2020.08.11.
Fehérlisztes főzelék és fasírt helyett itt egy diétás verzió, ami még finomabb!
A zöldborsófőzelék régi kedvencem, de a diétám alatt nem engedhettem meg magamnak a hagyományos rántásos verzióban és az elmaradhatatlan fasírttal. Szerencsére rájöttem, hogy fehér liszt helyett zabpehelyliszttel is lehet rántást készíteni és a fasírt helyett egy istenien finom húsgombócot találtam ki hozzá. Én friss bazsalikom leveleket kevertem még bele, de igazából ez el is hagyható, te tehetsz bele akár fokhagymát vagy fűszerpaprikát is. Nekem most ez az olaszos verzió jobban ízlett. Kísérletezz bátran!
Hozzávalók (4 adaghoz)
A zöldborsófőzelékhez
450 g fagyasztott zöldborsó
2 dl víz
1 dl tej
só
2 evőkanál eritrit
2 evőkanál xilit
1/2 csomó petrezselyemzöld
a rántáshoz:
2 evőkanál zabpehelyliszt
2 evőkanál olívaolaj
A húsgombóchoz (27 db)
500 g darált, alacsony zsírtartalmú sertéshús vagy pulyka alsócomb
1 kisebb vöröshagyma
1 evőkanál olívaolaj
8 db friss bazsalikom levél
1/2 csomó petrezselyemzöld
só
őrölt fekete bors
Elkészítés
Bazsalikomos húsgombóc
1. Mosd meg bazsalikomleveleket, szárítsd meg egy papírtőrön és aprítsd fel.
2. A petrezselymet vágd finomra. Fele fog kelleni a húsgombóchoz, fele pedig a főzelékhez.
3. A vöröshagymát is vágd finomra és kevés olívaolajon párold üvegesre.
4. Tedd egy tálba a nyers darált húst, és öntsd hozzá a pirított hagymát. Sózd és borsozd, majd add hozzá a bazsalikomot és a petrezselymet is. Alaposan keverd össze. Enyhén nedves kézzel formázz belőle diónyi méretű golyókat. Nekem ebből a mennyiségből 27 db golyó szokott lenni.
5. Egy fedeles serpenyőben melegíts kevés olívaolajat, és tedd bele a golyókat. Közepes hőfokon 5 percig süsd úgy, hogy közben kevergesd is. Majd ha már szép pirosak, akkor önts rá kb. 1 dl vizet, fedd le, és párold puhára.
Nemcsak főzelékekhez nagyon finom, fogyasztatod tészta ételekhez vagy paradicsomszószhoz is.
Zöldborsófőzelék
1. Tedd egy fazékba a zöldborsót és öntsd rá a vizet. Add hozzá az édesítőket és a sót, majd főzd addig, amíg a borsó meg nem puhul.
2. Közben készíts egy világos rántást: egy kis lábosban vagy serpenyőben melegítsd fel az olívaolajat, add hozzá a zabpehelylisztet és kevergetve pirítsd meg. Tedd félre.
3. A rántást add a forrásban lévő főzelékhez. Keverd el alaposan, csomómentesre.
4. Adj hozzá 1 dl tejet még, forrald át majd a legvégén keverd bele a maradék petrezselyemzöldet is.
Jól jönne ehhez az ebédhez egy diétás édesség is? A Fitnesz Édességék könyvemben sütés nélküli, mennyei recepteket találsz. » Megnézem
1 adag főzelék 6 db gombóccal |
|
Energia: | 360 kalória |
Fehérje: | 30 g |
Szénhidrát: | 25 g |
Zsír: | 17 g |
Recept és ételfotók: Földi Rita