2014.01.20.
Egyszerű és finom leves pár perc alatt.
Hozzávalók (4 személye):
240 g zöldborsó (szemes, tisztított- lehet mirelit is)
1 kk. étolaj
1 csomó petrezselyemzöld
só
őrölt fehér bors
0,8 l tej
0,7 l víz vagy zöldségalaplé
finomliszt
A vajas galuskához:
3 ek. liszt
1 db tojás
só
2 ek. vaj
Elkészítés:
1. Az olajat felhevítjük, hozzáadjuk a zöldborsót és a finomra vágott petrezselyemzöldet. Sózzuk, és kevés vízzel felöntjük. Fedő alatt pároljuk.
2. A fedőt levéve elpárologtatjuk a vizet, és kevés liszttel megszórjuk a borsót. Rövid ideig pirítjuk (közben kevergetjük), majd vízzel és tejjel felengedjük.
Átforraljuk, őrölt fehér borssal megszórjuk. Vajas galuskát szaggatunk bele, amikor forr a leves.
Vajas galuska készítése:
A vajat egy tálban felmelegítjük. Az olvadt vajhoz adjuk a tojás sárgáját. Jól elkeverjük, vigyázva, hogy ne csapódjon ki a tojás a meleg vajtól.
Sózzuk. Hozzáadjuk a lisztet, elkeverjük, és hozzáadagoljuk a kemény habbá felvert tojásfehérjét. Jól összekeverjük és galuska szaggatóval a forrásban lévő levesbe szaggatjuk.