2015.11.15.
A Gundel-palacsinta a leghíresebb magyar vendéglátós dinasztia tagjához, Gundel Károly nevéhez fűződik. A recept sok mindenben különbözik a hagyományos palacsintareceptektől.
A tésztához az eredeti receptben reszelt citromhéjat és vaníliás cukrot is adnak. A tölteléke csakis rumos diókrém lehet és le kell önteni étcsokoládéból készült mártással. Külön téma és időnként vita tárgya, hogy az elkészült palacsintákat háromszögre hajtjuk vagy hengerré tekerjük. Én maradtam a feltekert változatnál és így készítettem el ezt a nagy múltú, hungarikumnak számító receptet.
| |
Hozzávalók (9 db palacsintához)
300 g finomliszt
1 csipet só
3 egész tojás
200 ml tej
40 g kristálycukor
10 g vaníliás cukor
400 ml szódavíz
1/2 citrom reszelt héja
a sütéshez: 1 ek. vaj
a diótöltelékhez:
100 g darált dió
75 g kristálycukor
1 db egész fahéj
1/2 citrom reszelt héja
1/2 narancs reszelt héja
250 ml tejszín
1 ek. rum
ízlés szerint mazsola
a csokoládémártáshoz:
2 db tojás sárgája
20 g krémpor (vagy liszt)
40 g kakaópor
100 g étcsokoládé
100 g cukor
5 dl tej
vaníliás cukor
rum
Elkészítés:
1. Kezdjük a diótöltelékkel. Ehhez a diót szükség esetén ledaráljuk. Egy lábosba 250 ml tejszínt öntünk és beletesszük a fahéjat. Felforraljuk, majd hozzáadjuk a 75 g cukrot, egy fél citrom és narancs reszelt héját. Folyamatos kevergetés mellett kb. a felére forraljuk el a tejszínt, hogy tejföl sűrűségű legyen. A végén kivesszük belőle a fahéjat és 1 ek. rumot elkeverünk benne.
2. A palacsintához egy keverőtálba szitáljuk a lisztet. Hozzáöntjük a tojásokkal elkevert tejet, és a szódavízzel simára keverjük egy habverő segítségével. Az eredeti receptben reszelt citromhéj és vaníliás cukor is van, így ezekkel tovább ízesíthetjük kedvünk szerint.
Folyós állagúnak kell lennie. 1 merőkanálnyit rakunk a felforrósított serpenyőbe, melyet felolvasztott vajjal (ecset segítésével vékonyan) kikentünk. A tésztát egyenletesen eloszlatjuk, és mindkét oldalát megsütjük a palacsintának.
3. Csokoládémártás: a tejet feltesszük forrni. Addig a csokoládét összetörjük, és vajjal együtt vízgőz felett megolvasztjuk. A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral. Hozzáadjuk a krémport, a kakaóport és a vaníliás cukrot. Majd felöntjük a meleg tejjel a vízgőz felett. Állandó keverés mellett tejföl sűrűségűre készítjük. Közben hozzákeverjük az elkészített csokoládét.
Tálaláskor a palacsintákat egyenletesen megkenjük a diótöltelékkel. Henger alakúra formázzuk, csokoládémártást teszünk az egyik felükre, a másikat pedig szitált porcukorral díszítjük.