2014.03.19.
Ajánlom ezt a palacsintát liszt-érzékenyeknek és fogyókúrázóknak is. A hajdinaliszt magas rosttartalmú (kétszer több rost van benne, mint a Graham lisztben), így jó hatással van az emésztésre. Emellett sok B1, B2, C és E vitamint is tartalmaz.
Az eredeti receptet itt láttam.
Hozzávalók (4 darabhoz):
16 dkg hajdinaliszt
1 tk. sütőpor
1 ek. méz
1db tojás
1 ek. vaj
1 csipet só
2,4 dl szójatej (sweet)
vaj a sütéshez
a töltelékhez:
250 g zsírszegény tehéntúró
8 db eper
1 pohár natúrjoghurt
4 ek. méz
1 dl víz
Elkészítés:
1. A lisztet, a sütőport és a sót egy keverőtálban összekeverjük. Egy kisebb edénybe vajat olvasztunk, hozzáadjuk a mézet, felöntjük langyos tejjel, majd hozzáadjuk a tojássárgáját. Ezt is elkeverjük.
2. A tojás fehérjéből kemény habot verünk.
3. Habverővel összekeverjük a száraz hozzávalókat a vajas-tejes keverékkel, majd hozzáadjuk a tojásfehérje habot, amit óvatosan beleforgatunk.
4. A palacsintasütőbe 1 tk. vajat teszünk, egy merőkanálnyi tésztát merünk rá, egyenletesen eloszlatjuk és kb. 2 perc után megfordítjuk a tésztát, és a másik oldalát is megsütjük.
5. A töltelékhez a túrót összekeverjük a joghurttal és kevés mézzel.
Az epret megtisztítjuk és felkockázzuk. Egy lábosba 1 dl vizet öntünk, rátesszük a kockázott epret és 4 ek. mézet. Habzásig forraljuk, hogy a víz fele elpárologjon. Addig forrósítjuk, míg szirupos állagú nem lesz.
Végül a palacsintákat megkenjük a túrós töltelékkel és meglocsoljuk az epres sziruppal, majd félbehajtjuk.
Melegen tálaljuk.