2015.12.13.
A megszokott paprikás csirkét könnyedén felturbózhatod egy kevés reszelt gyömbérrel. Ettől egzotikus ízt kap, amely hidd el, nagyon jól áll neki. Próbáld ki bátran! Már csak azért is, mert a gyömbér csípős ízével segíti a zsírégetést, így kitűnő diétás finomságot kapsz.
Hozzávalók (3-4 személyre)
- 1 kg csirkemell filé
- 1 nagyobb vöröshagyma
- 1 evőkanál olívaolaj
- ½ tv paprika
- 1 paradicsom
- 1 evőkanál fűszerpaprika
- 1 evőkanál reszelt gyömbérgumó
- só
- őrölt fekete bors
- 1,5 evőkanál zabpehelyliszt
- 3 dl főzőtejszín (10%-os)
- 3 dl zöldségalaplé vagy víz
Köret:
basmati rizs
Elkészítés
1. A csirkemellet tisztísd meg, és vágd kockákra.
2. A vöröshagymát vágd finomra, a paradicsomot és a paprikát pedig kockára.
3. Egy lábosban forrósítsd fel az olajat, és add hozzá a vöröshagymát. Aranybarnára pirítsd, párold. Add hozzá a kockára vágott paprika felét és ezzel is pirítsd egy kis ideig. Majd tűzről lehúzva fűszerpaprikával hintsd meg. Mehet bele a csirke is. Sóval, borssal ízesítsd és fedő alatt rövid lében párold.
Minden pörkölt titka az, hogy többször meg kell ismételned a lepirítást, majd a kevés lével történő felöntést. Tévedés, hogy a sok hagymától lesz igazán szaftos. Attól lesz szaftja, hogy a hús pirulása során pörzsanyagok képződnek, melyeket vízzel fölöntve szétfőzünk, és ezt minél többször ismételjük meg, annál sűrűbb lesz.
Szóval a paprikás csirkét is pirítsd le legalább egyszer. Azaz teljesen el kell főznöd a lét róla (sercegjen a lábos alja). Picit pirítsd és mehet rá egy kevés víz. Fedő alatt párold tovább.
4. Ha már puha a hús, akkor add hozzá a maradék paprikát és a paradicsomot is. Együtt párold egy rövid ideig.
5. Végül készíts tejszínes habarást. Egy magas falú tálba tedd bele a zabpehelylisztet, add hozzá a tejszín felét és habverővel keverd csomómentesre. Ekkor még nagyon sűrű és nehéz is keverni, de ilyenkor kell eltüntetni a csomókat. Add hozzá a többi tejszínt is, és ezzel is keverd csomómentesre.
Ehhez a tejszínes liszthez hőkiegyenlítéssel add hozzá a pörkölt szaftját. Azaz egy merőkanállal vegyél ki a szaftból és lassan, apránként add hozzá a habaráshoz, melyet közben folyamatosan kevergess. Egy merőkanálnyi levet szedjél ki. Utána szitán vagy szűrőn keresztül öntsd a habarást a húshoz. Jól keverd el, és forrald át. Ha nem forralnád át a habarással, akkor liszt ízű lenne, és így nem is lehet olyan sokáig tárolni. Miután felforrt keverj bele reszelt gyömbért és készen is van.
Basmati rizzsel tálald.
1 adag tápanyagtartalma
energia: 530 kalória
fehérje: 52 g | szénhidrát: 46 g | zsír: 14 g
Recept és ételfotók: Földi Rita