2014.02.19.
Nagymama-féle szalagos fánk recept
A farsangi szezon nem telhet el farsangi fánk nélkül, de a tökéletes fánk elkészítéséhez ismernünk kell néhány apró trükköt és türelmesnek is kell lennünk, mert a fánkkészítés nem 5 perces művelet. A nagymama-féle receptemből kiderül, hogyan készíts olyan szalagos fánkot farsangra, amely könnyű tésztájával mindenkit levesz majd a lábáról.
Hozzávalók (15 darabhoz)
50 dkg szitált finomliszt
2,5 dkg élesztő
5 tojássárgája
5 dkg szitált porcukor
4 dkg vaj
2 kk. rum
3 csipet só
3,5 dl tej
Elkészítés
1. A kimért lisztet és a tejet kb. 40 C fokra langyosítjuk. Ez azért fontos, mert az élesztő ilyen hőmérsékleten tud megfelelően működni.
2. Egy kisebb keverőtálban kovászt készítünk: az élesztőt belemorzsoljuk és megszórjuk porcukorral. Kezünkkel összemorzsoljuk a két anyagot. A porcukor folyós állagúvá fogja tenni az élesztőt. Ekkor kevés tejet adunk hozzá, és annyi lisztet, hogy tejföl sűrűségű anyagot kapjunk. Kezünkkel dolgozva csomómentes kovászt készítünk.
3. A kimért lisztet egy nagyobb keverőtálba szitáljuk, közepébe mélyedést nyomunk, és beleszórjuk a sót, majd beleöntjük a másik keverőtálból a kovászt. A kovász tetejét megszórjuk kevés liszttel (épp, hogy befedje), majd ruhával letakarva, meleg helyen kb. 20 percig pihentetjük. Mivel itt is kb. 40 C fok kell az élesztőnek, tegyük a tésztát 40 C fokra beállított sütőbe.
4. Akkor jó a kovász, ha ujjunkkal megnyomkodjuk és a felülete nem nyomódik be, hanem visszaugrik. Ekkor hozzákeverjük a maradék porcukrot, a maradék langyos tejet és a tojások sárgáját, valamint a felolvasztott, langyos vajat. Tegyünk rumot is a tésztába, mivel a rum gátolja azt, hogy a tészta túl sok zsiradékot szívjon magába a sütésnél.
A tésztát alaposan összedolgozzuk, úgy hogy kezünkkel mindig a tészta alá nyúlunk és hozzáütjük az edény falához. Ha szükséges, kevés lisztet adhatunk még hozzá.
Ezután újabb kelesztés következik, meleg helyen kb. 20 perc, amíg a tészta duplájára nő.
5. A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára tesszük. A tetejét és a sodrófát is belisztezve kinyújtjuk a tésztát 2 cm vastagságúra.
Lisztbe mártott szaggatóval (vagy pohárral) kerek formákat szúrunk ki, melyeket egy lisztezett tálra teszünk. A kiszúrt formákat letakarjuk és ismét pihentetjük 10-15 percet.
6. Felforrósítjuk az olajat. A megkelt tésztát közepétől kifelé kissé meghúzogatjuk, a felesleges lisztet lerázzuk, ujjunkkal mélyedést nyomunk a közepébe, és úgy tesszük bele az olajba, hogy a mélyedés lefelé legyen. Kb. 3-4 darabot teszünk bele a lábosba, majd rögtön lefedjük. Azért szükséges minél hamarabb lefedni, mert így a kialakuló gőzök bezáródnak és ezek húzzák fel, teszik magassá a tésztát. Pár perc után a fedőt levesszük, a fánkokat átfordítjuk és a másik felüket is aranysárgára sütjük. Ekkor már nem kell rá fedő, mivel a gőzök most már lefelé nyomnák a tésztát.
A megsült fánkokat szűrőkanállal kivesszük és papírtörlőre vagy csepegtető rácsra tesszük, a lyukkal lefelé, hogy kicsepegjen belőle a felesleges olaj.
A kisült fánkot megszórjuk porcukorral és rummal elkevert baracklekvárral kínáljuk.
Csokoládémártást is készíthetünk hozzá:
Csokoládémártás
Hozzávalók
100 ml tej
2 db tojás sárgája
100 g kristálycukor
15 g finomliszt
75 ml habtejszín
100 g csokoládé
20 g kakaópor
A díszítéshez:
színes tortadara
Elkészítés
Egy keverőtálba habosra keverjük a tojások sárgáját a cukorral.
Ezután végig vízgőz felett dolgozunk habverővel (és nagyon gyorsan).
Tegyünk egy keverőtálat egy lábos forró víz tetejére. A keverőtálba előbb a csokoládét tegyük összetörve. Ha felolvadt, akkor a kakaóport is hozzáadjuk, majd a habosra kevert tojások sárgáját. Hozzáadjuk a lisztet és felöntjük tejjel. Folyamatos kevergetés mellett befőzzük, amíg sűrű krémet kapunk. Végül tejszínnel dúsítjuk.
Kevés vaj hozzáadásával fényesebbé tehetjük a mártást.
A fánkok egyik felét belemártjuk a csokoládémasszába és színes tortadarával megszórjuk.