2014.10.18.
A rizsfelfújt (rizskoch) egy igen könnyen elkészíthető desszert, melyet kínálhatunk baracklekvárral is, de ha van otthon egy kevés gyümölcs (eper, málna stb.) akkor csináljunk hozzá gyümölcsöntetet, mert igazán fel tudja dobni ezt a könnyű desszertet.
Hozzávalók (4-5 személyre):
200 g rizs
200 ml víz
2 csipet só
500 ml tej
5 db tojás
100 g kristálycukor
50 g vaj
vaníliás cukor
citromhéj
málnaöntet:
250 g málna (fagyasztott is jó)
150 g kristálycukor
1 citrom leve
Elkészítés:
1. A rizst kiválogatjuk, megmossuk és annyi ml forrásban lévő gyengén sós vízbe szórjuk, amennyi gramm a rizs. Megforraljuk. Amikor a víz kezd elfogyni, felengedjük a rizst forró tejjel.
Lassú tűzön, gyakran megkeverve a rizs puhulásáig, kissé elkásásodásig főzzük. Ekkor levesszük a tűzről és egy tepsiben szétterítve hagyjuk kihűlni.
2. A tojások sárgáját előbb cukorral, majd kevés vajjal habosra keverjük. Hozzátesszük a vaníliás cukrot és a citromhéjat, majd alaposan eldolgozzuk a tejberizzsel.
3. A tojásfehérjét habbá verjük és ezt a habot több lépésben adjuk a rizshez.
4. Vajjal kikent, zsemlemorzsával megszórt sütőformába öntjük. 20-30 percig sütjük 180 C fokon alsó légkeverésen. Ha már erősen érezni az illatát és szép barna a teteje, akkor készen van.
Ha elkészült, ne egyből borítsuk ki. Kicsit kihűtjük és körbe vágjuk, majd úgy tesszük ki tányérra.
5. Málnaöntet: 250 g málnát 150 g kristálycukorral és egy citrom levével felfőzzünk. Főzés után turmixszoljuk, majd átszűrjük, hogy a magok ne maradjanak benne.
porcukor nélkül is szép a teteje
így is lehet...