Rita Fitnesz Receptjei

Diétás recepteket készítek cukor és fehér liszt nélkül fogyáshoz, egészséges táplálkozáshoz.

Receptkereső

Keresett kifejezés:
Árszint:
Fő kategória:














Konyha:


Étkezés:




Szezon:




Alkalom:










Elkészítési nehézség:


Elkészítési idő:





Speciális összetevő:






Népszerű témák:











Hogyan készíts szuperegészséges, karcsúsító zöld turmixot? Milyen hibákat ne kövess el?

2020.04.13.

Hogyan készíts szuperegészséges, karcsúsító zöld turmixot? Milyen hibákat ne kövess el?

5 nap, 5 kipróbált recept

Amerikai filmekben régebben sokat láttam, hogy reggelire a főszereplők zöld színű löttyökkel kezdték a napot. Nem nézett ki jól és nem tűnt finomnak sem, de azt mondták, azért isszák, mert egészséges. A sztárokból Cameron Diaz és Olivia Wilde is zöld turmixszal kezdi a napját. Egy olyan reggeli kávéimádónak, amilyen én vagyok, nem hiszem, hogy alternatíva lehet, de kíváncsi lettem, hogy mégis mit tud ez a zöld turmix.

Azt írják, hogy a zöld turmix remekül kitisztítja a szervezetet, amellett, hogy már kora reggel ellát értékes vitaminokkal és rostokkal. Javítja az emésztést, segít megszabadulni a szervezetben felhalmozódott salakanyagoktól, méreganyagoktól és lúgosít. A vitaminok pedig energiát adnak, hogy lendületesen indulhasson a nap.

Gondoltam próbára teszem a varázserejét, ezért elhatároztam, hogy az imádott reggeli kávémról lemondva, zöld lével kezdek 5 napon keresztül. Leírom nektek is, hogy mit tapasztaltam.

Mi kell a zöld turmixba?

Csupán egy marék zöldség és egy nagyobb marék gyümölcs kell a zöld turmixba. Pontosabban: víz + gyümölcs (60%) + egy-két marék zöld levél + ízesítők

A gyümölcs lehet például: banán (ettől jó édes lesz, így más édesítő már nem kell bele), alma, kivi, eper, ananász, málna, cseresznye.

Igazából bármit használhatsz, csak arra ügyelj, hogy két gyümölcsnél több ne legyen benne.

A zöld lehet például: bébi spenót, madársaláta, szárzeller, kelkáposzta, rukkola.

Az egyéb ízesítők lehetnek például: gyömbér, citrom, méz, édesítőszer (amennyiben szükséges), spirulina vagy más superfood.

Rengeteg receptet is találni az interneten, de én szabadjára engedtem a fantáziámat és hagytam, hogy a kreativitásom és a hűtőben tárolt élelmiszerek inspiráljanak.

5 nap, 5 kipróbált recept

Szombat: epres „zöld” turmix

Lehet, hogy már az első nap hibáztam, de nekem nem lett zöld színű az első zöld turmixom. Mivel nem volt itthon banán, csak egy kis fagyasztott eper, így szép piros lett. Viszont nagyon finom volt.

Ezeket tettem bele:

  • 2 marék fagyasztott eper (kicsit felolvasztottam előtte)

  • fél marék petrezselyem

  • egy darabka kígyóuborka

  • egy kis darab gyömbér

  • 1 evőkanál négyszeres erősségű édesítő

  • 2 dl víz

Hatás:

Az elfogyasztás utáni egy-két órában már éreztem a petrezselyem és az uborka vízhajtó hatását, így nagyon örültem, hogy hétvége volt és nem kellett munkába indulnom.

Javaslat: a vízhajtó zöldségeket hagyd ki a zöld turmixból, ha elfogyasztás után utaznod kell, vagy programod van.

Vasárnap: Avokádó- répa-alma zöld turmix

A második nap egy avokádós mixszel indítottam a napomat, melybe répa és alma is került. Az avokádótól szép zöld lett. A színnel nem is volt probléma, de a mennyiséget azt hiszem, elhibáztam, mert bár csak egy-egy valamit tettem bele, mégis két nagy adagot kaptam. 2,5 dl vízzel kellett felöntenem, hogy iható állagú legyen.

Ezeket tettem bele:

  • 1 db répa

  • 1 db avokádó

  • 1 db alma

  • 1 lime leve

  • 1 evőkanál négyszeres erősségű édesítő

  • 2,5 dl víz

Hatás:

Csak egy adagot ittam, a másikat eltettem másnapra, folyadékból így is sok volt nekem. Egy csésze kávéhoz voltam eddig hozzászokva, most meg 2,5 dl zöld turmixot ittam meg. Viszont határozottan energikusnak éreztem magam a turmix elfogyasztása után, és egyáltalán nem is hiányzott a kávé. Talán gyorsabban „bootoltam” be tőle, mint a kávétól, de az is igaz, hogy mivel frissen késztettem el a turmixot, így az alma és a répa megpucolásával elidőztem egy kicsit még álmosan…

Hétfő: Avokádó-répa-alma zöld turmix

Mivel előző nap véletlenül két adagot készítettem, így hétfő reggel már ott várt a hűtő ajtajában a zöld turmixom. Örültem, hogy nem kell az elkészítéssel bíbelődnöm.

Javaslat: készítsd el még előző este konyhakészre az adagodat.

Hatás:

A turmix elfogyasztása után kellett 30 perc mire elmúlt az álmosságom. Úgy tűnik kávé nélkül is fel tudok ébredni (ami fura, mert azt hittem kell a koffein). Az avokádótól valódi energiabomba lett a turmixom, így a reggeli zabkásám már kimaradt utána. A munkahelyemre beérve viszont elfogyasztattam az első kávémat, mert vágytam a kávé ízére. Egész nap energikus voltam. (Persze nem biztos, hogy ez a zöld turmixnak köszönhető).

Kedd: banán-spenót-lime

Kedd reggel nagyon álmosan ébredtem, mivel pont egy álmomból keltett fel az ébresztőórám. Nehezen és álmos szemekkel cammogtam ki a konyhába. Első utam a kávéfőző felé vitt, de ahogy a kávés bögre felé nyúltam, megláttam az előző nap vásárolt banánokat. Villámgyorsan eszembe is jutott, hogy zöld turmixot kell csinálnom. (De bevallom nagyon vágytam a kávé ízére.)

Ezeket a hozzávalókat használtam:

  • 1 banán

  • 2 marék friss spenót

  • ½ lime leve

Hatás:

Ízre ez a turmix jött be a legkevésbé. Ennek volt igazán „zöld” íze. Elfogyasztás után harminc perccel még mindig ásítoztam és a kávém íze járt a fejemben. Kísértésbe estem, és ittam egyet. Gondoltam ezt is kipróbálom. Lássuk milyen a kettő együtt!

A kávé elfogyasztása örömmel töltött el. Minden cseppjét élveztem. Eszembe jutott, hogy a turmixomat egyáltalán nem így fogyasztottam el. 1:0 a kávé javára.

Szerda: eper-spenót-lime

Gondoltam, kap még egy utolsó esélyt tőlem a zöld turmix. De hogy fair legyen a játék, most minden eddigi hibát kiküszöböltem. Néztem recepteket, és kiválasztottam egy ínycsiklandónak tűnőt (mivel az eddigiekből csak az első, epres turmix ízével voltam megelégedve). Már előző este összekészítettem, hogy mi megy a gépbe, így másnap reggel csak bele kellett öntenem. Ez ízlett az 5 receptből a leginkább.

Ezeket tettem bele:

  • 2 marék fagyasztott eper (kiolvasztottam előtte)

  • 1 db banán

  • 2 marék spenót

  • ½ lime leve

  • 1 evőkanál négyszeres erősségű édesítő

  • 2 dl víz

Saját tapasztalat

Fontos, hogy megmaradjon a zöldségek és gyümölcsök természetes íze, így ne ízesítsd túl, és lehetőleg tejtermékeket se használj hozzá, mert a joghurt vagy a tej más irányba vinné el az ízét.

Érdemes tudatosan összeállítanod a turmix összetevőit, mivel minden zöldség és minden gyümölcs más és más kedvező hatással rendelkezik. Ha például a fogyás a célod, akkor érdemes gyömbért, szárzellert és almát is tenned a turmixba, de a citrusok is nagyon jó zsírégetők. Vannak külön turmixok a szép hajért és bőrért, ezek általában avokádót, répát és narancsot is tartalmaznak. Kísérletezd ki, hogy melyik hozzávalókból alkothatod meg a saját zöld turmixodat, ami számodra a legegészségesebb.  

Mások hogyan csinálják?

Kíváncsi voltam, hogy a barátaim fogyasztanak-e zöld turmixot, így fel is tettem nekik a kérdést és egyben el is újságoltam, hogy milyen kísérletben vagyok, milyen zöldségeket iszom reggelente. Meglepetésemre még azok a barátaim sem fogyasztottak soha zöld turmixot, akik egyébként az egészséges táplálkozás hívei. Valójában nem is hallottak róla, hogy létezik ilyen. „Az meg mi és hogyan kell csinálni?” – kérdezték.

Ezután a szakemberekhez fordultam és a végzett táplálkozás tanácsadóknak szóló Facebook csoportunkba tettem fel a kérdést.

„Mit gondolok a reggeli zöld turmixokról? Isztok ilyet? Tényleg jobb, mint a kávé?”

Nagy örömömre sokan hozzá is szóltak. A hozzászólók többsége azt írta, hogy fogyaszt ilyet. (Egy volt, aki azt írta, hogy ő undorodik még a gondolatától is.) A kávé helyett mindenképpen jobbnak találják, de nem szabad elfelejteni, hogy ez nem koffein. Valaki a kávéja előtt issza meg. Sokan írták, hogy reggeli helyett is jó, ha van még benne értékes fehérje és zsiradék is.

,,Jó dolog meg egészséges, annyi, hogy ugye turmixolva minden gyorsabb felszívódású lesz, szóval nem biztos, hogy mindenki sokáig húzza vele reggelire (pl egy fehérje típus), esetleg fehérjeporral és valamilyen zsírforrással pl.: chia mag, lenmag, MCT olaj teljesebbé tehető és akkor jó külön étkezésnek is.”  Törőcsik Regina

,,Lehet fehérje típusnak is inni, zöld levelesekből, kókusz chia mct mehet hozzá, és nyers tojás is. Na az már tényleg kiadós! Azzal elmész délig... Nekem a kedvencem: 1/2 lime, 1/2 kígyó ubi, 1/2 avokádó, 100g bébispenót... ez az alap... :) aztán ahogy variálod.” Sebeők Sarolta

,,Sztem egyiknek a másikhoz semmi köze :) a koffein nyomokban sincs a zöldturmixban :) :) de élettanilag, ha van hozzá zsír akkor sztem oké. Chia, avokádó, tojássárgája, kókusz, oliva....ahogy Saci is írja.” Haris Éva

Összegzés

Öt nap alatt nem lehetett azt tesztelni, hogy a zöld turmix valóban segít-e megszabadulni a szervezetben felhalmozódott salakanyagoktól, méreganyagoktól. Ehhez legalább egy hónapig kellett volna fogyasztanom. Annyit észrevettem, hogy egy kicsivel energikusabb voltam. Nem biztos, hogy ez a hatás a zöld turmixnak köszönhető, lehet, hogy csak annak a jóleső gondolatnak, ami reggelente átjárt, hogy már kora reggel tettem valami jót az egészségemért, és kipipáltam a napi négy adag zöldség-gyümölcs bevitelemből egy-két adagot. (A Magyar Dietetikusok Országos Szövetség okos tányér útmutatója szerint napi négy adag zöldséget vagy gyümölcsöt érdemes enni és a napi négy adagból, legalább egy adag legyen friss vagy nyers.)  

A koffeint és a kávé ízét természetesen nem helyettesíti semmilyen egészséges, zöld folyadék. Egészség ide-vagy oda, én hűséges maradok a reggeli kávémhoz, a zöld turmix pedig inkább maradjon tízóraira, vagy uzsonnára. A turmixban lévő vitaminok, rostok akkor is hatnak, de a reggeli boldogsághoz nekem kell a kávé íze. (Erről már itt írtam.)  

Frissítés: A zöld turmixos öt nap után a hetedik nap beindult nálam a fogyás. Lehet, hogy havonta egyszer érdemes egy zöld turmix hetet tartani, ha fogyni szeretnénk? Próbáljátok ki ti is, és írjátok meg hozzászólásban a tapasztalataitokat.

 

Szerző: Földi Rita

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!