Rita Fitnesz Receptjei

diétás receptek fogyni vágyóknak, egészségesen táplálkozóknak

Receptkereső

Keresett kifejezés:
Árszint:
Fő kategória:














Konyha:


Étkezés:




Szezon:




Alkalom:










Elkészítési nehézség:


Elkészítési idő:





Speciális összetevő:






Népszerű témák:











Egészséges édesburgonya-krémleves

2020.03.30.

Egészséges édesburgonya-krémleves

Megbolondítva egy kis sonka ropogóssal Húsvétra is tökéletes!

Bár az édesburgonya-szezon márciusig tart, a szupermarketek most mégis tele vannak édesburgonyával. Sok helyen akciósan is hozzájuthatsz. Húsvétkor mindenki a medvehagymát és az újburgonyát keresi, de az édesburgonyának is számos jótékony hatása van, ami miatt most érdemes többet fogyasztanod belőle.  


Miért fogyassz édesburgonyát? 

  • Kitűnő A-vitamin forrás, így jót tesz a szemnek és a bőrnek.

  • C-vitamin forrás is, így  védi az immunrendszert.

  • A benne található kálium segít szabályozni a vérnyomást, a kalcium pedig a csontokat erősíti.

  • Béta-karotinban gazdag, így segít elhárítani a betegségeket, beleértve bizonyos rák- és szembetegségeket is.

  • Vegetáriánusok számára kifejezetten ajánlott, mivel vasban gazdag.

Egészséges édesburgonya-krémleves recept

 Hozzávalók (5 adaghoz)

2 édesburgonya (550 g)

1 sárgarépa (95 g)

1 vöröshagyma

5 gerezd fokhagyma

2 evőkanál vaj

1 evőkanál olívaolaj

3 babérlevél

őrölt fehér bors

1 evőkanál szárított tárkony levél

200 ml főzőtejszín (10%-os)

 

A tetejére:

100 g fekete-erdei szeletelt füstölt sonka, amiből sonka csipsz lesz 

 Elkészítés

1. A vöröshagymát kockázd fel, a fokhagymát tisztítsd meg, de hagyd egészben, majd foglalkozz az édesburgonyával és a répával. Mindkettőt mosd meg, hámozd meg, és darabold bele egy edénybe.

2. Olvaszd fel a vajat egy nagyobb lábosban, löttyintsd bele az olívaolajat is, majd pirítsd üvegesre benne a vöröshagymát és a fokhagymagerezdeket.

3. Ha már barnák, és a lábosból is kellemes sült fokhagyma illat jön, akkor öntsd rá az összevágott répát és édesburgonyát. Adj hozzá sót, borsot, a babérleveleket, majd keverd át és pár másodpercig pirítsd meg a fűszerekkel is. Öntsd fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje az egészet. Forrald fel.

4. Főzd addig, amíg a répa és a burgonya meg nem puhul, közben tegyél bele tárkonyt is.

5. Ha már minden puha, akkor keresd meg mind a három babérlevelet, vedd ki belőle, majd rúd mixerrel vagy turmixgépben turmixold krémesre. Öntsd vissza a lábosba. Add hozzá a főzőtejszínt, és forrald át még egyszer az egészet.

Melegen fogyaszd, úgy, hogy a tetejét megszórod ropogósra pirított sonkával. Diétás úgy lesz, ha a sonka szeletek megpirításához nem használsz már olajat. Tedd egy sütőpapírral bélelt tepsibe és süsd ropogósra a sütőben.

 

1 adag (250 ml)

 

Energia:

238 kalória

Fehérje:

10 g

Szénhidrát:

33 g

Zsír:

13 g

Recept és fotó: Földi Rita

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Szólj hozzá elsőként!