2021.01.26.
Mert sajttal minden jobb!
A zöldborsófőzelék régi kedvencem, de a diétám alatt nem engedhettem meg magamnak a hagyományos rántásos verzióban és az elmaradhatatlan fasírttal. Szerencsére rájöttem, hogy liszt nélkül is el lehet készíteni és a fasírt helyett egy istenien finom húsgombócot találtam ki hozzá. A sajt pedig egy kis extra íz. Szuperül elolvad a főzelékben és krémessé teszi.
Hozzávalók (3 adaghoz)
A zöldborsófőzelékhez
450 g fagyasztott zöldborsó
víz
só
1 evőkanál xilit
10 levél friss bazsalikom
1 evőkanál olívaolaj
30 g sajt (zsírszegény trappista)
A húsgombóchoz (12 db)
250 g darált, alacsony zsírtartalmú sertéshús
1 kisebb vöröshagyma
1 evőkanál olívaolaj
1/2 csomó petrezselyemzöld
só
őrölt fekete bors
víz
Elkészítés
Húsgombóc
1. A petrezselymet vágd finomra.
2. A vöröshagymát is vágd finomra és kevés olívaolajon párold üvegesre.
3. Tedd egy tálba a nyers darált húst, és öntsd hozzá a pirított hagymát. Sózd és borsozd, majd add hozzá a petrezselymet is. Alaposan keverd össze. Enyhén nedves kézzel formázz belőle diónyi méretű golyókat. Nekem ebből a mennyiségből 12 db golyó szokott lenni.
4. Egy fedeles serpenyőben melegíts kevés olívaolajat, és tedd bele a golyókat. Közepes hőfokon 5 percig süsd úgy, hogy közben kevergesd is. Majd ha már szép pirosak, akkor önts rá kb. 1 dl vizet, fedd le, és párold puhára.
Zöldborsófőzelék
1. Tedd egy fazékba a zöldborsót és öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje. Add hozzá a sót, majd főzd addig, amíg a borsó meg nem puhul.
2. Ha megpuhult, akkor öntsd le róla a vizet egy tálba. A vizet tedd félre. A zöldborsóból pedig vegyél ki adagonként 2 evőkanálnyit és tedd félre. Ezzel fogod majd a végén megszórni. A maradék zöldborsót tedd bele egy turmixgépbe (ehhez a legjobb a thermo üveges) és add hozzá a xilitet, az olívaolajat és bazsalikomleveleket. A félretett fözőléből annyit adj hozzá, hogy krémesre tudd turmixolni. A legjobb, ha apránként öntöd hozzá, így látod, hogy mikor elég krémes már és nem lesz túl folyós.
Ha elkészült, akkor öntsd ki egy tálba és keverd bele a reszelt sajtot, majd halmozd rá a félretett egész borsószemeket és a húsgombócokat.
1 adag főzelék 4 db gombóccal |
|
Energia: | 347 kalória |
Fehérje: | 29 g |
Szénhidrát: | 25 g |
Zsír: | 15 g |
Recept és ételfotók: Földi Rita