Rita Fitnesz Receptjei

Diétás recepteket készítek cukor és fehér liszt nélkül fogyáshoz, egészséges táplálkozáshoz.

Receptkereső

Keresett kifejezés:
Árszint:
Fő kategória:














Konyha:


Étkezés:




Szezon:




Alkalom:










Elkészítési nehézség:


Elkészítési idő:





Speciális összetevő:






Népszerű témák:











Diétás karaj tepsiben sütve, fokhagymás steak burgonyával és kapros uborkasalátával

2021.06.14.

Diétás karaj tepsiben sütve, fokhagymás steak burgonyával és kapros uborkasalátával

Élvezd a nyár ízeit!

Kapor, kakukkfű, petrezselyem. Próbáltad már egy tányéron ezt a három zöld-fűszert? Ha nem, akkor itt az ideje, hogy meghívd őket egy nyári ebéd főszereplőiként. A kakukkfűvel pácolt karaj nem tocsog a zsírban, de ropogósra sül, amit tökéletesen kiegészít egy szaftos, krémes kapros szósz. A steak burgonya pedig fokagymás-petrezselymes keverékben táncolt egyet a keverő tálban. Egészséges szereplője lehet ennek a nyári finomságnak. Még akkor is, ha a krumpli nem annyira diétás – néha belefér, ahogy ebben a cikkemen is írtam.

 

 Hozzávalók (5 adaghoz)

  • 500 g sertés karaj csont nélkül (szeletelt) 

 A páchoz:

  • 2 evőkanál olívaolaj

  • 2 evőkanál mustár

  • 2 gerezd fokhagyma

  • 2 marék friss kakukkfű

  • ½ citrom reszelt héja

  • 1 evőkanál citromlé

  • őrölt fekete bors

 A steak burgonyához:

  • 10 db új krumpli (válaszd az aprókat!)

  • 1 gerezd fokhagyma

  • 1 csomó petrezselyemzöld

  • őrölt fekete bors

  • 1 evőkanál olívaolaj

 A kapros uborkasalátához

  • 3 db fürtös uborka (vagy egy darab kígyóuborka)

  • 250 ml görög joghurt

  • őrölt fehér bors

  • 1 csomó kapor

 Elkészítés

1. Előbb készítsd el a pácot. Ehhez vegyél elő egy keverőtálat és kanalazd bele a mustárt, az olívaolajat és a citromlevet. Reszeld bele a citromhéját és a fokhagymát is. Fűszerezd őrölt fekete borssal. Morzsold bele a kakukkfüvét, majd keverd át alaposan.

2. A karajt tisztítsd meg, hogy az esetleg rajta maradt csontdarabok lejöjjenek róla. Itasd le papírtörlővel a felesleges vizet minden szeletről, majd egy vastagabb sütőpapírba burkolva klopfold vékonyra. A kiklopfolt szeletek szélét pár helyen vágd be, így nem fog felkunkorodni sütéskor. Sózd meg és dörzsöld is bele a sót, majd mehet az előkészített pácba.

Ha minden szelettel készen vagy, akkor keverd át alaposan a húst a páccal, majd tedd egy tepsibe a hússzeleteket. Fedd le alufóliával és előmelegített, 200 C fokos sütőben süsd 30 percig, majd alufólia nélkül is süsd 10 percig.

3. A krumplit közben készítsd el. Ehhez mosd meg alaposan őket, vágd ketté és tedd egy keverőtálba. Locsold meg olívaolajjal. Fűszerezd sóval, borssal és keverd át. Borítsd ki egy sütőpapírral bélelt tepsire és rendezd el szépen őket, úgy hogy a vágott felük lefelé legyen. Ha így sütöd, akkor nem kell fordítgatnod őket, a vágott felük is ropogósra fog sülni, miközben a belseje puha lesz. Mehet is be a sütőbe a karaj fölé. Kb. 20 perc alatt sül ropogósra.

Közben aprítsd fel a petrezselymet, tedd egy keverőtálba és reszelj rá egy gerezd fokhagymát. Ha kész a krumpli, akkor még forrón keverd át ezzel a zöld-fűszeres, fokhagymás keverékkel.

4. Az uborkasalátához az uborkát vékonyan szeleteld fel és sózd be. Hagyd állni 10 percig. Majd nyomkodd ki a levét és tedd egy keverőtálba. Adj hozzá joghurtot és ízesítsd őrölt fehér borssal, kaporral. Keverd össze és már fogyaszthatod is.  

Tálalásnál tegyél egy szelet húst a tányérra, mellé 4 fél burgonyát és 2 kanál uborkasalátát.

 1 adag

 

Energia:

413 kalória

Fehérje:

28 g

Szénhidrát:

35 g

Zsír:

19 g

 

Recept és ételfotók: Földi Rita


vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Szólj hozzá elsőként!