2021.04.05.

Könnyű és egészséges vacsora
Sosem értettem, hogy medvehagyma-szezonban miért tesznek az emberek szinte mindenbe medvehagymát. Aztán az történt, hogy cukkini főzeléket szerettem volna készíteni egy kis maradék cukkiniből és ahogy benyúltam a hűtőbe a cukkiniért, találtam mellette egy kis maradék medvehagymát is. Gondoltam, zöld-zöld: rossz páros nem lehet. Azóta jobban értem a medvehagyma-szezon lényegét, a cukkinit pedig bátran komponálom vele. Egészséges, finom és gyors vacsora készült belőle egy olaszos fűszerezésű sült csirkével.
Hozzávalók (2 adaghoz)
2 közepes méretű (400 gramm) cukkini
só
őrölt fekete bors
1 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál zabpehelyliszt
200 ml főzőtejszín
100 ml víz
½ csomó (40 gramm) medvehagyma
a sült csirkéhez
2 szelet csirkemell
1 evőkanál olívaolaj
olaszos fűszersó
Elkészítés
1. A csirkemellet tisztítsd meg. Mosd meg, hogy lejöjjenek róla az esetleg rajta maradt csontdarabok. Itasd le róla a felesleges vizet egy konyhai papírtörlővel.
2. Vágd le a fehér részeket, amelyek a kötőszövetből maradtak rajta és a zsírosabb részeket is.
3. Vékonyan szeleteld fel. Fűszerezd és locsold meg olívaolajjal. (Ezt akár előző nap is elkészítheted, mert nem árt, ha állni hagyod.)
4. A befűszerezett csirkemell szeleteket tedd egy hőálló edénybe (olaj már nem kell rá, elég a pác) és 200 C fokon 10-15 perc alatt süsd meg. Majd zárd el a tűzhelyet és ugyanannyi időt, amennyit sütötted hagyd pihenni bent a sütőben. (Ettől omlós lesz.)
5. A medvehagymát tisztítsd meg és aprítsd fel. Tedd félre.
6. A cukkinit mosd meg, vágd le a két végét, vágd félbe, majd hosszában vágj belőle szeleteket.
7. Egy fedeles serpenyőben forrósíts olívaolajat, add hozzá a cukkinit, sózd, borsozd és kevergetve pirítsd meg benne a cukkini félszeleteket. Majd add hozzá a lisztet. Keverd el és a kicsit pirítsd a liszttel is. Önts hozzá vizet és kevergesd, amíg be nem sűrűsödik. Ekkor add hozzá a medvehagymát és a tejszínt is. Forrald át, majd alacsonyabb hőfokon főzd még pár percig. Szükség esetén, a végén még sózd meg.
1 adag |
|
Energia: | 401 kalória |
Fehérje: | 29 g |
Szénhidrát: | 14 g |
Zsír: | 26 g |
Recept és ételfotók: Földi Rita