Rita Fitnesz Receptjei

Diétás recepteket készítek cukor és fehér liszt nélkül fogyáshoz, egészséges táplálkozáshoz.

Receptkereső

Keresett kifejezés:
Árszint:
Fő kategória:














Konyha:


Étkezés:




Szezon:




Alkalom:










Elkészítési nehézség:


Elkészítési idő:





Speciális összetevő:






Népszerű témák:











Bazsalikomos zöldborsófőzelék sajttal és húsgombóccal – lisztmentes, alakbarát recept

2021.01.26.

Bazsalikomos zöldborsófőzelék sajttal és húsgombóccal – lisztmentes, alakbarát recept

Mert sajttal minden jobb!

A zöldborsófőzelék régi kedvencem, de a diétám alatt nem engedhettem meg magamnak a hagyományos rántásos verzióban és az elmaradhatatlan fasírttal. Szerencsére rájöttem, hogy liszt nélkül is el lehet készíteni és a fasírt helyett egy istenien finom húsgombócot találtam ki hozzá. A sajt pedig egy kis extra íz. Szuperül elolvad a főzelékben és krémessé teszi.

 Hozzávalók (3 adaghoz)

A zöldborsófőzelékhez

  • 450 g fagyasztott zöldborsó

  • víz

  • 1 evőkanál xilit

  • 10 levél friss bazsalikom

  • 1 evőkanál olívaolaj

  • 30 g sajt (zsírszegény trappista)

A húsgombóchoz (12 db)

  • 250 g darált, alacsony zsírtartalmú sertéshús

  • 1 kisebb vöröshagyma

  • 1 evőkanál olívaolaj

  • 1/2 csomó petrezselyemzöld

  • őrölt fekete bors

  • víz

 Elkészítés

Húsgombóc

1. A petrezselymet vágd finomra.

2. A vöröshagymát is vágd finomra és kevés olívaolajon párold üvegesre.

3. Tedd egy tálba a nyers darált húst, és öntsd hozzá a pirított hagymát. Sózd és borsozd, majd add hozzá a petrezselymet is. Alaposan keverd össze. Enyhén nedves kézzel formázz belőle diónyi méretű golyókat. Nekem ebből a mennyiségből 12 db golyó szokott lenni. 

4. Egy fedeles serpenyőben melegíts kevés olívaolajat, és tedd bele a golyókat. Közepes hőfokon 5 percig süsd úgy, hogy közben kevergesd is. Majd ha már szép pirosak, akkor önts rá kb. 1 dl vizet, fedd le, és párold puhára.  

Zöldborsófőzelék

1. Tedd egy fazékba a zöldborsót és öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje. Add hozzá a sót, majd főzd addig, amíg a borsó meg nem puhul.

2. Ha megpuhult, akkor öntsd le róla a vizet egy tálba. A vizet tedd félre. A zöldborsóból pedig vegyél ki adagonként 2 evőkanálnyit és tedd félre. Ezzel fogod majd a végén megszórni. A maradék zöldborsót tedd bele egy turmixgépbe (ehhez a legjobb a thermo üveges) és add hozzá a xilitet, az olívaolajat és bazsalikomleveleket. A félretett fözőléből annyit adj hozzá, hogy krémesre tudd turmixolni.  A legjobb, ha apránként öntöd hozzá, így látod, hogy mikor elég krémes már és nem lesz túl folyós.

Ha elkészült, akkor öntsd ki egy tálba és keverd bele a reszelt sajtot, majd halmozd rá a félretett egész borsószemeket és a húsgombócokat.

1 adag főzelék 4 db gombóccal

 

Energia:

347 kalória

Fehérje:

29 g

Szénhidrát:

25 g

Zsír:

15 g

 

Recept és ételfotók: Földi Rita

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:

#1 - Katarína Nagyová2021.02.05. 15:25

Örömmel olvasom.Kösz.