2014.04.18.
Klasszikus vargabéles finom meggyöntettel.
Hozzávalók (kb. 8 kocka):
a vargabéleshez:
200 g finommetélt
150 g réteslap (8 lap)
a töltelékhez:
400 g zsíros tehéntúró
3 db tojás
60 g vaj
200 ml tejföl
100 g kristálycukor
10 g vaníliás cukor
20 g citromhéj
50 g mazsola
a rétegzéshez:
120 g vaj
100 g porcukor
a meggyöntethez:
250 g meggy
400 ml meggylé
5 ek. kristálycukor
3 ek. vörösbor
1 kk. citromlé
3 ek. liszt
Elkészítés:
1. A tésztát forrásban lévő enyhén sós vízben és tejben kifőzzük. A kész tésztát nem kell lemosni, csak alaposan lecsepegtetni.
A mazsolát langyos vízben áztatjuk, lemossuk, majd lecsepegtetjük.
2. A vajat a tojások sárgájával és a kristálycukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, a vaníliás cukrot, az áttört túrót és az előkészített mazsolát.
Jól összedolgozzuk, majd belekeverjük a tejfölt. Hozzákeverjük a langyosra hűtött tésztát, és végül a tojások kemény habbá vert fehérjét is lassú mozdulatokkal hozzákeverjük.
3. Egy tepsit vagy egy jénai tálat kivajazunk. Egy réteslappal kibéleljük, majd porcukorral elkevert vajjal megkenjük. Négy darab réteslapot teszünk le így. Erre helyezzük a túrós tölteléket, majd a maradék négy réteslapot is rátesszük cukros vajjal megkenve.
180 C fokra előmelegített sütőbe tesszük kb. 60 percre.
Mielőtt kockára vágjuk, pihentessük 30 percig. Ha kihűlt, porcukorral megszórjuk a tetejét.
Gyümölcsöntetet kínáljunk hozzá. (Például erdei gyümölcsös öntet, eperöntet, vagy meggyöntet.)
Meggyöntet
1. Feltesszük főzni egy lábosban a meggybefőtt levét a cukorral. Felforraljuk, és egy kevés levet kiszedünk külön egy tálkába. Ebbe tesszük a lisztet (lehet keményítő is) és csomómentesre elkeverjük.
2. Újra felforraljuk a cukros meggylevet, majd egy szűrővel beleszűrjük a habarást, amit rögtön elkeverünk és felforralunk. Az így kapott szirupba főzzük bele a gyümölcsöt, vagy a gyümölcspürét. Kevés citromlevet is adjunk hozzá, mert ez felerősíti a gyümölcsök aromaanyagait. Hozzáadjuk a vörösbort.
Ha nem lenne elég sűrű, akkor turmixszoljuk le.