2015.11.07.

Nincs is jobb hideg időben egy forró krémlevesnél. Főleg, ha fokhagyma krémlevesről van szó. Hidegben, melegben, ebédre, vacsorára, ünnepre, vagy csak úgy…ezt a levest bármikor gyorsan elkészíthetjük.
Hozzávalók (6 személyre)
- 10 gerezd fokhagyma
- 1,5 evőkanál zabpehelyliszt
- 3 evőkanál vaj
- 300 g tejföl (12%-os)
- 1 csomó petrezselyemzöld
- 1,8 l víz zöldségalaplé vagy csontlé
- só
- őrölt fehérbors
- 6 db pirítós kenyér (teljes kiőrlésű lisztből)
- light sajt ízlés szerint
Elkészítés
1. A felolvasztott vajból liszt hozzáadásával világos rántást készítünk, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát. Rövid ideig pirítjuk, majd felöntjük alaplével vagy csontlével. Habverővel elkeverjük.
2. Sóval, őrölt fehérborssal ízesítjük, és beletesszük a finomra vágott petrezselymet.
Egyszer fel kell forrnia, utána adjuk hozzá hőkiegyenlítéssel a tejfölt (azaz, egy merőkanállal vegyünk ki a levesből és lassan öntsük a tejfölhöz, habverővel keverjük el, majd lassan öntsük az egészet vissza a levesbe). Ha másodszorra is felforrt, akkor van kész a leves.
A krémesebb állag érdekében botmixerrel keverjük át a kész levest.
Tálaláskor szórjunk bele reszelt sajtot, és kínáljunk hozzá pirítóst.
1 adag (150 g) tartalmaz pirítós és sajt nélkül:
Energia: 234 kcal
Fehérje: 5 g
Szénhidrát: 10 g
Zsír: 19 g