2014.07.21.
Egy könnyű desszert nyári ízekben, nektarinos mascarponéval.
Hozzávalók (21 gombóchoz):
500 g tehéntúró
2 db tojás
70 g búzadara
1 csipet só
50 g zsemlemorzsa
30 g vaj
50 g porcukor
öntet:
200 g mascarpone
4 db nektarin
4 ek. méz (vagy cukor ízlés szerint)
fél citrom leve
Elkészítés:
1. Szitán áttörjük a túrót, hozzáadjuk a búzadarát, a sót és a tojások sárgáját. Amikor alaposan összekevertük, több lépésben óvatosan hozzáadjuk a tojások kemény habbá vert fehérjét.
2. 40 percre hűtőbe tesszük pihenni. Ezalatt a búzadara megszívja magát a túróban lévő savóval, ettől megduzzad, ami segíti a formázást és főzés közben a puhulást.
3. Vízbe mártott kézzel formázva, bő forrásban levő, enyhén sós vízbe tesszük. Amikor a gombócok már felemelkedtek az edény aljáról, a hőkezelést csak gyöngyöző forralással vigyük tovább, hogy a gombócok szép lassan duzzadjanak meg és puhuljanak. Összesen kb. 8 percig főzzük.
4. Vajban aranysárgára pirítjuk a zsemlemorzsát. Tűzről levéve elkeverjük benne a szitált porcukrot, és ebben átforgatjuk a lecsurgatott gombócokat.
5. Az öntethez a nektarinok magját kivesszük és robotgépben aprítjuk. Hozzáadjuk a mascarponét és a mézet, majd ezzel is elkeverjük. Rövid ideig érdemes hűtőbe tenni.
1 db túrógombóc tartalmaz:
Energia: 76 kcal
Fehérje: 5 g
Zsír: 2,8 g
Szénhidrát: 7,5 g
Az öntet (3 ek.) tartalmaz:
Energia: 66 kcal
Fehérje: 0,9 g
Zsír: 4,3 g
Szénhidrát: 6,3 g