2020.03.30.

Megbolondítva egy kis sonka ropogóssal Húsvétra is tökéletes!
Bár az édesburgonya-szezon márciusig tart, a szupermarketek most mégis tele vannak édesburgonyával. Sok helyen akciósan is hozzájuthatsz. Húsvétkor mindenki a medvehagymát és az újburgonyát keresi, de az édesburgonyának is számos jótékony hatása van, ami miatt most érdemes többet fogyasztanod belőle.
Miért fogyassz édesburgonyát?
Kitűnő A-vitamin forrás, így jót tesz a szemnek és a bőrnek.
C-vitamin forrás is, így védi az immunrendszert.
A benne található kálium segít szabályozni a vérnyomást, a kalcium pedig a csontokat erősíti.
Béta-karotinban gazdag, így segít elhárítani a betegségeket, beleértve bizonyos rák- és szembetegségeket is.
Vegetáriánusok számára kifejezetten ajánlott, mivel vasban gazdag.
Egészséges édesburgonya-krémleves recept
Hozzávalók (5 adaghoz)
2 édesburgonya (550 g)
1 sárgarépa (95 g)
1 vöröshagyma
5 gerezd fokhagyma
2 evőkanál vaj
1 evőkanál olívaolaj
3 babérlevél
só
őrölt fehér bors
1 evőkanál szárított tárkony levél
200 ml főzőtejszín (10%-os)
A tetejére:
100 g fekete-erdei szeletelt füstölt sonka, amiből sonka csipsz lesz
Elkészítés
1. A vöröshagymát kockázd fel, a fokhagymát tisztítsd meg, de hagyd egészben, majd foglalkozz az édesburgonyával és a répával. Mindkettőt mosd meg, hámozd meg, és darabold bele egy edénybe.
2. Olvaszd fel a vajat egy nagyobb lábosban, löttyintsd bele az olívaolajat is, majd pirítsd üvegesre benne a vöröshagymát és a fokhagymagerezdeket.
3. Ha már barnák, és a lábosból is kellemes sült fokhagyma illat jön, akkor öntsd rá az összevágott répát és édesburgonyát. Adj hozzá sót, borsot, a babérleveleket, majd keverd át és pár másodpercig pirítsd meg a fűszerekkel is. Öntsd fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje az egészet. Forrald fel.
4. Főzd addig, amíg a répa és a burgonya meg nem puhul, közben tegyél bele tárkonyt is.
5. Ha már minden puha, akkor keresd meg mind a három babérlevelet, vedd ki belőle, majd rúd mixerrel vagy turmixgépben turmixold krémesre. Öntsd vissza a lábosba. Add hozzá a főzőtejszínt, és forrald át még egyszer az egészet.
Melegen fogyaszd, úgy, hogy a tetejét megszórod ropogósra pirított sonkával. Diétás úgy lesz, ha a sonka szeletek megpirításához nem használsz már olajat. Tedd egy sütőpapírral bélelt tepsibe és süsd ropogósra a sütőben.
1 adag (250 ml) |
|
Energia: | 238 kalória |
Fehérje: | 10 g |
Szénhidrát: | 33 g |
Zsír: | 13 g |
Recept és fotó: Földi Rita