2014.03.17.

Egy fokhagymás, füstölt sajtos köntösbe öltöztetett paprika románca az újhagymás bulgursalátával (más néven tabbouleh - ejtsd: tabulé -). Külön- külön is megállják a helyüket. Együtt pedig érezni lehet a kettőjük között lévő harmóniát, mely ízorgiában ölt testet. Hiába ez igazi szerelem közöttük.
Hozzávalók (4 személyre)
a tabuléhoz
- 1 csésze bulgur
- 2 csésze víz
- 5 csomó petrezselyemzöld
- 8-10 friss mentalevél
- 4 szál újhagyma
- 4 db paradicsom
- 1 lime leve
- olívaolaj
- só
- őrölt fekete bors
- őrölt köménymag
- a sült paprikához:
- 4 db kápia paprika
- 4 szelet light füstölt sajt
- 2 gerezd fokhagyma
- só (durva szemű tengeri só)
- olívaolaj
- 1 csomó petrezselyemzöld
Elkészítés
1. A vizet felforraljuk egy lábosban. Beletesszük a bulgurt és egy kevés sót. Levesszük a tűzről és lefedve 20-25 percig hagyjuk állni. (Egyszer-kétszer megkeverjük.) Ezalatt a bulgur felszívja a vizet és tökéletesen megpuhul.
2. A petrezselymet és a mentát nagyon apróra vágjuk. Az újhagymát vékonyan felszeleteljük. A paradicsomot apró kockákra vágjuk. Az egészet egy nagy keverőtálba tesszük. Hozzákeverjük a kihűtött bulgurt és olívaolajjal, sóval, borssal, őrölt köménymaggal és egy lime levével ízesítjük.
Jobb íze lesz, ha egy kicsit állni, hagyjuk a hűtőben.
3. A kápia paprikát megmossuk, és hosszában kettévágjuk. A csumáját kiszedjük. Sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük. Olívaolajjal meglocsoljuk, sózzuk és durvára aprított fokhagymával megszórjuk.
200 C fokon (grill fokozat) 10-15 percig sütjük. Félidőben rátesszük a füstölt sajtot.
A megsült paprikák tetejét finomra vágott petrezselyemzölddel szórjuk meg, akkor, amikor még forró a sajt.