• Vagány Receptek e-book
  • Életmódváltó Csomag - Étrend és Receptek
  • Megjelent könyveim
  • Fitnesz édességek könyv
  • Enni és Fogyni ebook

3+1 túlélő tipp februárra. Boldogság, gyere haza!

2019.02.06.

3+1 túlélő tipp februárra. Boldogság, gyere haza!

Ha már neked is eleged van a hidegből és a sötétből, ezek a tippek segítenek túlélni.

A februári hónap általában komor, téli napok sorozata. Az időjárás ilyenkor a legrosszabb arcát mutatja felénk; tekintete jéghideg és fagyos széllel grimaszol. Ilyenkor én már nagyon unom, hogy szinte délután öt órakor besötétedik. Alig várom a fényt, a tavaszt, az első zöld rügyecskéket és persze azt, hogy végre több időt lehessen kint tölteni a szabadban. De ne rohanjunk ennyire előre az időben! Sőt, egyáltalán ne rohanjunk!

Álljunk meg egy kicsit itt, februárban. Lassuljunk le, figyeljünk, forduljunk egy kicsit a bensőnk felé. Mert a februári hónap bizony ezt üzenni.

Az utolsó alkalom. Itt és most kell erőt merítsünk, hogy tavasszal mi is az ég felé törhessünk, mint a virágok az első napsütésben. Most kell töltekeznünk. Ehhez gyűjtöttem 3+1 olyan tippet, amitől jobb kedved lesz, és feltöltődhetsz energiával.

Ez nem a szokványos lista, hogy mit egyél, igyál, hová menjél. Ezt most kőkeményen magadban kell lejátszanod. Jöjjön a februári ”To do lista” vagy inkább a februári kihívás? Ki-ki döntse el maga.

1. TIPP: Légy JELEN!

A legnehezebbel kezdem. Ezt gyakorold a legtöbbet. Jelen lenni a pillanatban. Jelen lenni történésekben. Jelen lenni a saját életedben. Most legyinthetsz, hogy "persze, te mindig jelen vagy". De ha úgy érzed, hogy rohan az idő veled és gyakran átéled, hogy még csak most kezdődött a nap és már vége is lett, közben pedig alig tudsz megemlíteni valamit, ami aznap történt veled, akkor bizony elmulasztottad a jelent. Átfolyt rajtad az élet, és átfolyik minden nap, ha nem vagy JELEN. Azért nehéz ez, mert alapja a figyelem. Tű éles figyelem, és itt most nem magadra, hanem elsősorban a környezetedre.

Ahogy elkezded figyelni a környezetedet, ahogy figyeled a körülötted mozgó embereket, megláthatod a valódi önmagadat is. Az egyént, aki figyel.

Akkor jelen leszel, és az a pillanat úgy tűnik majd, mintha percekig tartott volna, vagy órákig, és a mi a legfontosabb: emlékezni fogsz rá. Tudni fogod, hogy figyeltél, jelen voltál.

Pinterest

undefined

A JELENT átélve megérthetsz az életeddel kapcsolatos fontos összefüggéseket, rájöhetsz problémáid okára és ettől boldogabb lehetsz.

2. TIPP: Fogadj el mindenkit, olyannak amilyen!

Ez a mondat korábban mindig felidegesített, mert azt gondoltam, hogy én aztán tényleg elfogadó vagyok. De sokszor kiderült, hogy mégsem annyira. Ki tudtam borulni azon, ha valaki nem úgy cselekedett, ahogy én azt szerettem volna, ahogy én azt elképzeltem.

Pinterest

undefined

Segítette számomra az elfogadást amikor megértettem, hogy minden egyén más szemmel szemléli a világot és benne engem, a cselekedeteimet. Nincs két egyforma látásmód. Egyszerűen nem létezik.

Ezért nem várhatod el, hogy megértsenek és olyannak lássanak, amilyennek szeretnéd. Nem várhatod el, hogy meglássák benned azt, aki valójában vagy. Mindenkinek más a szemüvege lencséje, melyet az egyéni életutak, tapasztalatok olykor homályosítanak, olykor pedig élesítenek.

Nem tudsz mást tenni, csak megérteni és elfogadni. Ezzel pedig egy csomó stressztől kíméled meg magad. Ne agyalj annyit, fogadj el, menj tovább és boldogabb leszel.

Bármit is teszel, mindig lesznek olyanok, akiknek nem fog tetszeni. Ne másoknak akarj megfelelni, hanem magadnak!

3. TIPP: Találj vissza a középpontodhoz!

Naponta több ezer inger ér minket. Az úton, ahogy beutazunk a munkahelyünkre zizegő emberek sokaságával találkozunk, érintkezünk nap, mint nap. Ki tudja hová rohannak és miért olyan idegesek? Mindegy is, akarva akaratlan átveszed, ha a metrón egy veszekedő pár melléd ül le és végig kell hallgatnod a csetepatét. Máris kb. 500 ingert gyűjtöttél és még csak reggel van! Aztán bent a munkahelyeden jönnek a határidős feladatok, az ingerült ügyfelek, az ideges főnökök. Ez 2000 újabb ingert ad hozzá a napodhoz.

Hazafelé a telefonodon éhezőként fogyasztod a közösségi médiát. Eledeled jól megkomponált Facebook és Instagram posztok, melyekből megnézel húszat-harmincat (és közben ugyanennyi bujtatott reklámot is).

Mindez Kb. 3000 inger csak egy szimpla nap. Ez egyre több és több lesz a modern technológiának és a felgyorsult világnak köszönhetően. 

Nincs is ezzel semmi baj, csupán azzal, hogy képtelen vagy ennyi ingert feldolgozni. Ha nem tudod feldolgozni, akkor csak ingerültebb leszel és végül tökéletes tagja a zizegő embereknek a reggeli metrón, akik talán már csak megszokásból zizegnek, mert elfelejtették hogyan kell visszatalálniuk önmagukhoz.

Újra és újra meg kell találnod a középpontot, ha kell minden nap többször. Ugyanannyi dolog fog történni az éledben, mint addig, de te csak azokra fogsz figyelmet fordítani, melyek valóban neked szólnak. Ettől pedig nem csak nyugodtabb, hanem boldogabb is lehetsz.

Hogyan találhatsz vissza a középpontodhoz?

Tarts olyan napokat, vagy legalább egy fél napot, amikor nem lépsz be a Facebookra vagy az Instagramra! Ne figyeld, hogy ki mit csinál, hol volt, mit evett. Ne nézd folyton az e-maileket sem. A legjobb, ha ki is kapcsolod a telefonodat. Helyette gyújts egy gyertyát, nyiss ki egy üveg bort és olvass egy jó könyvet! Közben figyelj a könyvre és magadra is!

Pinterest

undefined

3+1. TIPP: Gyakorold a hálát!

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy milyen szerepe van a hála érzésének abban, hogy a dolgaid jóra forduljanak. Gondold végig, hogy mi mindent értél el az életben! Mi az, amit leküzdettél, amit túléltél vagy megoldottál? Légy hálás az erődért, a bátorságodért vagy a kitartásodért. Hálát érezhetsz az átélt szép pillanatokért. Igen, még akkor is, ha most éppen nehezebb, mert a hóban, fagyban a buszmegállóban állva épp lefagy a kezed és alig várod, hogy haza érj. Jussanak eszedbe akár a forró nyaralások önfeledt pillanatai, vagy csak egyszerűen légy hálás azért, hogy van hová haza menned.

A hála érzése megsokszorozza a jót az életedben. Tápláld magadban, és figyeld meg, hogy már az érzéstől is jobb kedved lesz.

Pinterest

undefined

Szerző: Földi Rita

indexfotó: Pixabay


vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:

#2 - Life and Trend2020.02.01. 12:06

#1 - Mara:
Nekem is a +1 a kedvencem. :-)

#1 - Mara2020.02.01. 09:51

A +1 nagyon betalált...

Szerző: Földi Rita

Földi Rita: szakács, táplálkozási tanácsadó, életmódblogger

Fitnesz blogomon bebizonyítom, hogy a diétás ételek is lehetnek ínycsiklandóan finomak. Felejtsd el az önsanyargató diétákat és az unalmas ételeket! Ha neked is hiányzik a diétából az édesség, a sütemény, akkor jó helyen jársz!

Segítek neked, hogy finom ételekből állíthasd össze a diétás étrendedet, megmutatom, hogyan lehetsz hosszú távon karcsú és tippeket adok ahhoz, hogy az evésen kívül másban is megtaláld a boldogságot. Olvasd el a cikkeimet, nézd meg a receptjeimet, de előbb ismerj meg jobban, ha pedig kérdésed van, üzenj nekem itt!