2014.03.17.
Egy kicsit különc lencsesaláta recept az isteni bulgurral.
Hozzávalók (4 személyre)
- 15 dkg lencse
- só
- 2 db babérlevél
- 1 db vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 5 csokor petrezselyem
- 1 bögre bulgur
- 2 bögre víz
- 6-8 szál újhagyma
- 4 nagy paradicsom
- só
- őrölt feketebors
- őrölt kömény
- 1 citrom leve (lime a legjobb)
- olívaolaj
Elkészítés
1. A vizet felforraljuk egy lábosban, majd ha már felforrt elzárjuk és beletesszük bulgurt és egy kevés sót. Lefedjük, és időnként megkeverjük. Kb. 25 perc kell neki, hogy megpuhuljon.
2. A lencsét megmossuk, átválogatjuk és áztatjuk (ha lehetséges 3-4 órán keresztül) hideg vízben, úgy hogy közben többször átmossuk. Így a főzési idő jelentősen lecsökken.
Új vízben feltesszük főzni sóval, babérlevéllel, félbevágott vöröshagymával és fokhagymával.
A kész lencsét kiszedjük, lecsepegtetjük.
3. A petrezselymet apróra vágjuk. Az újhagymát felkarikázzuk. A paradicsomot apró kockákra vágjuk. Összekeverjük sóval, borssal, őrölt köménnyel. Citromlével és olívaolajjal ízesítjük. Végül belekeverjük a megfőtt, kihűlt bulgurt és a lencsét.
Még finomabb lesz, ha egy kicsit állni hagyjuk a hűtőben.