Rita Fitnesz Receptjei

Diétás recepteket készítek cukor és fehér liszt nélkül fogyáshoz, egészséges táplálkozáshoz.

Receptkereső

Keresett kifejezés:
Árszint:
Fő kategória:














Konyha:


Étkezés:




Szezon:




Alkalom:










Elkészítési nehézség:


Elkészítési idő:





Speciális összetevő:






Népszerű témák:











Ezek a túlzott fűszerhasználat hátrányai

2022.07.20.

Ezek a túlzott fűszerhasználat hátrányai

Tartja magát a mondás, hogy “az vagy, amit megeszel”. Táplálkozási szokásaid nagyban meghatározzák a megjelenésedet, a külalakodat, ezzel együtt azt is, hogyan érzed magad a bőrödben. Az egészségtelen életvitel nemcsak a túlsúlyban, de ebből fakadóan különböző betegségekben, hormonális- és bőrproblémákban is képet ölt. Az alábbi cikkben utánajárunk, milyen ételeket érdemes kerülni annak érdekében, hogy azt a szervezet is meghálálja!

A túlzott fűszerhasználat hátrányai a bőrön is meglátszanak

A különböző fűszerek, azok közül is a só mértéktelen használata szinte azonnal meglátszik a bőrödön. Köztudomású, hogy a só vízelvonó hatással bír, így, ha túlzott mértékben használod a legalapvetőbb fűszert, bőröd száraz és fáradt lesz, nem beszélve arról, hogy a ráncok megjelenésével is hamarabb kell számolnod.

Ugyanilyen hatással rendelkezik az ugyancsak dehidratáló alkohol, amely szinte szivacs módjára vonja ki a vizet a bőrből. Ha már alkoholt fogyasztasz, ne feledkezz el folyamatosan hidratálni is mellé.

Kávét szinte mindenki rendszeresen fogyaszt, a koffeinnel kapcsolatban sem mindegy azonban a mérték. A koffein ugyancsak dehidratál, ráadásul a fogakat is szürkévé teszi. Napi 1-2 csészényi kávénál többet nem ajánlott inni.

Egészségre káros összetevők és élelmiszerek

A fűszerek mellett a főzési alapanyagokat is jól kell megválasztani az egészség megteremtése és fenntartása érdekében. A zsiradékokban található transzzsírsavak roncsolják az artériákat, szűkítik az ereket, ami károsan hat a szívműködésre, nem mellesleg hatására a bőr is fakóvá és élettelenné válik. A transzzsírok mellett a túlzott cukorfogyasztás is igen ártalmas, nemcsak a derékra varázsol úszógumit, de a szemeket is táskákkal támogatja meg.

A túlzott fűszerhasználat hátrányai között kiemelt szereppel bír a cukorfogyasztás, amely a máj, a vese és a pajzsmirigy működését befolyásolja, emellett az inzulinreakciót zavarát is eredményezi.

És ha már ráncok és nyúzott bőr, szót érdemelnek a vörös húsok is, amelyek karnitin tartalma hozzájárul a ráncok kialakulásához. A tartósítással készült húsipari termékek (felvágottak, szalámik) gyulladásos reakciókat idéznek elő a bőrben, ráadásul a bennük lévő fűszerek túlzott mértéke a sejtek irritációjához is vezethet. A legjobb, ha házilag készíted el ezeket a finomságokat és minőségi fűszereket adsz hozzájuk. Válogass a Házi Arany termékek közül és rakj egészséges, tápláló falatokat a családi asztalra!

Életmód tippek az egészség érdekében

A táplálkozásban alkalmazott fűszerek, alapanyagok és készételek megválogatása mellett életmódbeli változtatásokkal is sokat tehetsz azért, hogy kiegyensúlyozott, betegségektől mentes életet élj. Ha például folyamatosan szennyezett levegőt szívsz be, a bőröd gyulladásra hajlamos lesz, a különböző bőrhibák megjelenése pedig elkerülhetetlenné válik.

Ugyanilyen káros a véget nem érő ülés. Ha ülőmunkát végzel, igyekezz 1-1,5 óránként felállni, sétálni egyet, picit átmozgatni magad, hiszen, ha nem teszed, az anyagcseréd lelassul majd és máris köszöntheted a plusz kilókat.

Sokan hajlamosak róla elfeledkezni, de nem csak az számít, hogy mivel táplálod belülről a szervezetedet (vagyis, hogy mit eszel), hanem az is, hogy mivel ápolod kívülről. A mesterséges anyagokat, toxikus elemeket tartalmazó kozmetikumok, tisztálkodószerek és sminktermékek szinte azonnal felszívódnak a bőrön keresztül és megzavarják a szervezet normális működését.

Kiemelt figyelmet érdemel az elegendő pihenés is. Ha túl keveset alszol, könnyen legyengülhet az immunrendszered és fogékonyabb lehetsz számos betegségre. A nem kielégítő mértékű és minőségű alvás gyakran magas stressz szinttel is párosul, amely a kortizol szint emelkedésével jár együtt. Ennek túlzott mértéke felborítja a hormonális egyensúly egészét és gyengíti az immunrendszert. A megoldás: stresszmenedzsment, lazítás, meditáció és sok-sok társasági program.

fotó: freepik.com

Az egészség érdekében tehát fontold meg túlzott fűszerhasználat hátrányait, válogasd meg, mit eszel, mivel ápolod a bőrödet és szánj időt a pihenésre, kikapcsolódásra is!

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!