• Vagány Receptek e-book
  • Életmódváltó Csomag - Étrend és Receptek
  • Megjelent könyveim
  • Fitnesz édességek könyv
  • Enni és Fogyni ebook

A mozgás szerepe az egészséges életmódban

2022.06.22.

A mozgás szerepe az egészséges életmódban

Az egészséges táplálkozáson és megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztáson túl, a sport az a fizikai tevékenység, amely különösen fontos az egészségünk megőrzését tekintve. Rengeteget olvashatunk arról, hogy milyen ételeket fogyasszunk, de mit sem ér, ha a rendszeres mozgást nem illesztjük be a napjainkba. Milyen jótékony hatásai vannak a mozgásnak? Összegyűjtöttük a számodra legfontosabbakat.

A testmozgás élettani hatásai

A növekedés során az izmaink velünk együtt nyúlnak, de a teljesítőképességük az igénybevételtől függ. Az életmódodba beépített mozgás fejlett és erős izomzatot segít elő. Karbantartja az izmokat, vele együtt az ízületeket és csontokat is. Ennek eredménye a jó testtartás, ezáltal megelőzhető a gerincprobléma kialakulása. Az egészséges életmódba beépített edzés segíti a zsír megfelelő elosztását a szervezetben. Ha a táplálkozásodra is odafigyelsz, nagyobb eséllyel lesz ideális a testalkatod is. A rendszeres edzés csökkenti a vérnyomást, vércukorszintet, emellett hozzájárul a szív és a tüdő egészséges működéséhez, mindezek pedig segítenek számos betegség megelőzésében. A testedzés közben az agyunk endorfint termel, amely serkenti a libidót, így magabiztosak leszünk és a közérzetünk is javul.

A mozgás szerepe az egészséges életmódban

 Fotó: Freepik

Stresszoldás edzéssel

A mai rohanó világban megnehezíti az életünket a stressz és különböző hangulatzavarok. Éppen ezért nagyon fontos a rendszeres mozgás, ami csökkenti a feszültséget, nyugtalanságot, ezek együttes elkerülése megakadályozza a depresszió kialakulását. A fizikai aktivitás felel az agyunk által termelt endorfinokért, amelyek a jókedvért és önbizalomért felelősek. Mozgás közben fontos, hogy csak a testünkre figyeljünk, így a levezetett feszültségnek köszönhetően nő az optimizmusunk. Váljon a heti rutin részévé az edzés, ugyanis a megfelelő életmóddal az egészségünket óvjuk.

A mozgás őrzi az agy egészségét

A szakemberek szerint mozgás közben az átlagnál nagyobb mennyiségű vér, oxigén és tápanyag képes eljutni az agyba, serkentve ezzel a növekedési hormon termelését, ami az új idegsejtek kialakulását eredményezi. Továbbá tanulmányok kimutatták, hogy egy kemény edzés az agyi eredetű protein szintje megnövekszik a testben, amelyről úgy tartják, hogy a döntéshozatalért felelős. A rendszeres edzés fejleszti a memóriát, ugyanis az izzadás következtében megnő azon sejtek termelődése, amelyek a tanulásért felelősek. A testedzésnek hála új idegsejtek jönnek létre az agyban, így az agyi keringési rendszer is fejlődik.

Segíti a kiegyensúlyozott alvást

A helyes táplálkozás, a rendszeres mozgás és a minőségi alvás az egészséges életmód alapjai. A sport javítja az alvásminőséget, biztosan feltűnt már, hogy rosszabb időszakokban nem tudsz jól aludni, ilyenkor napközben még stresszesebb vagy. Kevés alvással az emberek hajlamosabbak többet enni és egészségtelenebb ételek fogyasztani. Az alváshiány a szervezet kalóriabevitelét is befolyásolja, hiszen ilyenkor jobban vágyunk magasabb kalóriatartalmú ételekre. A testmozgás segítségével elkerülheted a kialvatlanságot, a túlsúlyt, és pihentető alvásban lehet részed.

Milyen rendszeresen sportoljunk?

Az egészségmegőrzés szempontjából, heti 150 perc közepes erősségű aktivitás javasolt, emellett 2 alkalommal be kellene építeni izomfejlesztő mozgást is. Azonban akinek nincs ideje ennyit edzeni, azoknak jó hír, hogy heti 1 alkalom is elősegíti az egészséges életvitelt. Ennyi mozgással már tehetünk azért, hogy a különböző betegségek kialakulását meggátoljuk. Az izomzatod és az agyad is hálás lesz, ha rendszeresen mozogsz.

Ha nincs ötleted, hogy milyen mozgásformát válassz, a Brill Fitness oldalán megtalálsz különböző csoportos órákat, köztük a spinninget, TRX-et, fitboxot, alakformáló edzéseket, és még gerinctornára is van lehetőséged. A Brill Fitness szakképzett csapata rendelkezésedre áll, hogy könnyebben rászánd magad a sportolásra. A legjobb módszer, ha lépésenként kifejleszted a számodra ideális mozgásprogramot, amit hosszútávon képes leszel beilleszteni az életedbe.

 

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!

Szerző: Földi Rita

Földi Rita: szakács, táplálkozási tanácsadó, életmódblogger

Fitnesz blogomon bebizonyítom, hogy a diétás ételek is lehetnek ínycsiklandóan finomak. Felejtsd el az önsanyargató diétákat és az unalmas ételeket! Ha neked is hiányzik a diétából az édesség, a sütemény, akkor jó helyen jársz!

Segítek neked, hogy finom ételekből állíthasd össze a diétás étrendedet, megmutatom, hogyan lehetsz hosszú távon karcsú és tippeket adok ahhoz, hogy az evésen kívül másban is megtaláld a boldogságot. Olvasd el a cikkeimet, nézd meg a receptjeimet, de előbb ismerj meg jobban, ha pedig kérdésed van, üzenj nekem itt!