• Vagány Receptek e-book
  • Életmódváltó Csomag - Étrend és Receptek
  • Megjelent könyveim
  • Fitnesz édességek könyv
  • Enni és Fogyni ebook

Hogyan legyek motivált?

2020.01.06.

Hogyan legyek motivált?

Motivációs idézetek helyett valami más

Manapság egyre több motivációs tréning van. Motivációs szakemberek is vannak már. A közösségi oldalakon egyre népszerűbbek a motivációs idézetek. A bloggerek, vloggerek szinte naponta motiválnak az új tartalmaikkal. Mindezek ellenére én azt látom, hogy többségünkből valahogy mégis hiányzik a motiváció. Mi a baj velünk és mi a baj a világgal, hogy a kereslet és a kínálat nem talál egymásra?

Imádok olyan emberekkel beszélgetni, akikből szinte árad a pozitív energia. Amikor megkérdezem, hogy szeretik-e a munkájukat mind lelkesen beszélnek róla, látszik, hogy megtalálták azt a belső motort, ami hajtja őket előre.

A szív a legjobb üzemanyag és a lélek pedig a kenőanyag. De ez állandó karbantartást igényel, különben elkopik és elromlik a gépezet. Ez az, amit általában elfelejtünk. Szerencsére vannak olyanok, akik viszont emlékeztetnek rá minket.

A lelkes emberek, nem csak a munkájuk iránt éreznek szenvedélyt, hanem az élet szinte minden részére, tevékenységére örömmel tekintetnek. Mi lehet a titkuk?

Nem az, hogy álommunkájuk van. Nem az hogy álomfizetésük van. Nem az, hogy tele vannak kitüntetésekkel és elismerésekkel. A titok az, hogy belső tűz hajtja őket, nem a kívülről jövő elismerő bólogatások, vállveregetések. Nem számít nekik, hogy ki mit mond, hiszen tudják, hogy minden ember egyénileg látja a világot. Nem várják el másoktól, hogy szeressék az ő projektjüket, elég, ha ők maguk szeretik. Persze meghallgatják mások véleményét, de erős életútjukba vetett hitük meggátolja azt, hogy hagyják eltántorítani magukat az irigy, negatív hozzáállások hatására. Ez az igazi motiváció. A tűz, amely oly mélyről jön, hogy semmilyen külső patak, folyam, eső nem képes eloltani azt.

Az elismerés motiváció. Emberek vagyunk, jól tud esni, ha valaki elismeri a munkánkat, amibe rengeteg energiát és időt fektettünk. De lehet, hogy becsapnak minket. Honnan tudod, hogy az az ember, aki az elismerés édes cukorkáját osztogatja neked, szakmailag, vagy emberileg alkalmas-e arra, hogy megítélje a teljesítményedet?

Talán jobb, ha mindenki maga ítéli meg a teljesítményét. Mindenki maga tudja, hogy mennyit tett bele és mennyi az, amit még bele tehetett volna. Ha mindenki magának állítana fel mércét, akkor talán kevesebb lenne a depressziósok száma is.

Célok vannak, de az, hogy ki hogyan jut el hozzá és mennyi idő alatt az nem a verseny része.

Mert verseny ez, és győztesek mind, akik elindulnak. Az úton pedig csakis a motiváció nevű üzemanyag hajthat. Mindegy, hogy dízel, benzin vagy elektromos, egy a lényeg csupán, hogy ha kifogy, akkor újra kell tölteni. Magadnak, a saját kutadból.

Ne várd mástól, hogy motiváljon, találd meg a saját üzemanyag lelőhelyed, ahol mindig tudsz tankolni.

Mindegy, hogy mi ez az üzemanyag lelőhely – a családod, a hobbid, a munkád, egy kiemelkedő képességed, egy pozitív tulajdonságod – törődnöd kell vele, ápolnod kell!

Természetes, hogy hullámvölgyeid vannak, hogy van mikor sokkal nehezebb, de a legnehezebb akkor, ha nincs is igazi motivációd, ha csak úgy vagy, ha úgy mindegy, hogy mi történik. Ha így vagy vele, akkor te el sem indultál a versenyen. Akkor még inspirálódnod kell.

A motivációt sokan nem egyik napról a másikra találták meg – vannak, akik bejárták érte a fél világot, leélték a fél életüket és közben kipróbáltak mindenfélét, ami nem motiválta őket. Elbuktak, csalódtak, de felálltak és tovább keresték a motivációt. Nem más mondta meg nekik, hogy mi az, hanem maguk találták meg, önmagukban.

Tehát ne azt a kérdést tedd fel magadnak, hogy hogyan legyél motiváltabb, hanem azt, hogy neked mi az üzemanyagforrásod?

Szerző: Földi Rita

fotók: Pixabay

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!

Szerző: Földi Rita

Földi Rita: szakács, táplálkozási tanácsadó, életmódblogger

Fitnesz blogomon bebizonyítom, hogy a diétás ételek is lehetnek ínycsiklandóan finomak. Felejtsd el az önsanyargató diétákat és az unalmas ételeket! Ha neked is hiányzik a diétából az édesség, a sütemény, akkor jó helyen jársz!

Segítek neked, hogy finom ételekből állíthasd össze a diétás étrendedet, megmutatom, hogyan lehetsz hosszú távon karcsú és tippeket adok ahhoz, hogy az evésen kívül másban is megtaláld a boldogságot. Olvasd el a cikkeimet, nézd meg a receptjeimet, de előbb ismerj meg jobban, ha pedig kérdésed van, üzenj nekem itt!