Rita Fitnesz Receptjei

Diétás recepteket készítek cukor és fehér liszt nélkül fogyáshoz, egészséges táplálkozáshoz.

Receptkereső

Keresett kifejezés:
Árszint:
Fő kategória:














Konyha:


Étkezés:




Szezon:




Alkalom:










Elkészítési nehézség:


Elkészítési idő:





Speciális összetevő:






Népszerű témák:











10 tavaszi program azoknak, akik nem szeretik a tömeget

2020.03.14.

10 tavaszi program azoknak, akik nem szeretik a tömeget

Töltődj fel új energiával és inspirációval!

Érzed a balzsamos levegő üdítő illatát. Látod, hogy aprócska, zöld hajtásokba borultak a fák, bokrok és tudod, hogy lassan a színes virágok is megjelennek már. Ellenállhatatlan vágy ég benned, hogy végre valami új inger érjen, lehetőleg odakint. Ott ahol a meleg napsütés cirógatja az arcodat. Tavasz van. A természet a hideg téli álmából újraéled. Számodra is eljött az idő, hogy feléleszd magadban az életet. Csinálj olyan programokat, amelyek feltöltenek új energiákkal és inspirációkkal. Ehhez adok most 10 különleges tippet azoknak, akik nem szeretik a tömeget. 

Bevezető helyett, avagy egy aprócska megjegyzés

Évek óta összeállítom ezt a listát. Így történt ez 2020 elején is, de akkor még külföldi utazást, szabadtéri rendezvényeket és számos szabadidős tevékenységet is felírtam rá, amiket pár hét után törölnöm kellett. Később le kellett húznom az állatkerteket, a vadasparkokat, majd 2021-ben már a népszerűbb kirándulási helyeket is, mert olyan sokan lettek, hogy így már nem nyújt örömöt ezeknek a meglátogatása.

Az ötleteim áthúzása teljesen más irányba sodorta a cikk fő vonalát. A koronavírusra való tekintettel 2021-ben és 2022-ben is kifejezetten olyan ötleteket gyűjtöttem egy csokorba, amelyek „vírus-kompatibilisek”, azaz otthoni programok, vagy olyan helyekre csábítanak, ahol kevesebb emberrel futhatsz össze.

Idővel rájöttem, hogy én (vírustól függetlenül) azokat a helyeket szeretem, ahol nincs tömeg. Semmi élvezetes nincs számomra abban, ha sorba kell állnom vagy nem hallom a természet hangját az emberek ricsajától. Így 2023-tól már csak olyan programokat gyűjtöttem össze, ahol elkerülhető a tömeg. 

Örömtevékenységek – tavaszi lista

1. Keress geoládákat!

Idén tavasszal, húsvétkor ne az eldugott tojásokat keresd, hanem a geoládákat! Ezekben apró kincsekre lelhetsz, de nem a kincs a lényeg, hanem a felfedezés izgalma, ahogyan eljuthatsz ezekhez a ládákhoz. Lehet, hogy a közeledben most is van jó néhány ládikó. Keresd fel geocaching.hu oldalát és nézd meg, hogy mi is az a geocahing és hogyan lehetsz te is „kincskereső”.

2.  Légy egy kicsit újra gyerek, és suhanj!

Emlékszel még milyen érzés volt gyerekkorodban kimenni a szabadba és suhanni valamilyen járgányon? Amikor csak úgy belefeledkeztél a pillanatba és nem számított semmi, csak a suhanás öröme? Rollerrel, görkorin vagy bicajon. Mindegy is volt. A lényeg az az önfeledt mosoly volt, ami a szívedet csordultig feltöltötte.

Tavasszal elő ezekkel a járgányokkal! Kapd fel újra a korit, keress egy jó utat és suhanj!

Elő a bicajokkal, tekeregj helyben vagy nézd meg milyen kerékpáros útvonalak vannak még az országban! Tihany vagy a Velencei-tó körbetekerése olyan programok, amelyeket tavasszal kipipálhatnál a bakancslistádon, ha nem lennének olyan sokan ezeken a helyeken is. Azt javaslom, hogy inkább keress a közeledben biciklis utakat, erdőket, tavakat. Fedezz fel új helyeket!

Szívesen ajánlanék Neked eldugott helyeket, de akkor ellent mondanék annak, amit az 5+1 elvonulós hely – ide menekülj, ha csendre és nyugalomra vágysz című cikkemben írtam. (Bocsi.)  

Pinterest

undefined

3. Próbálj ki új ízeket!

A finom ízek pozitív hatással vannak a hangulatunkra is. Tavasszal légy egy kicsit hedonista, és találd meg az örömöt nyújtó ízeket! A blogomon is számtalan receptet találsz. Próbáld ki a diétás répatortát vagy a sonkás-brokkolis tojásmuffint!

Pinterest

undefined

Ezt olvastad már? » 10 egészséges nasi, amit nyugodtan ehetsz fogyókúra alatt

4. Rendszerezz, és szabadulj meg a felesleges dolgaidtól!

A fentiektől talán eltér ez a pont, mert első olvasásra egyáltalán nem tűnik örömtevékenységnek, viszont a rendrakás eredménye, a kacatoktól való megszabadulás a legtöbbünkben kellemes érzéséket kelt. Csinálj egy nagy tavaszi takarítást! Ne csak a lakásban, ne csak a ruhásszekrényedben, ne csak a kertben, hanem a telefonodon, a számítógépeden, sőt a közösségi oldalakon lévő profiljaidban is! 

Pinterest

undefined

Ne feledd a mondást, hogy rend a lelke mindennek. A felesleges dolgoktól való megszabadulás lelki szinten is segítheti az elengedést. Nem csak fizikailag, hanem lelkileg is könnyebb lehetsz általa. A személyes tereid megtisztítása pedig javíthat a közérzeteden. Gondolj arra, hogy milyen jó érzés egy rendezett, tiszta otthonba belépni. Dobd ki az elszáradt virágokat és tegyél helyettük friss, tavaszi virágokat! Szabadulj meg attól, ami nem kell, és adj helyet az újnak! (Az otthonodban és az életedben is.)

5. Csinosítsd az erkélyedet vagy a teraszodat!

Pinterest

undefined

A tavasz beköszöntével kezdjük elhagyni a lakás melegét és egyre több időt töltünk a teraszon, vagy az erkélyen. Az erkélyed, teraszod megújítása pedig igazán örömteli tevékenység. Nem csak az elért eredmény miatt. A folyamat is élvezetes, ha egyszer végre rászánod magad, hogy belekezdj a megújításba. Dobd fel hangulatvilágítással, színes virágokkal, kényelmes ülőgarnitúrával, puha párnákkal, vagy akár egy kis hintával, és varázsolj meseszép kuckót magadnak a reggeli/délutáni kávéd elfogyasztásához vagy olvasáshoz, azaz a minőségi Énidő eltöltéséhez.  

Ebben a cikkemben találsz hozzá ötleteket. 

6. Próbáld ki a színes gyümölcslevek és zöldséglevek pozitív hatását!

Tavasszal megjelennek a színes gyümölcsök és a zsenge zöldségek is. (Nézd meg itt, hogy minek van éppen szezonja!) Kár lenne ezeket kihagyni ebből a cikkből, ami a megújulásról és az örömről szól, mivel egy üdítő gyümölcs smoothie vagy egy vitamindús zöldséglé elfogyasztásával nem csak az egészségedért tehetsz, hanem a hangulatodért is.

Próbáld ki ezt a kivis-banános joghurtitalt! A kivi jó stressz ellen, magas vérnyomásra, erősíti az immunrendszert, és persze fogyasztó hatású is.

» 5 egészséges turmix és smoothie recept, ami még fogyókúrás is

Tudd meg, hogy mi a különbség a turmix és a smoothie között!

Turmix vagy smoothie? Mi a különbség?

Tegyük rendbe végre! Manapság egyre több helyen találkozhatunk a smoothie elnevezéssel. A gasztronómiai- és diétás magazinok tele vannak jobbnál jobb smoothie receptekkel és már a szupermarketek polcain is találunk kész smoothie-kat, amelyek látszólag pont úgy néznek ki, mint egy turmix. Akkor a smoothie a turmix trendibb elnevezése? Nem.

7. Kertészkedj, és figyeld, ahogy új élet növekszik!

Ültess koktélparadicsomot, paprikát vagy fűszernövényeket! Ezeket akár az otthonod ablakában is nevelgetheted. De persze még jobb, ha van egy kisebb kerted, ahová egész veteményest varázsolhatsz.

Pinterest

undefined

Örömmel fog eltölteni, amikor látod, hogy az új élet, hogy növekszik a földben és az első terméseknek is örvendezni fogsz, ha megfelelően tápláltad, gondoztad a kis növényedet. Miközben a kis növény megszületését és növekedését nézed, jusson eszedbe, hogy mindig türelem és gondoskodás kell, ahhoz hogy a semmiből valami szülessen. Van, hogy magadban kell a csírát érlelned és gondoskodással (tettekkel) felnevelned a növényedet. A céljaidért tenned kell, nem elég elültetni a magot és várni, hogy majd magától kinő. Locsolnod kell, vigyáznod rá, hogy az esőben, szélben, viharban is megmaradjon. Táplálnod is kell. Így lesz csak erős növényed.

Ha nincs kerted, akkor készíthetsz minikertet is, ebben a cikkben megmutatom, hogyan kell.

8. Tedd rendbe az önbizalmadat!

Nagyon sokan küzdünk önbizalomhiánnyal. Alulértékeljük képességeinket és ez megakadályoz  minket a sikerek elérésében. Fontos, hogy sikeresnek érezd magad. Jó érzés, ha másoktól kapsz visszaigazolást, hogy jó vagy, abban, amit csinálsz. Viszont ez manapság már sok esetben elmarad. Ha pedig sem a munkahelyeden, sem a magánéletedben nem kapsz pozitív megerősítéséket, akkor egy idő után elhiszed magadról, hogy te nem kellesz senkinek és nem vagy értékes. Ne várd meg, amíg eljön ez a pillanat, vagy ha már eljött, akkor most tavasszal változtass ezen! Tudod, fejben dől el minden. Fejben kell rendbe tenned azt, hogy értékes vagy. Hinned kell magadban! Még akkor is, ha nem kapsz visszajelzést. Először magadat erősítsd meg, és később talán a külső megerősítés is megjön, de ez nem mindig megy egyedül. Önbizalom erősítésre már online kurzusok is vannak, nekem idén Marisa Peer Rendíthetetlen önbizalom című könyve nagyon sokat segített. 

Ha egyedül nem megy, érdemes coachoz fordulnod. Farics Krisztina is segíthet, ha több önbizalmat szeretnél. 

 Önbizalomerősítő sikerkönyvek:

» Ki vagy Te? - Elvárások szorításában - megfelelés vagy önazonosság?

» A boldog hülye és az okos depressziós

» Örökölt sors - Családi sebek és a gyógyulás útjai

9. Pihenj meg egy hangulatos parkban, és csapj egy remek pikniket!

Pinterest

undefined

Kellemes tavaszi napsütésben sétálni igazán örömteli tevékenység, de ha ezt még összekötöd finom falatokkal is, akkor garantált a "Mosoly-vitamin" beviteled. Nézz ki egy szép parkot, készíts egy kis elemózsiát vagy szerezd be valahol útközben a finom falatokat, vigyél magaddal még egy puha plédet, egy jó könyvet és jöhet az édes élet, az ellazulás a természet lágy ölén.

10. Sétálj és fedezd fel a titkos szobrokat!

Van egy Instagram profil (@statuesofbudapest), ami remekül összegyűjti a szobrokat, de hamarosan az én túraútvonalamat is olvashatod majd, amelyben a budapesti szobrokat járom körbe egy laza, délutáni séta keretében. Iratkozz fel a hírlevelemre, így biztosan nem fogsz lemaradni az új blogbejegyzésemről. 

Azt gondolom, hogy az örömtevékenységekből ebben az időszakban még többre van szükségünk, mert a vidámság nagyban hozzájárul az immunrendszerünk erősítéséhez. A "Mosoly-vitamint" minden nap érdemes bevenni. Remélem, ezek a tavaszi ötletek neked is biztosítják a napi/heti vitamin adagodat.

Szerző: Földi Rita

fotók: Pixabay, Pinterest

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!