2020.11.16.

Tippek négy évszakra és plusz egy ráadás recept az edzésekhez
Hogyan készíts egészséges turmixokat és smoothie-kat? Mitől lesz fogyókúrás? Egyáltalán miért és mikor igyál ilyen italokat? Ezeket a kérdéseket válaszolom meg ebben a blogbejegyzésemben és 5 receptet is mutatok négy évszakra, szezonális hozzávalókból. Kíváncsi vagy, milyen lehet egy téli turmix?
A legvégén kiderül.
Hogyan készíts turmixokat és smoothie-kat?
A turmix nem ugyanaz, mint a smmoothie, máshogy készítik és mást tartalmaz, de igazság szerint manapság már elég sok az átfedés közöttük.
Turmix vagy smoothie?
Turmix: Általában gyümölccsel és tejjel készül, turmixgépben összekeverve.
Így készítsd!
banánturmix
2 db érett banánt karikázz fel és 4 dl hideg tejjel, kevés édesítővel turmixold össze. Öntsd hosszú poharakba, és hintsd meg a tetejét őrölt fahéjjal.
Smoothie: A smoothie (ejtsd: szmuszi, angol jelentése: sima) eredetileg csak gyümölcsből és vagy zöldségből készül, melyeket fagyasztva használnak fel, vagy a friss gyümölcsöket/zöldségeket jégkockával pürésítik. Manapság viszont már sok olyan receptet is lehet találni, ami joghurtot vagy növényi tejet is ír.
Erdei gyümölcsös smoothie
Így készítsd!
A fagyasztott gyümölcsöt és/vagy zöldséget egy kevés víz vagy gyümölcslé felhasználásával pürésítsd botmixerrel vagy aprítógéppel.
Smoothie készítése
Mitől lesz fogyókúrás?
Cukor és méz helyett használj xilietet, eritritet vagy steviát.
Válassz alacsony zsírtartalmú tejtermékeket.
Válassz alacsony kalóriatartalmú, fogyasztó hatású gyümölcsöket (Pl. kivi, bogyós gyümölcsök, citrusfélék).
Miért igyál turmixokat és smoothie-kat?
A gyümölcsös vagy zöldséges turmixokkal és smoothiek-kal gyorsan és egyszerűen bejutathatod a szervezetedbe a vitaminokat és ásványi anyagokat.
Kettő az egyben, mert nem csak a vitaminokról, hanem a napi folyadékpótlásról is gondoskodsz egy turmix vagy egy smoothie elfogyasztásával, így azoknak különösen ajánlott, akik mindig arra hivatkoznak, hogy ők nem tudnak sokat inni.
Ha esetleg ki nem állhatod a spenótot, de szeretnéd kihasználni a jótékony hatását, akkor egy kevés banánnal összeturmixolva simán meg fogod tudni inni, úgy hogy észre sem veszed, hogy van benne spenót.
Könnyű elkészíteni, így pillanatok alatt egészséges tízórait vagy uzsonnát készíthetsz, amit ráadásul egy üvegben magaddal is tudsz vinni.
Ez az ital tényleg tele van értékes vitaminokkal!
Mikor igyál turmixokat és smoothie-kat?
A turmixolás hatására a gyümölcsök gyorsan felszívódó szénhidrátokká vállnak, így annak ellenére, hogy a sokan reggeli italként gondolnak rá, táplálkozási tanácsadóként reggelire nem ajánlom, mert ilyenkor lassú felszívódású szénhidrátokkal (zabpehely, teljes kiőrlésű pékáruk) érdemes feltöltenünk a szervezetünket. Második érkezésként, tehát tízóraira viszont kifejezetten ajánlottak, mint ahogyan uzsonnára is. Edzés előtt és edzés után szintén fogyaszthatóak. Edzés előtt azért, hogy gyorsan energiához jussál és jobban bírd az edzést, utána pedig azért, hogy visszatöltsd az izmok számára szükséges szénhidrátokat, amelyeket az edzés során elveszíthetsz. Ha kicsit izmosodni szeretnél, akkor mindenképpen ajánlottak ezek az italok edzés utánra is.
Tudni szeretnéd, hogy mi a különbség a turmix és a smoothie között? Olvasd el ezt a korábbi blogbejegyzésemet: » Turmix vagy smoothie? Mi a különbség?
5 turmix recept négy évszakra és egy az edzésekhez
Tavasz
1. Tavaszi zöld turmix eperrel, spenóttal és lime-al
A zöld turmixok fogyasztó hatását teszteltem, és megírtam ebben a blogbejegyzésemben. Ebből választottam most ki azt a zöld turmix receptet, ami a leginkább ízlett. Ha egy tavaszi méregtelenítésbe kezdenél, akkor ez a turmix segíthet.
Hozzávalók (1 adag)
2 marék fagyasztott eper (kiolvasztottam előtte)
1 db banán
2 marék spenót
½ lime leve
1 evőkanál négyszeres erősségű édesítő
2 dl víz
Elkészítés
1. A hozzávalókat tedd turmixgépbe és turmixold krémesre.
2. Öntsd poharakba (vagy olyan üvegbe, amit magaddal tudsz vinni).
Nyár
2. Erdei gyümölcsös nyári smoothie
Az erdei gyümölcsökhöz nagyon jól illik a kókusz. Ehhez a smoothie-hoz kókuszkrémet használtam, így laktózmentes is. Igazi hűsítő, nyári ital! Ez a recept a Fitnesz Édességek című könyvemben is benne van.
Frissítő, nyári smoothie | fotó: Kántor Mia
Hozzávalók (2 adaghoz)
1 bögre (200 g) fagyasztott erdei gyümölcs
1 bögre (250 ml) víz
3 evőkanál (32 g) xilit
½ lime leve
1 púpozott evőkanál (20 g) kókuszkrém
A tetejére:
2 csipet bio pirított kókuszcsipsz
Elkészítés
1. A hozzávalókat tedd turmixgépbe (az erdei gyümölcsöt fagyos állapotban) és turmixold krémesre.
2. Öntsd poharakba (vagy olyan üvegbe, amit magaddal tudsz vinni), és szórd meg a tetejét kókuszcsipsszel.
Hűtőben tárolva 2-3 napig is eláll.
Tipp: Kókuszkrém helyett használhatsz natúr joghurtot is.
Ősz
3. Almás-fahéjas őszi turmix
Őszi turmix
Hozzávalók (1 adag)
1 kisebb darab (100 g) alma
1 banán
200 ml tej
1 teáskanál fahéj
1 teáskanál eritrit
1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
Elkészítés
1. A hozzávalókat tedd turmixgépbe és turmixold krémesre.
2. Öntsd poharakba (vagy olyan üvegbe, amit magaddal tudsz vinni).
Tél
4. Narancsos-mézeskalács fűszeres téli turmix
Téli turmix
Hozzávalók (1 adag)
1 db banán
200 ml tej
1 kávéskanál mézeskalács fűszerkeverék
2 gerezd narancs
1 teáskanál eritrit
egy csipetnyi kakaópor a szórásoz
Elkészítés
1. A hozzávalókat tedd turmixgépbe és turmixold krémesre.
2. Öntsd poharakba (vagy olyan üvegbe, amit magaddal tudsz vinni).
Edzés előtt vagy edzés után
5. Kivis banános joghurtital
Ez a recept a Fitnesz Édességek című könyvemben is benne van.
fotó: Kántor Mia
Hozzávalók (2 adaghoz)
1 banán
3 kivi
100 g natúr joghurt
100 ml mandulatej
pár csepp citromlé
Elkészítés
1. A banánt és a kivit tisztítsd meg, és darabold bele őket egy turmixgépbe.
2. Locsold meg citromlével, majd öntsd rá a natúr joghurtot és a tejet, hogy könnyebb legyen turmixolni. Turmixold krémesre. Öntsd ki egy hosszú pohárba és már fogyaszthatod is.
Hűtőben tárolva 1-2 napig áll el.
Tippek: Behűtve még finomabb!
További egészséges italokat és fogyókúrás édességeket találsz a Fitnesz Édességek című könyvemben.
Szerző: Földi Rita
indexfotó: Pixabay, ételfotók: Földi Rita