2016.03.19.
Az avokádóöntet remekül kiegészíti a fűszeres csirkemellet. Finom ízek mellett egy könnyű salátát kapunk, mely vacsorára is ideális.
Hozzávalók (3-4 személyre)
- 500 g csirkemell filé
- olívaolaj
- sült csirke fűszerkeverék (olyat válasszunk, amelyikben nincsen cukor)
- víz
- saláta-keverék (nálam Eisberg Bolero mix)
az avokádóöntethez:
- 3 db érett avokádó (legyen jó puha, különben nem tudunk vele dolgozni)
- 2 ek. natúr joghurt
- ½ lime leve
- só
- őrölt fekete bors
- 3 gerezd fokhagyma
Elkészítés
fűszeres csirkemell:
1. A csirkét megmossuk, megtisztítjuk és nagyobb darabokra (kb. 4 felé) vágjuk. Befűszerezzük a sült csirke fűszerkeverékkel.
2. Egy serpenyőben olajat forrósítunk és rátesszük a befűszerezett húst. A húsdarabok mindegyik oldalát magas hőfokon lepirítjuk, majd vízzel felöntjük és lefedve alacsony hőfokon teljesen puhára főzzük a húst. Közbe pótoljuk a vizet. Ha a csirkemell már puha, akkor két villa segítségével szedjük szét húst szálaira, cincáljuk szét. De fontos, hogy legyen alatta szaft is. Így lesz igazán ízletes a husi.
fokhagymás avokádóöntet:
1. Az avokádót kettévágjuk és belsejét egy kanál segítségével egy aprító vagy turmixgépbe kaparjuk.
2. Sózzuk, borsozzuk és meglocsoljuk citromlével.
3. Natúr joghurtot adunk hozzá. Ha öntetnek készítjük salátához, akkor kb. 2 ek. kell, de ha mártogatósnak készítjük, guacamole-ként, akkor egy evőkanál is elég (mely lehet tejföl is). A hígabb, öntet változatot tésztához is keverhetjük, mint a pesto lenne.
4. Fokhagymával ízesítjük, majd összeturmixoljuk, pépesítjük.
A saláta összeállítása:
Egy tányérba egy nagy marék salátát teszünk, erre halmozzuk rá az elkészült csirkemellet, melyet alaposan meglocsolunk a fokhagymás avokádóöntettel.