• Vagány Receptek e-book
  • Életmódváltó Csomag - Étrend és Receptek
  • Megjelent könyveim
  • Fitnesz édességek könyv
  • Enni és Fogyni ebook

Rollerek a városban – Budapest a roller főváros?

2019.12.17.

Rollerek a városban – Budapest a roller főváros?

Menő-e az elektromos roller?

Sietek a buszhoz. Szabályosan közlekedem a járdán. Próbálom kikerülni a velem szembe jövő forgalmat, de nehezen megy. Sokan vagyunk. Látom, hogy a tömeg is kerülget valamit. Valami van a földön, de nem látom pontosan, hogy mi az. Mögöttem két srác lohol, az egyik megszólal:

-          Ott van egy. Az az enyém. A tiéd a másik, a bokor mögött.

Szememmel a másik valamit keresem. A bokrot sem látom. Nem hogy azt a valamit, ami állítólag mögötte van. A két srác jobban siet. Lehagynak, így lehetőségem van megnézni, hogy a kezükben lévő mobilról nézik, hogy a valami hol van. Elektromos rollert vadásznak.

2019. május 1-én megjelentek a LIME elektromos rollerek Budapest utcáin. Szuper, hogy környezet kímélően és szabadon közlekedhetünk ezekkel a rollerekkel, de a használatuk számos kérdést felvet bennem is. Ezekből csak néhányat a legfontosabbakból:

1. Más várásokban is van ilyen?

2. Miért kell szanaszét hagyni úton-útfélen, hogy kerülgetnie kelljen az embernek?

3. Milyen előnyei vannak az elektromos roller használatnak?

fotó: li.me

1. Hol vannak még elektromos rollerek?

Kezdjük az első kérdéssel! Valamiért azt feltételeztem, hogy ez nálunk indult el. Valami magyar startup-ra gyanakodtam, viszont a térképen jól látszik, hogy a világban bizony elég sok helyen van LIME elektromos roller használat. (Közeli szomszédainkban például: Ausztriában és Romániában is.)

fotó: li.me

2. Miért hagyják szanaszét?

A LIME oldala használati utasításnak azt írja, hogy „Szabályosan parkolj a járdán!” Azt, hogy ebből hogyan következik a „Hagyd szanaszét a rollered, ahol éppen meguntad!” elv azt nem tudom,  viszont  úgy tűnik, hogy nem csak mi vagyunk ilyen ,,rendetlenek”.

Németországban már összefogtak a társadalmi szervezetek, hogy szabályozzák az e-rollerek használatát, mivel a széthagyott rollerek veszélyt jelenthetnek a kerekes székeseknek, a látássérülteknek és az időseknek.

De nem is kell olyan messzire menni, Belváros-Lipótváros önkormányzata nyáron már ki is tiltotta az LIME rollereket a közterületeiről arra hivatkozva, hogy az elektromos közroller felvétele az utcán közterületi értékesítésnek minősül, erre pedig nincs engedélye a Lime rollermegosztó cégnek.

3. Menő-e az e-roller?

A fiatalok és turisták körében népszerű ez a közlekedési forma, amelynek egyik előnye, hogy egyszerűen és könnyen elérheted a belvárosi úti céljaidat. A rollerre nem kell várnod, csak fel kell pattannod rá az úton és bármikor, bárhol meg tudsz állni nézelődni, megcsodálni egy látványosságot vagy csak beugrani a boltba. 

Kerestem a választ arra a kérdésre, hogy vajon mennyien használják Magyarországon, de sajnos nem találtam ilyen adatokat. Az viszont biztos, hogy mint minden elektromos közlekedési eszköznek mindig is előnye lesz a környezetszennyező, égéstermékeket kibocsátó autókkal, buszokkal, stb-vel szemben. Ha pedig képes kiváltani az autós közlekedést, és ezzel kevesebb jármű lesz az utakon, akkor már kaphat egy nagy piros pontot. Azonban ahogy a bicikliket sem hagyjuk szanaszét az úton, úgy talán a rollereket sem kellene, mert lehet, hogy az e-roller menő, de a hanyagság nem az, mások veszélyeztetése pedig már végképp nem.

Ti mit gondoltok? Akinek van erről tapasztalata, az írja meg a cikk alatti hozzászólásban, hogy tanulhassunk belőle.

Szerző: Földi Rita

 fotók: Pixabay

vissza

Szerző: Földi Rita

Földi Rita: szakács, táplálkozási tanácsadó, életmódblogger

Fitnesz blogomon bebizonyítom, hogy a diétás ételek is lehetnek ínycsiklandóan finomak. Felejtsd el az önsanyargató diétákat és az unalmas ételeket! Ha neked is hiányzik a diétából az édesség, a sütemény, akkor jó helyen jársz!

Segítek neked, hogy finom ételekből állíthasd össze a diétás étrendedet, megmutatom, hogyan lehetsz hosszú távon karcsú és tippeket adok ahhoz, hogy az evésen kívül másban is megtaláld a boldogságot. Olvasd el a cikkeimet, nézd meg a receptjeimet, de előbb ismerj meg jobban, ha pedig kérdésed van, üzenj nekem itt!