2015.12.26.
Mennyei fohkagymás szósszal és sajttal...
Ez az étel csupa olyan hozzávalóból áll, amelyek nagy kedvenceim. A fokhagymás szósz tökéletes társa a cukkininek, a bulgurnak és a csirkének. Hétköznapokra és ünnepnapokra is tökéletes választás az az alakbarát recept, még akkor is, ha elsőre soknak tűnik az 509 kalória, ami egy adagban van. Cserébe magas fehérjetartalom és alacsony szénhidráttartalom jár. A zsiradék talán egy kicsit soknak tűnhet, de ebédre belefér.
Hozzávalók (4 személyre)
2 evőkanál olívaolaj
1 db vöröshagyma
5 gerezd fokhagyma
400 g pulykamell
só
őrölt fekete bors
őrölt fehér bors
őrölt szerecsendió
szárított oregánó
víz vagy alaplé
1 db cukkini
100 g bulgur
125 g zsírszegény sajt
3 evőkanál. vaj
3 evőkanál zabpehelyliszt
4 dl tej (1,5 %)
Elkészítés
1. A húst megtisztítjuk és kockákra vágjuk. A vöröshagymát finomra vágjuk, a cukkinit pedig kb. 1 cm-es szeletekre.
2. A bulgurnak felforralunk 3 dl vizet egy kevés sóval. Ha felforrt, akkor beleöntjük a bulgurt, majd levesszük a tűzről és lefedve hagyjuk megpuhulni kb. 15-20 percig.
3. A cukkini szeleteket sózzuk, borsozzuk, olívaolajjal meglocsoljuk és oregánót teszünk rá, majd alaposan összekeverjük és állni hagyjuk.
4. Felforrósítjuk az olívaolajat és üvegesre pároljuk benne a hagymát. Rátesszük a húst. Sózzuk, borsozzuk. Fedő nélkül lepirítjuk a húst. Pirosas kérget kell, hogy kapjon. Ekkor felöntjük egy kevés vízzel és fedő alatt pároljuk. Majd ismét fedő nélkül pirítjuk, újra felöntjük vízzel és pároljuk. Ettől szaftos lesz a hús. A legvégén zúzott fokhagymát adunk hozzá.
5. Elkészítjük a besamel mártást. Ehhez először felforraljuk a tejet, majd félretesszük. Egy másik lábosban felforrósítjuk a vajat, majd hozzáadjuk a lisztet. Lassú tűzön, addig hevítjük, míg habozni nem kezd. Állandó habverővel történő keverés mellett felöntjük a forró tejjel. Sózzuk, őrölt szerecsendióval megszórjuk és felforraljuk. Végül belekeverünk egy kevés reszelt sajtot és zúzott fokhagymákat is.
6. Egy jénai tálban vagy más hőálló tálban összeállítjuk az egészet. A tál aljára kerül a bulgur szétterítve, rá a hagymás hús. Utána a cukkini szeletek. Az egészet leöntjük a besamel mártással és a tetejére sajtot szórunk. 180 C fokos előmelegített sütőben kb. 35 percig sütjük.
Diétás édességeket is kipróbálnál? Akkor a Fitnesz Édességek könyvem neked való. » Megnézem
1 adag |
|
Energia: | 509 kalória |
Fehérje: | 42 g |
Szénhidrát: | 34 g |
Zsír: | 24 g |
Recept és ételfotók: Földi Rita