főződ, vagy éppen túl puhára. Nem jó, ha száraz, mert az igazi olasz risotto bizony krémes. Érdemes megtanulnod az alapreceptet, de utána készítsd a saját ízlésedre. Legyen olyan puha, amennyire te szereted és legyen annyira krémes, amennyire neked jó. A rizottó készítése egy tétel volt a szakács vizsgámon. Jó párszor elkészítettem már és a végeredmény mindig isteni lett. Ezt mutatom most meg nektek is egy kis tavaszi spárgával. Semmi olyan nincs benne, ami zsírépítő lenne. Szóval, ha belefér ebédre 429 kalória, akkor nyugodtan eheted diétás ételként. A diétás étrend kialakításáról részletesen itt olvashatsz.

 Hozzávalók (3 adaghoz)

200 g Arborio risotto rizs

500 g zöld spárga

1 vöröshagyma

1 evőkanál olívaolaj

15 g vaj

1,5 dl száraz fehér bor

4 dl zöldségalaplé

25 g pecorino olasz juhsajt

 Elkészítés

1. Ha nincs otthon zöldségalapleved, akkor kezdd ezzel a főzést. Alaplét bármilyen zöldségből lehet készíteni. Ehhez a rizottóhoz így főztem az alaplevet: 2 db répát, néhány szárzellert, 1 db petrezselyemgyökeret, 1 db fokhagymát, 1 db paprikát és 1 csomó petrezselymet hideg vízben feltettem főzni. Amikor felforrt, akkor megsóztam, egész borsot és 2 db szegfűszeget is tettem bele. Ezután gyöngyözve főztem kb. 2 órán át. Az elkészült levesből kivettem a zöldségeket. A levest pedig átszűrtem.

2. Közben készítsd elő a spárgát is. Itt olvashatod, hogyan kell. Törd le a végét, hámozd meg kicsit, áztasd be, majd darabold fel. Az elkészült zöldségalapléből vegyél ki egy kisebb lábosban és abban főzd roppanósra a spárgát.

3. A vöröshagymát vágd apróra kockákra és egy evőkanál olívaolajon dinszteld meg, majd add hozzá a rizst. Folyamatosan kevergesd, és ha a rizs teljesen felforrósodott (ha kézfejedet hozzá érinted és már nem már nem tudod ott tartani, biztosan tudhatod, hogy elég forró J), akkor öntsd hozzá a fehérbort. Keverd el és hagyd, hogy teljesen elpárologjon.

4. Ha a bor elpárolgott, akkor adj hozzá egy kevés forró alaplevet, majd keverd el. Úgy főzd, hogy folyamatosan adagold hozzá az forró alaplevet, ahogy elpárolog a rizsről adj hozzá egy merőkanállal és keverd el. Addig főzd, amíg a rizs megpuhul, de nem szabad túlfőzni, készítsd al dentére. Ez kb. 20-25 perc.

A végén keverj bele hideg vajat, öntsd ki tálakba, reszelj a tetejére juhsajtot és még langyosan fogyaszd el a roppanósra párolt zöld spárgával megszórva.

1 adag

 

Energia:

429 kalória

Fehérje:

11 g

Szénhidrát:

63 g

Zsír:

12 g

Recept és fotók: Földi Rita

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!

Szerző: Földi Rita

Földi Rita: szakács, táplálkozási tanácsadó, életmódblogger

Fitnesz blogomon bebizonyítom, hogy a diétás ételek is lehetnek ínycsiklandóan finomak. Felejtsd el az önsanyargató diétákat és az unalmas ételeket! Ha neked is hiányzik a diétából az édesség, a sütemény, akkor jó helyen jársz!

Segítek neked, hogy finom ételekből állíthasd össze a diétás étrendedet, megmutatom, hogyan lehetsz hosszú távon karcsú és tippeket adok ahhoz, hogy az evésen kívül másban is megtaláld a boldogságot. Olvasd el a cikkeimet, nézd meg a receptjeimet, de előbb ismerj meg jobban, ha pedig kérdésed van, üzenj nekem itt!