Rita Fitnesz Receptjei

Diétás recepteket készítek cukor és fehér liszt nélkül fogyáshoz, egészséges táplálkozáshoz.

Receptkereső

Keresett kifejezés:
Árszint:
Fő kategória:














Konyha:


Étkezés:




Szezon:




Alkalom:










Elkészítési nehézség:


Elkészítési idő:





Speciális összetevő:






Népszerű témák:











Vega újhagymás quesadilla és nachos csípős salsa szósszal

2014.02.19.

Vega újhagymás quesadilla és nachos csípős salsa szósszal

A quesadilla (ejtsd: kázádíjá) tulajdonképpen értelmezhető egy mexikói meleg szendvicsként is, melyet megtölthetünk darált hússal vagy zöldségekkel. Egy a lényeg: legyen benne sajt, mely összetartja az egészet.

Kitűnő vacsora válhat belőle, a nachos pedig ropogatni valóként egy kellemes film társaságában is bátran helytáll. Szerintem sokkal finomabb, mint a boltban vásárolt társai.

Hozzávalók (4 személyre):

4 db quesadillához és egy nagyobb tányér nachos-hoz:

50 dkg finomliszt (fele-fele arányban lehet kukoricaliszt is)

1 púpozott teáskanál sütőpor

1 teáskanál só

0,5 dl étolaj (vagy olívaolaj)

3 dl langyos víz

a töltelékhez:

4 dl tejföl

6 szál újhagyma

6 gerezd fokhagyma

olívaolaj

őrölt fekete bors

morzsolt kukorica

1 db kápia paprika

2 db paradicsom

0,5 kg reszelt sajt

a salsa szószhoz:

3 érett paradicsom

1/2 vöröshagyma

1 csomó petrezselyemzöld

1/2 zöldcitrom leve

3 gerezd fokhagyma

olívaolaj

őrölt fekete bors

jalapeno paprika ízlés szerint (üveges is jó)

1 db kápia paprika

4 evőkanál házi készítésű ketchup (vagy bolti ketchup)

4 evőkanál házi sűrített paradicsom (vagy 70 g sűrített paradicsom konzerv)

 

Elkészítés:

1. A legtöbb idő a salsa szósznak kell, így először ezt készítjük el. A paradicsomot kicsumázzuk, aljára éles késsel x-et vágunk és pár másodpercre forrásban levő vízbe tesszük. Majd rögtön átrakjuk jeges vízbe. Ezzel az eljárással könnyedén le tudjuk húzni a héját. A héj nélküli paradicsomot és a kápia paprikát apró kockákra vágjuk, a petrezselymet, a vöröshagymát, a fokhagymát finomra vágjuk, a jalapenot felkarikázzuk és beletesszük a botmixer aprító táljába a többi hozzávalóval együtt, majd pépest állagú szószt készítünk.

Tegyük hűtőbe, amíg elkészítjük a quesadillát.

2. A quesadilla elkészítéséhez a lisztet, a sütőport, a sót elkeverjük egy tálban, majd hozzáadjuk az olajat és fokozatosan annyi vizet, amennyit felvesz. Lisztezett gyúródeszkán kézzel dagasztjuk a tésztát kb. 10 percig.  Cipót formázunk belőle és egy késsel nyolc részre osztjuk. A nyolc részből korongokat formázunk, és lisztezett gyúródeszkán hagyjuk 30 percig pihenni egy nedves ruhával letakarva.

3. A tejfölt zúzott fokhagymával, sóval, borssal és olívaolajjal kikeverjük.

4. Fél óra után 4 db korongot a lisztezett deszkán kinyújtjuk 1-2 mm vastagságúra. Éles késsel háromszögformákat vágunk belőle és száraz forró serpenyőben mindkét oldalát megsütjük 4-5 percig. Ezután kivesszük és hagyjuk állni. Ilyenkor fog megkeményedni.

A serpenyőbe esetlegesen belekerülő felesleges lisztet, minden tészta sütése előtt törüljük ki egy szalvétával.

A többi korongot 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk és szintén száraz forró serpenyőbe sütjük. Miután beletettük a tésztát a serpenyőbe, rögtön kenjük meg az egyik felét fokhagymás tejföllel, szórjunk rá reszelt sajtot, karikára vágott újhagymát, apró kockára vágott kápia paprikát és morzsolt kukoricát, majd hajtsuk félbe a tésztát.  Fontos, hogy a tészta ne süljön tovább 1-2 percnél.

Melegen fogyasszuk.

A begyúrt tészta hűtőben, vagy fagyasztóban is napokig eláll.

 

 

vissza

Hozzászólások