• Vagány Receptek e-book
  • Életmódváltó Csomag - Étrend és Receptek
  • Megjelent könyveim
  • Fitnesz édességek könyv
  • Enni és Fogyni ebook

Miért ilyen drágák a zöldségek és a gyümölcsök? Hogyan tudsz spórolni a vásárlásnál?

2021.02.13.

Miért ilyen drágák a zöldségek és a gyümölcsök? Hogyan tudsz spórolni a vásárlásnál?

Rendkívül kevés zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk. Lehet, hogy az árak miatt van?

Ahogy január közepén kitettem a diétás, olcsó ételekre tippek, receptek című cikkemet, rengeteg e-mailt és hozzászólást kaptam Tőletek, amiben kérdeztétek, miért ilyen drágák a zöldségek és a gyümölcsök? Írtátok a karfiolt, a brokkolit és a cukkinit, hogy aranyárban mérik és így nem tudjátok beiktatni a diétás étrendetekbe. A kérdéseitekből nyilvánvalóvá vált számomra, hogy a szezonális (idény) zöldségekről és gyümölcsökről szükséges készítenem egy blogbejegyzést, hogy megmutassam, hogyan lehet okosan bevásárolni ezekből.  

Némely gyümölcsnél pontosan tudod, hogy mikor van a szezonja. Görögdinnyét nem keresel tavasszal a boltokban, mert tisztában vagy vele, hogy az csak nyáron és ősz elején kapható. Ugyanígy epret sem keresgélsz télen a szupermarketben vagy a zöldségesnél, mert tudod, hogy az csak május környékén terem. Ugyanakkor találhatsz epret a boltokban akár télen is. Például Valentin-nap környékén egészen sokat értékesítenek. Ekkor horror áron van, nagy szemű, de nincs olyan finom íze, mint májusban.

Nem csak epret vehetsz ilyenkor, hanem még számos olyan gyümölcsöt és zöldséget is, aminek valójában nincs szezonja, de mégis kapható, mert van rá vásárlói igény. Ezeknek viszont jóval magasabb az ára, aminek több oka is lehet, mint például:

  • a fóliasátrak fűtésének költségei (nincs olyan erős napsütés, hideg van kint, így melegíteni kell)

  • messziről (akár távoli országokból) érkeznek, amely növeli a szállítási költséget

  • tárolási költség (két lerakóhely között például)

  • csomagolási költségek

  • beérést segítő mesterséges szerek költségei

Miért válassz olyan zöldséget és gyümölcsöt, aminek szezonja van?

  1. Sokkal magasabb lehet a vitamintartalma és a tápanyagtartalma, mint azoknak, amelyeket korán learatnak, leszednek, hogy utána több száz kilométer utazást követően érjenek be mesterséges úton. Ha útközben beérnek, akkor mire ideér, már csökkenhet a tápanyagtartalma. Tehát az idő fontos tényező. Minél frissebb, annál jobb.

  2. Sokkal finomabb az ízük, így a belőlük készült ételeké is.

  3. A szezonális zöldségekhez, gyümölcsökhöz általában alacsonyabb áron tudsz hozzájutni.

  4. Könnyebb a „Mit főzzek ma?” kérdésre választ találni, mivel csak végig kell nézni, hogy minek van szezonja és azokhoz recepteket keresni.

  5. Támogathatod a helyi kistermelőket is. Ha tavasszal például nem banánt eszel, amit nem is nálunk termelnek meg, hanem a piacról, kistermelőtől veszel epret, egrest, vagy más szezonális finomságot, akkor azzal segíted a magyar kistermelőket.

  6. Nemet mondasz a környezetszennyezésre. Ha olyan terméket választasz, amit nem távoli országokból szereznek be, akkor azzal tulajdonképpen nemet mondasz a környezetszennyezésre. Egyrészt arra az anyagra, ami a szállítás során a teherautóból vagy repülőgépből kiáramlik, másrészt arra a csomagolóanyagra, amibe szükséges beletenni ezeket a szállítás miatt. Apróságnak tűnik, de sok kicsi sokra megy.

Tehát, ha igazán tudatos vásárló akarsz lenni és spórolni is szeretnél, akkor tervezz előre! Akkor vásárolj az adott zöldségből, gyümölcsből, amikor a legmagasabb a vitamintartalma, és amikor a legjobb áron jutsz hozzá.  

(Megjegyzés: a friss helyett a frissen lefagyasztott is ugyanolyan jó lehet a vitaminok szempontjából.)

Vegyük sorra, hogy mikor minek van szezonja! Nézzük, melyek az idényzöldségek és az idénygyümölcsök!

A tél a gyökérzöldségek időszaka. Ilyenkor a cékla, a karalábé és a pasztinák kerülhet a tányérodra. Januárban már hiába keresed jó áron a karfiolt vagy a kelbimbót a boltok polcain, annak ekkorra már lejár a szezonja.

Januárban és februárban a legnehezebb idényzöldséget találnod a szendvicsedbe vagy a salátádba. Nem szezonális, így aranyárban van a paprika, a paradicsom, az uborka és nem is érdemes megvenni drágán sem, mert az ízük össze sem hasonlítható a szezonban (természetes úton) termőkkel. Ilyenkor ezek vannak csupán: madársaláta, hagyma, póréhagyma, fekete retek, fodros kel, sárgarépa. Nem csak a zöldségekkel, hanem a gyümölcsökkel is gondba lehetsz a hidegebb hónapokban, mert az almán és a körtén kívül csak néhány más gyümölcsöt tudsz fogyasztani az idénygyümölcsökből.

decemberi zöldségek: brokkoli, burgonya, cikória, csicsóka, cékla, endívia, fejes káposzta, fejes saláta, fekete retek, fokhagyma, fodros kel, főzőtök, hagyma, karalábé, karfiol, kelbimbó, kelkáposzta, kínai kel, madársaláta, pasztinák, petrezselyem, gyökér, póréhagyma, sárgarépa, sütőtök, szárzeller, zeller

decemberi gyümölcsök: alma, birsalma, gesztenye, körte, kökény, naspolya

januári zöldségek: brokkoli, burgonya, cékla, csicsóka, fejes káposzta, fekete retek, fodros kel, főzőtök, hagyma, karalábé, kelkáposzta, kínai kel, madársaláta, pasztinák, petrezselyem, gyökér, póréhagyma, sárgarépa, sütőtök, zeller

januári gyümölcsök: alma, birsalma, körte, kökény, naspolya

februári zöldségek: brokkoli, burgonya, cékla, csicsóka, fejes káposzta, fekete retek, fokhagyma, fodros kel, főzőtök, hagyma, karalábé, kelkáposzta, kínai kel, madársaláta, pasztinák, petrezselyem, gyökér, póréhagyma, sárgarépa, sütőtök, zeller

februári gyümölcsök: alma, körte, kökény

A tavasz a zsenge, leveles zöldségek időszaka. Márciusban kezdődik a medvehagyma és az új hagyma szezonja. Áprilisban jön a sóska, a spenót és a spárga. Úgy tűnhet, hogy ilyenkor a tányérodra kerülhet minden, ami zöld, de azért nem minden zöldet érdemes megvásárolnod, ha tudatos vagy és spórolni is szeretnél. Például cukkinit és uborkát ne tavasszal vegyél, hanem nyár elején.

márciusi zöldségek: bab, burgonya, cékla, fejes káposzta, fekete retek, hagyma, karalábé, madársaláta, medvehagyma, pasztinák, petrezselyem, gyökér, póréhagyma, sárgarépa, sütőtök, újhagyma, zeller

márciusi gyümölcsök: alma, körte

áprilisi zöldségek: bab, burgonya, cékla, endívia, fejes káposzta, fekete retek, fokhagyma, hagyma, hónapos retek, karalábé, kínai kel, pak choi (bordáskel), kelkáposzta, madársaláta, medvehagyma, pasztinák, petrezselyem, gyökér, radiccio, rukkola, sárgarépa, sóska, spárga, spenót, újhagyma, zeller, zöldborsó

áprilisi gyümölcsök: alma, körte

májusi zöldségek: bab, brokkoli, burgonya, cékla, cukorsüveg saláta, endívia, fejes káposzta, fejes saláta, hagyma, hónapos retek, jégcsap retek, jégsaláta, kapor, karalábé, karfiol, kelkáposzta, mángold, petrezselyem, gyökér, radiccio, rukkola, sárgarépa, sóska, spárga, spenót, újburgonya, új cékla, újhagyma, új fekete retek, új fokhagyma, zöldborsó

májusi gyümölcsök: alma, cseresznye, egres, eper, fekete ribizli, köszméte, piszke, rebarbara

A nyár a lecsószezon. Ilyenkor kapod jó áron a paprikát, a paradicsomot és a cukkinit. De nem csak a lecsószezon kezdődik a nyárral, hanem az uborkaszezon is. Kovi ubit ilyenkor érdemes eltenni. A gyümölcsökből nyáron kapható a legtöbb féle, így ezekből is érdemes eltenned télire a befőtteket. Júniustól már kapható a málna, a meggy, a sárgabarack és az őszibarack. Júliustól pedig már jön a görögdinnye, a füge és a szeder is.

júniusi zöldségek: bab, brokkoli, csicsóka, burgonya, cukkini, cukorsüveg saláta, endívia, fejes káposzta, fejes saláta, hagyma, hónapos retek, jégcsap retek, kapor, karalábé, kínai kel, pak choi, karfiol, kelkáposzta, mángold, paradicsom, petrezselyem, gyökér, póréhagyma, rukkola, sárgarépa, sóska, spárga, spenót, tök, uborka, újhagyma, újburgonya, új cékla, új sárgarépa, zöldbab, zöldborsó

júniusi gyümölcsök: nyári alma, cseresznye, egres, eper, köszméte, piszke, málna, meggy, őszibarack, rebarbara, ribiszke, sárgabarack, sárgadinnye

júliusi zöldségek: bab, brokkoli, burgonya, csicsóka, cékla, cukkini, endívia, fejes káposzta, fejes saláta, fokhagyma, fodroskel, főzőtök, hagyma, jégcsap retek, kapor, karalábé, karfiol, kelkáposzta, kukorica, mángold, paprika, paradicsom, patiszon, petrezselyem, gyökér, póréhagyma, radiccio, rukkola, sárgarépa, sóska, spenót, szárzeller, uborka, új cékla, újhagyma, zeller, zöldbab, zöldborsó, zöldpaprika

júliusi gyümölcsök: áfonya, nyári alma, cseresznye, egres, füge, köszméte, piszke, eper, görögdinnye, körte, málna, meggy, nektarin, őszibarack, ribiszke, ringló, sárgabarack, sárgadinnye, szeder, szilva, szőlő

augusztusi zöldségek: bab, brokkoli, burgonya, csicsóka, cékla, cukkini, endívia, fejes káposzta, fejes saláta, fokhagyma, főzőtök, hagyma, jégsaláta, kapor, karalábé, karfiol, kelbimbó, kelkáposzta, kínai kel, kukorica, mángold, padlizsán, paprika, paradicsom, patiszon, petrezselyem, gyökér, póréhagyma, radiccio, rukkola, sárgarépa, sóska, spenót, szárzeller, tök, uborka, újhagyma, új sárgarépa, zeller, zöldbab, zöldborsó, zöldpaprika

augusztusi gyümölcsök: áfonya, nyári alma, füge, görögdinnye, körte, málna, nektarin, őszibarack, ribiszke, ringló, sárgabarack, sárgadinnye, szamóca, szeder, szilva, szőlő

Az ősz a padlizsán és a sütőtők időszaka. Gyümölcsökből pedig a szőlő, a birsalma és a szilva az idénygyümölcs.

szeptemberi zöldségek: bab, brokkoli, burgonya, cékla, cukorsüveg saláta, csicsóka, cukkini, endívia, fejes káposzta, fejes saláta, fekete retek, fokhagyma, főzőtök, hagyma, kapor, karalábé, karfiol, kelbimbó, kelkáposzta, kínai kel, pak choi, kukorica, madársaláta, mángold, padlizsán, paprika, paradicsom, pasztinák, patiszon,  petrezselyem, gyökér, póréhagyma, radiccio,  rukkola, sárgarépa, sóska, spenót, sütőtök, szárzeller, uborka, új cékla,  újhagyma, zeller, zöldbab, zöldborsó, zöldpaprika

szeptemberi gyümölcsök: áfonya, alma, berkenye, birsalma, füge, gesztenye, görögdinnye, körte, málna, őszibarack, ringló, sárgadinnye, szamóca, szeder, szilva, szőlő

októberi zöldségek: bab, brokkoli, burgonya, cikória, csicsóka, cékla, cukkini, cukorsüveg saláta, endívia, édesburgonya, fejes káposzta, fejes saláta, fekete retek, fodros kel, fokhagyma, főzőtök, hagyma, karalábé, karfiol, kelbimbó, kelkáposzta, kínai kel, madársaláta, mángold, padlizsán, paprika, paradicsom, pasztinák, patiszon, pak choi, petrezselyem, gyökér, póréhagyma, radiccio, rukkola, sárgarépa, sóska, spenót, sütőtök,  szárzeller, új cékla, újhagyma, zeller, zöldborsó, zöldpaprika

októberi gyümölcsök: alma, berkenye, birsalma, füge, gesztenye, görögdinnye, körte, málna, naspolya, sárgadinnye, szeder, szőlő

novemberi zöldségek: bab,brokkoli, burgonya, cikória, csicsóka, cékla, cukkini, cukorsüveg saláta, endívia, édesburgonya, fejes káposzta, fejes saláta, fekete retek, fodros kel, fokhagyma, főzőtök, hagyma, karalábé, karfiol, kelbimbó, kelkáposzta, kínai kel, madársaláta, pasztinák, petrezselyem, gyökér, póréhagyma, radiccio, rukkola, sárgarépa, sóska, spenót, sütőtök, szárzeller, újhagyma, zeller, zöldborsó

novemberi gyümölcsök: alma, berkenye, birsalma, gesztenye, körte, naspolya

A fenti információkat többféle idényzöldség és idénygyümölcs táblázatból ollóztam össze. Meglepő módon sehol sem találtam teljes adatbázist. Néhány helyen a füge, a rebarbara maradt ki, máshol a gesztenye vagy az endívia. Remélem, ezzel az összeollózással sikerült egy teljesebb listát készítenem, de ha mégis kimaradt valami, akkor írjál nyugodtan. 

Ezeket az adatbázisokat használtam:

Mi a helyzet azzal, ami nincs rajta a listán?

A fenti lista a Magyarországon termelt zöldségekre és gyümölcsökre vonatkozik és mivel éghajlatunk nem felel meg számos déli gyümölcs és citrusféle termesztésnek, így bizony a banánt, a mandarint, a citromot, lime-ot, a pomelót, a grépfrútot és még sok minden mást is távoli országokból szerzünk be.

Honnan jön a narancs?

,,Mivel a narancstermesztéshez speciális éghajlatra van szükség, ezért az Európai Unióban leszüretelt gyümölcs nagy része mindössze néhány tagállamból származik – derül ki az Eurostat jelentéséből. Az Eu legnagyobb narancstermesztője Spanyolország, fontos termelő még Olaszország és Görögország is. Érdekes, hogy habár csak minimális mennyiséget, de Magyarország exportált is narancsot 2018-ban.,,[1]

Honnan jön a banán?

Mivel a világ legnagyobb banántermelő országa a dél-amerikai Ecuador, így a legtöbb banán innen származik. Ha a nagyobb szupermarketekben vásárolsz banánt, akkor szinte biztos, hogy ecuadori banánt fogyasztasz. Kihagyni viszont vétek lenne az egészséges táplálkozásból, mert számos jótékony hatása van. Erről bővebben itt olvashatsz.

Ami nincs rajta a listán, de megtalálod az üzletekben, azok általában nem természetes, szabadföldi zöldségek, gyümölcsök, hanem:

  • vagy külföldről behozott, import élelmiszerek, amelynél már, ahogy fentebb írtam az utaztatási idő és a tápanyagveszteség a fő probléma,

  • vagy fóliasátrakban, üvegházakban termelt áru, amely lehet, hogy szintén külföldről érkezik, de az biztos mesterséges fényekkel, és vegyszerekkel érlelt, hogy gyorsan és nagyra nőjenek, hogy kívánatosak legyenek az üzletek polcain.

Így a magasabb vitamintartalom érdekében érdemes főként a fenti listából választanod idényzöldséget és idénygyümölcsöt, kiegészítve néhány, nálunk nem termő déli gyümölccsel és citrusfélével, de ügyelj arra is, hogy hogyan fogyasztod el ezeket!

Főzési tippek

Ahhoz, hogy a zöldségek és gyümölcsök megőrizzék a vitamin- és ásványi anyag tartalmukat a legjobb, ha nyersen fogyasztod ezeket. Ha hőkezelni szeretnéd, akkor válaszd a párolást vagy a főzést, de a főzőlevet is fogyaszd el (például leves formájában), mert így belefőhetnek a tápanyagok is a lébe.

Kerüld a túlfőzést!

Ha főzőlében szinte krémesre főződ a répát vagy a brokkolit és utána kiöntöd a főzőlevet, azzal egyrészt a vitaminokat is kiöntöd, másrészt a rosttartalmat is elveszíted. Az egészséges táplálkozás szempontjából jobb, ha a zöldségeket roppanósra párolod. Tehát lehessen harapni. (Úgy főzd, mint az olaszok a tésztát, vagyis al dentére.)

Egyél többet és több félét!

Egy felmérés szerint a magyarok rendkívül kevés zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak. Az étkezéseink során is kevés féle zöldséget használunk. Sokan még mindig csak a paradicsom, paprika és saláta „szentháromságát” ismerik. Ebből pedig nehezen lehet összeállítani a napi négy adagot, amit a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége ajánl. Az okos tányér útmutatója szerint a napi négy adagból, legalább egy adag legyen friss vagy nyers.

Egy adag pedig ennyi: 10 dkg friss, párolt vagy főtt, idényjellegű zöldség vagy gyümölcs (Például: 1 közepes paprika, paradicsom, 1 közepes alma, vagy 1 kis tányér saláta, 1 kis pohárnyi bogyós gyümölcs).

Tehát a fenti adagból ajánlott naponta négy. Ezt pedig nem csak azért nehéz megvalósítani, mert figyelned kell a szezonalitásra, hanem azért is, mert még a változatosságra is ügyelned kell. Fontos lenne, hogy a hét minden napján egyél különbözőféle zöldséget és gyümölcsöt, azonban jó tudni, hogy nem minden zöldség és gyümölcs jó mindenkinek. A FODMAP diéta azoknak lehet hasznos, akik puffadást, hasi görcsöket, hasmenést éreznek bizonyos élelmiszerek elfogyasztása után, mivel vannak olyan anyagok, melyek az emésztés után elégtelenül szívódhatnak fel a vékonybélben, ez pedig gáz keletkezésével jár. Így az ételeket kategorizálják. Ha a diétát nem is akarod követni, akkor is érdemes ezekkel az élelmiszerekkel tisztában lenni. FODMAP diétáról bővebben itt tájékozódhatsz.

FODMAP ide vagy oda, három dolog biztos:

1. Fontos figyelni a tested jelzéseire és időt szánni arra, hogy kitapasztald, melyik zöldség tesz jót a szervezetednek és melyik az, ami árt. Ehhez újakat is érdemes kipróbálnod. Lehet, hogy eddig nem ismert kedvencekre lelsz.

2. A zöldségek és gyümölcsök nem csupán a vitamintartalmuk miatt játszanak fontos szerepet a kiegyensúlyozott táplálkozásban (mert ez az utóbbi időkben sokszor megkérdőjelezett), hanem az értékes rosttartalmuk miatt. Felejtsd el a kész és félkész termékeket, és vásárolj inkább frisset, szezonálisat, egészségeset!

3. Az a biztos, amit saját magad termelsz meg. Így ha van egy kisebb kerted, akkor inkább termelj magadnak zöldségeket és gyümölcsöket, mivel „a hatósági ellenőrzések alapján úgy tűnik, még mindig sok a vegyszerrel telített zöldség, gyümölcs. Leginkább uborka, paprika, fejes saláta, retek, köszméte és szőlő mintákban mutattak ki határérték feletti szennyezettséget. Egy felmérés alapján a gyümölcsök szennyezettebbek voltak, mint a zöldségek; a hazai termékek tisztábbak voltak, mint az import élelmiszerek.”[2]

Ha nincs kerted, de friss, bio minőségű zöldséget, gyümölcsöt szeretnél, akkor csatlakozhatsz közösségi gazdasághoz vagy a dobozrendszerhez is. A legnépszerűbb ezek közül a NekedTerem, akik már országosan is kiszállítják a finomságokkal teli dobozokat. A kiszállítási rendszerüket mindenképpen nézd meg itt. Ezzel a helyi termelők megélhetését is segíted, te pedig heti szinten hozzájuthatsz a friss élelmiszer-ellátmányodhoz.

A közösségi gazdaságokról bővebb információkat a Tudatos Vásárló oldalán találsz. Ha személyesen a termelőktől vásárolsz, még tippeket is kaphatsz, hogy hogyan érdemes elkészítened az alapanyagot, hogy abból a legfinomabb ételt hozd ki.

Könnyedén hozzászokunk ahhoz, hogy a boltokban mindig kapható citrom, narancs vagy éppen banán. Zöldségekből is van mindenféle. Cukkinit is vehetsz télen, pedig nem akkor van a szezonja. Paradicsomot, paprikát is szerezhetsz még a leghidegebb téli hónapokban is, pedig a meleg nyári idők zöldségei ezek. Mégis ott vannak a szupermarketekben. Sokan meg is veszik, másokat pedig elriaszt a magas ár, ami a külföldről behozott vagy mesterségesen érlelt zöldségekre és gyümölcsökre jellemző. Lehetséges, hogy emiatt fogyasztunk kevés zöldséget és gyümölcsöt? 

A cikkben az idényzöldségekre és idénygyümölcsökre koncentráltam, amelyeknél a szezonalitás függvényében változhat az ár, de nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a terméshozamok változnak az időjárástól, a talaj túlhasználattól, ezek pedig hatással vannak az árakra is, mint ahogyan a bérek növekedése, az euro árfolyam változása is befolyásolja az árakat. Továbbá a lakhelytől, helyi termelőktől is függ, hogy hol, mi kapható és mennyiért.

Egészségünk megőrzése érdekében a vitamin-utánpótlásról minden évszakban gondoskodnunk kell. Megoszlanak a vélemények arról, hogy a zöldségekben, gyümölcsökben mennyi hasznos vitamin található, azonban azt gondolom, hogy sosem szabad leértékelnünk ezek szerepét a táplálkozásban. A zöldségeket és gyümölcsöket tervezd be a napi menüdbe és ne feledd, hogy az immunrendszeredet az egészséges életmód támogatja leginkább, amihez nem csak az egészséges táplálkozás, hanem többek között a sport, a friss levegőn töltött idő és az örömtevékenységek száma is nagyban hozzájárul.

Az egészséges táplálkozáshoz a fehér cukor és a fehér liszt csökkentése vagy elhagyása is hozzájárulhat. Fitnesz Édességek című könyvemben 43 édes receptet találsz, melyekben nincs sem fehér liszt, sem fehér cukor. » Megnézem

Szerző: Földi Rita

fotók: Pixabay

Ajánlott blogbejegyzések:

» Hogyan fogyókúrázz alacsony költségvetésből? Diétás, olcsó ételekre tippek, receptek

» 10 főzési tipp azoknak, akik nem szeretik a zöldségeket. Süsd, párold, és érezd a csodát!

» 10 különleges tipp arra, hogy mit csinálj tavasszal – programok, amelyek kikapcsolnak

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!

Szerző: Földi Rita

Földi Rita: szakács, táplálkozási tanácsadó, életmódblogger

Fitnesz blogomon bebizonyítom, hogy a diétás ételek is lehetnek ínycsiklandóan finomak. Felejtsd el az önsanyargató diétákat és az unalmas ételeket! Ha neked is hiányzik a diétából az édesség, a sütemény, akkor jó helyen jársz!

Segítek neked, hogy finom ételekből állíthasd össze a diétás étrendedet, megmutatom, hogyan lehetsz hosszú távon karcsú és tippeket adok ahhoz, hogy az evésen kívül másban is megtaláld a boldogságot. Olvasd el a cikkeimet, nézd meg a receptjeimet, de előbb ismerj meg jobban, ha pedig kérdésed van, üzenj nekem itt!