2014.12.23.

Karácsony közeledtével is lehet egészségesen táplálkozni. Ezúttal egy finom muffint készítettem mézeskalács ízben, melyhez lenmaglisztet is használtam. A lenmaglisztnek többek között magas a magnézium, a kalcium, a növényi fehérje és a rosttartalma. Serkenti az agyműködést és csökkenti a koleszterinszintet.
Hozzávalók (12 darabhoz)
- 100 g búzafinomliszt
- 50 g lenmagliszt
- 50 g teljes kiőrlésű zabpehelyliszt
- 100 g xilit
- 50 g vaj
- 2 db tojás
- 12 g mézessütemény fűszerkeverék (Kotányi)
- 1 g őrölt fahéj
- 4 g sütőpor
- 1 csipet só
- 15 g étolaj
- 2 dl tej (1,5 %-os)
Elkészítés
1. A liszteket egy tálba szitáljuk és elkeverjük a fahéjjal, a sütőporral és a mézessütemény fűszerkeverékkel.
2. A vajat a xilittel kikeverjük, majd hozzáadjuk az egész tojásokat és egy csipet sót. Alaposan elkeverjük, és a lisztekhez adjuk.
Belekeverjük a tejet és az olajat is. Szilikonformákba töltjük egyenletesen és 200 C fokra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük alsó és felső sütésen.
Nagyon laktató, kiváló reggeli válhat belőle egy finom kakaóval a diétás időszakban is.
1 darab (39 g) tápértéke:
Energia: 89 kcal
Fehérje: 3 g
Szénhidrát: 14 g
Zsír: 4 g