2020.11.08.
Cukormentes recept a Fitnesz Édességek könyvemből
Gyorsan elkészíthető csokis finomságra vágysz, ami nem tartalmaz fehér cukrot és fehér lisztet sem? A kókuszos-csokis pitémmel rátaláltál a neked való receptre. Akár ünnepi alkalmakra is elkészítheted, de ha egy délutáni, diétás desszertet szeretnél a kávéd mellé, akkor is tökéletes választás lesz. Kóstolás után az angyali arc garantált.
Hozzávalók (16 szelethez)
Az alaphoz (25 cm átmérőjű piteformához):
200 g egész mandulabél
100 g nagy szemű zabpehely
3 evőkanál (30 g) kókuszreszelék
3 evőkanál (30 g) xilit
3 evőkanál (30 g) kakaópor (zsírszegény, cukrozatlan, magas kakaótartalommal)
2 evőkanál mandulatej (vagy más növényi tej)
9 evőkanál (80 g) kókuszolaj felolvasztva
A töltelékhez:
200 ml kókuszkrém (hidegen)
2 púpozott evőkanál (20 g) kakaópor (zsírszegény, cukrozatlan, magas kakaótartalommal)
3 evőkanál (30 g) xilit
A tetejére:
2 evőkanál (15 g) bio, pirított kókuszcsipsz
Elkészítés
1. Vedd elő a piteformádat. A legjobb az a fajta, amelynek az alja kivehető, mert így a végén majd gond nélkül ki tudod majd emelni a megdermedt csokis réteget is.
2. A zabpelyhet és a mandulát külön-külön őröld lisztszerű állagúra, turmixgépben vagy aprítógépben, majd öntsd bele ezeket egy keverőtálba.
3. Add hozzá a xilitet, a kókuszreszeléket, a kakaóport és keverd össze ezeket a száraz hozzávalókat.
4. Add hozzá a felolvasztott kókuszolajat, a mandulatejet és kézzel alaposan dolgozd össze.
5. Az így kapott masszát egyenletesen terítsd el a piteforma aljában. Egy kanál hátoldalának a segítségével simítsd el, majd tedd be a hűtőbe 15 percre, hogy megdermedjen.
6. Addig készítsd el a krémet. A hideg kókuszkrémet elektromos habverővel verd habosra. Utána keverd hozzá a kakaóport és a xilitet. Az így kapott krémet öntsd rá a pitealapra és simítsd el rajta. Amíg nem dermed meg, szórd meg kókuszreszelékkel a tetejét, de tehetsz rá akár gyümölcsöket, mandulát is.
7. A pite felszeleteléséhez meg kell várnod, amíg megdermed a csokoládé. Tedd be ismét a hűtőbe 10 percre. Utána csak emeld ki a formából és már szeletelheted is.
8. 16 szeletre vágd, így jön ki egy szeletre alacsony kalóriatartalom. Természetesen vastagabb szeleteket is vághatsz, de vigyázz, nagyon laktató!
Hűtőben tárolva 4-5 napig is eláll.
Tipp:
Tehetsz a tetejére szezonnak megfelelő gyümölcsöt is (például eper, málna, áfonya, ribizli, sárgabarack) vagy marék durvára aprított mogyorót vagy mandulát. Ha gyümölcsöt teszel a tetejére, akkor mosd meg és szárítsd meg, mielőtt rátennéd.
1 adag |
|
Energia: | 214 kalória |
Fehérje: | 5 g |
Szénhidrát: | 11 g |
Zsír: | 17 g |
Ez a recept is benne van a Fitnesz Édességek könyvemben. Még több ilyen csokis receptre vágysz? Rendeld meg a könyvemet!
Szerző: Földi Rita
Fotó: Kántor Mia | miakantorphotography.com