Rita Fitnesz Receptjei

Diétás recepteket készítek cukor és fehér liszt nélkül fogyáshoz, egészséges táplálkozáshoz.

Receptkereső

Keresett kifejezés:
Árszint:
Fő kategória:














Konyha:


Étkezés:




Szezon:




Alkalom:










Elkészítési nehézség:


Elkészítési idő:





Speciális összetevő:






Népszerű témák:











Ha elfelejtesz játszani, elfelejtesz élni

2018.08.25.

Ha elfelejtesz játszani, elfelejtesz élni

Homo Ludens - A játékos ember

Mikor játszottál utoljára? Kártyával, társasjátékkal, labdával vagy éppen a szavakkal? Ha elég régen, akkor most figyelj! A játék megnevetteti a lelkedet. Ez a nevetés pedig teljesen feltölt energiával.

Nem csoda, hogy gyerekkorunkban sokkal energikusabbak voltunk, mertünk játszani és mertünk élni. Erőből elhajítottuk azt a labdát, és nem gondoltunk arra, hogy hol áll meg, vitt minket a pillanat heve, a játék öröme. Persze volt, hogy a labda a szomszéd újonnan beépített ablaküvegében landolt.

De az ilyen mellédobásokból mindig tanultunk. Jobban belőni az irányt, felelősséget vállalni, vagy éppen jól kommunikálni. Mert bizony Marika néninek meggyőzően el kellett magyarázni, hogy csak minőség-ellenőrzést végeztünk az új ablaküvegnél, és jobb hogy még most derült ki, hogy átverték, amíg van rá garancia.

Játszottunk és közben fejlődtünk. Testileg és lelkileg is. Játék közben mertünk azok lenni, akik valójában vagyunk és mertünk hibázni is, hiszen nem is ismertük a hiba fogalmát. Egy gyermekben még sokkal több a Johan Huizinga által meghatározott homo ludens jegy. Johan Huizinga Homo Ludens című könyvének központi állítása, hogy “az emberi kultúra a játékban, játékként kezdődik és bontakozik ki”.

A játékkal létrehozhatsz valamit. Amikor nem csak eljátszol a gondolattal, hanem meg is éled azt, azzal a gyermeki éneddel, aki nem fél a csalódástól, a vereségtől és a kritikától, akkor a játék valóban felemel és képes leszel új dolgokat kibontakoztatni.

Gyerekként ez még természetes állapot, de ahogy felnövünk, jön a cenzúra. Először mások által, de a legrosszabb, amikor már magadat cenzúrázod: „Nem, ezt nem tehetem meg, mert olyan furcsán fognak rám nézni az emberek.”

De vajon mit veszíthetünk, ha elfelejtjük a cenzúrát? A homo ludens, a játékos ember talán belénk van kódolva. Mi lenne, ha kiszabadítanánk ezt a kis fickót?

Meglepő dolgok történnének. Például sokkal több mosolygós arcot látnánk az úton séta közben, vagy a tömegközlekedési eszközökön. Az emberek elkezdenének kísérletezni. Új fűszereket, új ízeket, új színeket és új kalandokat keresnének.

Mindenkinek kell egy játékszer, mely gyermeki lelkesedését képes újra felébreszteni. Ne hagyjuk, hogy elkopjanak ezek a játékszerek, inkább alkossunk újabbakat. Valami mást, valami eltérőt, valami élettel telit – csak játszunk végre!   

  

Szerző: Földi Rita

fotók: Pixabay

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!