2015.12.22.
Egyszerűn elkészíthető alakbarát karácsonyi keksz.
Hozzávalók (40 db-hoz):
30 g vaj
35 g méz
50 g xilit
50 g eritrit
1 db tojás
karácsonyi fűszerek: őrölt fahéj, őrölt szegfűszeg, őrölt kardamom
1 tk. szódabikarbóna
170 g zabpehelyliszt
170 g teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
2 ek. natúr joghurt
Elkészítés:
1. A vajat felmelegítjük a mézzel. A xilitet és az eritritet egy tálba mérjük és ráöntjük a vajas mézet. Habverővel alaposan elverjük.
2. Hozzákeverjük a karácsonyi fűszereket. Itt még van lehetőség kóstolni, és beállítani a kellő fűszerességet.
3. Hozzákeverjük a tojást és a szódabikarbónát is. 30 percre hűtőbe tesszük, hogy a kissé megdermedjen.
4. Miután kivettük a hűtőből, apránként hozzákeverjük a liszteket. Alaposan összedolgozzuk a tésztát. A végén natúr joghurttal lazítjuk. Fényes, nyúlós tésztát kell kapnunk, mely nem morzsolódik. Ha nem ilyen, akkor adjunk még hozzá lisztet, vagy joghurtot (esetleg egy kevés tejet).
5. A tésztát tönkölybúza liszttel szórt gyúródeszkán olyan vastagságúra nyújtjuk, amilyenre szeretnénk a kekszeinket (nem nagyon fog megemelkedni a tészta). Pogácsaszaggatóval vagy karácsonyi formákkal kiszaggatjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és előmelegített 200 C fokos sütőben kb. 12 percig sütjük (függ attól, hogy milyen vastagra nyújtattok a tésztát).