Rita Fitnesz Receptjei

Diétás recepteket készítek cukor és fehér liszt nélkül fogyáshoz, egészséges táplálkozáshoz.

Receptkereső

Keresett kifejezés:
Árszint:
Fő kategória:














Konyha:


Étkezés:




Szezon:




Alkalom:










Elkészítési nehézség:


Elkészítési idő:





Speciális összetevő:






Népszerű témák:











Ízek, elegancia, élmények - Bepillantás a Kristinus Borbirtok kulisszái mögé

 

Ízek, elegancia, élmények - Bepillantás a Kristinus Borbirtok kulisszái mögé

Az őszi menü ételeinek és borainak végigkóstolása egy "gasztro-tanulmányút" keretében

A Kristinus Borbirtok az elmúlt években mindent megtett annak érdekében, hogy néhány különleges, prémium szolgáltatással és kreatív marketing eszközök sokaságával kitűnjön és más legyen, mint csupán egy dél-balatoni borászat. Először is külön említést érdemel a palackok címkéje, amely mellett nem tud egyszerűen elsétálni az ember. Minden üvegen a Balaton látható egy szokatlan formában, mégis stílusosan, kvázi valódi pincekulcsot alkotva a Balatonhoz. Érdekes, hogy a magyar tenger palackon való ábrázolása korábban még egyetlen balatoni borászatnak sem jutott eszébe.

Nyári hangulat nem csak a palackban, hanem a palackon is.

A Borbirtok – az országban egyedülálló módon – moziteremmel is várja a vendégeit. A Kristinus Vinocinoban kellemes borok és egészséges ropogtatnivalók társaságában, a legkényelmesebb fotelekből nézhetjük a mozifilmeket.

A Vinocino, vagyis bormozi első az országban.

A pincészet rendezvényhelyszínén megvalósuló koncertek miatt egyre inkább komplex élményként tekinthetünk a Balatontól mindössze 10 percre, a Somogyi-dombság lankáin, Kéthelyen találha – építészetileg is különleges – Borbirtokra.

Az épület kívülről és belülről is egyaránt különleges.

A Borbirtok a fine dining rajongóinak igényeit is kielégítő konyhával teszi teljessé az élmények sorát. A Kristinus Gasztro Műhelye az osztrák származású, Klaus Deutschmann konyhafőnökkel igazán feltette az i-re a pontot. Ahol ő megjelenik, ott egészen elképesztő, néha kifejezetten formabontó ételekre lehet számítani.

A Balaton ízei Kéthelyen.

Nagyon vártam már, hogy ellátogathassak a Kristinusba. Ez egy őszi, "gasztronómiai tanulmányút" keretében valósult meg, melyen teljesen megváltozott a véleményem a fine diningról. Az osztrák séf pompás ételkreációi – melyekhez a legfinomabb Kristinus borokat fogyaszthattam – valósággal megigézték ízlelőbimbóimat.

2005 óta készítenek díjnyertes borokat.

Egy koncert vagy kellemes vacsora után nem kell autóba ülni, pihenjünk le az egyedi kialakítású szobák valamelyikében!

A gasztronómiai tanulmányút – mely valójában egy workshop volt –, teljes bepillantást nyújtott a borbirtok sokszínű szolgáltatásaiba és mindennapi életébe. A Kristinus Krisecco welcome drink után megtekintettük a borospincéket, a 10 szobás Vinotel-t, a bormozit, a rendezvénytermeket és a szabadtéri koncerthelyszínt, de számomra természetesen az igazi izgalmak a konyhában rejtőztek.

Klaus Deutschmann a gasztroblogger csapattal.

A Kristinus séfjével, Klaus Deutschmann-nal egy valóságos showban lehetett részünk. A séf egy mondatban három nyelvet (magyar-angol-német) használva magyarázta el nekünk, hogy mit fogunk enni, és mit hogyan készített el számunkra a kis csapata segítségével. ”Nice and crispy a durbincs, a lilakáposzta meg fine. Még egy utolsó simítás és tschüs papa!”  Élvezettel hallgattuk Klaus minden szavát, majd hagytuk magunkat teljesen elvarázsolni az ízek birodalmában, ahol az évszakhoz illő, helyi, prémium alapanyagok felhasználásával készült fogások kerültek a tányérunkra.  

Amuse bouche-ként három étellel kezdtünk, melyekhez Sauvignon Blanc Selecion-t töltöttek a kecses, Kristinus feliratos poharunkba. Egy remek, kaviáros, tigrisrák szirmon tálalt falat után, egy igen ízletes kakukkfüves zellerlevest hörpintettünk fel egy pohárból, majd következett egy omlós marhapofa némi lilakáposzta krémmel. Nem hittük, hogy ezt az ízélményt még tovább lehet fokozni, de a tökéletes állagúra készített kacsamájjal, a rajta könnyeden elterülő zöldalma habbal és a ropogós zsályával végül még is sikerült. Már itt érezni lehetett, hogy ez most valami más, valami egészen új élmény.

Kacsamáj extrákkal.

Ezután következett a háromfogásos őszi menü, a vele harmonizáló, háromféle Kristinus borral. Náluk nem az ételhez ajánlanak bort, hanem pont fordítva. A menü struktúrája a hagyományos előétel-leves-főétel-desszert felosztás helyett a borbirtok borait követi. Nagy gonddal ügyelnek arra, hogy a vendégnek tökéletes élményben lehessen része minden egyes falatnál és kortynál. A személyzet hozzáértése és kedvessége mellett úgy érzi az ember, hogy biztonságban van, nyugodtan hagyhatja magát vezetni, bízhat a felszolgálók ajánlásában.

Boros kilátás a teraszra és a szőlőkre.

Az előételhez egy 2016-os évjáratú Chardonnay-t fogyasztottunk, mely tökéletes párosa volt az őszi ihletésű finomságnak, amely bőrén ropogósra sütött aranydurbincs filé volt, tökmaggal gazdagított sütőtökrémmel. Mindezt a puha – szintén sütőtökkrémmel töltött – burgonyarolád és a ropogós tápiókachips koronázta meg.

Aranydurbincs, tökös mousseline mártással, burgonyaroláddal, tápiókával.

A főételhez vörösbort kínáltak, egy 2015-ös Pinot Noir-t. Ehhez supreme galambmell érkezett, közepesen átsütve, kacsamájjal, popcorn pürével. Az étel ropogós textúráját egy panko morzsában kisütött karalábé, szaftosságát pedig egy ízletes jus (zsű, avagy pecsenyelé) biztosította. Különböző formájú céklák és egy krémesre sütött csicsóka tette még különlegesebbé ezt a harmonikus ízvilágú főételt.

Ízletes galambmell, kacsamáj, popcorn püré, karalábé táska, rákmártás.

A desszert egy aprócska rózsaszín ”meglepetés” volt, melynek vidám külseje rejtette az édes élvezeteket. Egy erdei gyümölcsös ízesítésű habcsók került a tányér közepére, melyet feltörve jutottunk el az ízletes (mézzel és kakukkfűvel ízesített) gesztenyekrém és az erdei gyümölcsös tápióka krém egyvelegéhez. Ezt néhány ropogós kalácsmorzsa és egy kis mézes rumhab, valamint a hozzá fogyasztott 2015-ös Krisecco tett igazán egyedi desszerté.

Gesztenyés, erdei gyümölcsös, rum espuma.

Voltam már néhány Michelin-csillagos, fine dining helyen tesztelni, de az igazat megvallva, nem voltam oda a fine diningért, egészen addig, amíg a Kristinus őszi menüjét és borait végig nem kóstoltam. A csapat – Klaus Deutschmann séffel – teljesen új megvilágításba helyezte számomra a fine dining fogalmát. Itt valóban élmény volt minden falat, melyek úgy tudtak a leginkább kibontakozni, ahogy és amilyen sorrendben érkeztek az egyes fogások és a borok. Valódi művészet eltalálni – pontosabban megtervezni és precízen beállítani – azt, hogy a vendég ízlelőbimbóit milyen hatások érjék egyik percről a másikra. Egy jól megtervezett ízutazásban a vendég olyan élménnyel távozhat, melynek még sokáig bűvöletében él és szinte mámoros állapotba kerülve csak annyit tud mondani, hogy ide bizony vissza kell még térni. A Kristinusban pontosan ilyen ízutazásban volt részem.

Pontos tervezés, kreatív megvalósítás, tökéletes végeredmény.

Az ebéd végén Klaus Deutschmann-t a Márton napi menüről faggattam. Ahogy elmesélte, hogy mit és hogyan fog megalkotni a libás menüben, tudtam, hogy már nem is kell olyan sokat várnom arra, hogy újra részese lehessek egy hasonló ízutazásnak.

Klaus Deutschmann Villachban született, így séf karrierje Ausztriából indult. Országokon átívelő tapasztalatgyűjtése során bejárta többek között Portugália, Ciprus, Norvégia és Németország éttermeit is. Dolgozott a két Michelin-csillagos Vila Joya étteremben is. Magyarországon tagja volt a Chateau Visz, a Bistro Sparhelt, a Karolina Fűszerkertje, a Terazza Bistro és a Káli Art Inn csapatának is. 2016 szeptembere óta dolgozik a Kristinus Borbirtokon.                                                              

A Kristinus elegáns világában a gasztronómia és minden egyes apró elem – a bormozival, a Vinotellel, a zenei programokkal, a Balatont ábrázoló palackokkal – egy komplex élményt alkot. Ez tükröződik az őszi menüben is: kimagasló ízek, izgalmas kombinációk, meghökkentő látvány, változatos textúrák harmóniája, mely az egészet szerethetővé, elbűvölővé teszi. A modern, mégis otthonos környezetben, a prémium alapanyagok és a különlegesebb ízek iránt elkötelezettek felejthetetlen élményekkel gazdagodhatnak a Kristinus Borbirtokon.

fotók: Kristinus | Földi Rita

Hol?

Kristinus Borbirtok

Kéthely, Hunyadi utca 99.

Teszt időpontja

2017. október

Szerző: Földi Rita

vissza