2015.06.24.

A sajttortát többféleképpen el lehet készíteni. Nekem ezzel a recepttel ízlett a legjobban. A karamell öntet helyett bármilyen gyümölcsös öntetet is tehetünk rá a szezonnak megfelelően.
Hozzávalók:
500 g mascarpone
2 doboz (2x 125g) vaníliás danone görög joghurt
1 doboz (200 g) landliebe natúr joghurt
3 db egész tojás és 1 db tojás sárgája
150 g szitált porcukor
1 db citrom reszelt héja
3 ek. étkezési keményítő
400 g zabkeksz (nálam Győri Édes zabfalatok mini)
100 g vaj
karamell öntet:
200 g kristálycukor
90 g vaj
120 ml tejszín
Elkészítés:
1. A sütőt 160 C fokra előmelegítjük alsó és felső sütésen.
A zabkekszet apró darabokra törjük mozsárban vagy a zacskóban például klopfoló segítségével.
2. A vajat megolvasztjuk és összekeverjük a kekszmorzsával. A vajas kekszet egy kapcsos tortaforma aljára egyenletesen lenyomkodjuk, úgy hogy a forma oldalára is felhúzzuk. 5 percre betesszük az előmelegített sütőbe.
3. Közben elkészítjük a krémet. Ehhez a többi hozzávalót konyhai robotgéppel egyenletesen elkeverjük. Ezt a krémet ráöntjük az elősütött kekszlapra. Egy olyan tepsibe rakjuk be sülni, melynek az aljába kevés vizet tudunk önteni. A tepsi közepébe tesszük a tortaformát, melyet 1,5 óráig sütünk 160 fokon.
4. Ha elkészült, kivesszük a sütőből és 30 perc hűtés után körbevágjuk az oldalát, hogy elváljon a tortaformától. A kapcsos tortaformában hagyjuk kihűlni. Érdemes egy éjszakát hűtőben tartani. A formát csak tálalás előtt vegyük le és ekkor locsoljuk meg a karamell öntettel is.
Karamell öntet elkészítése:
A cukrot egy nagyobb lábosba vagy serpenyőbe tesszük. A lényeg, hogy egyenletesen el tudjon terülni. Kevergetés nélkül felforrósítjuk. Maximum rázogatni lehet, ha elkeverjük, akkor darabos lesz. Ha már szép színe van, akkor levesszük a tűzről és hozzáadjuk az olvasztott vajat és elkeverjük a tejszínnel is. Ezután pár percet még főzzük és kész is van.
Ha sós karamellt szeretnénk, akkor egy kevés sóval ízesítsük. Isteni a sós karamella!
Az öntetet kihűtjük. Hűtőben 2-3 napig is eláll.