Rita Fitnesz Receptjei

Diétás recepteket készítek cukor és fehér liszt nélkül fogyáshoz, egészséges táplálkozáshoz.

Receptkereső

Keresett kifejezés:
Árszint:
Fő kategória:














Konyha:


Étkezés:




Szezon:




Alkalom:










Elkészítési nehézség:


Elkészítési idő:





Speciális összetevő:






Népszerű témák:











Receptek kutyáknak – Mit főzz neki, hogy egészséges legyen?

2020.11.14.

Receptek kutyáknak – Mit főzz neki, hogy egészséges legyen?

3 diétás, egészséges recept kutyáknak

Főznél a kutyádnak, de nem tudod, hogy mit ehet? Azt gondolod, hogy a házi kutyakoszt egyenlő a maradékkal, vagy esetleg egy kis levessel? A kutyádnak éppúgy szüksége van a kiegyensúlyozott táplálkozásra, mint neked. Megfelelő ételekkel segítheted, hogy energikus, hosszú életű és egészséges legyen. Mutatom, hogy milyen ételeket főzhetsz neki.

A kutyám már nem fiatal, egy 12 éves West Highland White terrierről van szó. Annak ellenére, hogy fajtiszta, szerencsére semmilyen allergiája nincs, a füleivel nincs probléma. Jó géneket örökölt, de sajnos a napokban észrevettem, hogy bizony elindult nála egyfajta időskori leépülés. Egyre kisebb lesz, kezdi elveszíteni az izmait és már nem úgy mozog, mint régen. Sajnos csak most döbbentem rá, hogy amíg én évek óta egészségesen és tudatosan táplálkozom, addig a kutyám táplálkozására nem fordítottam kellő figyelmet. A leépülését nyilván már nem állíthatom meg, de talán lassíthatom azzal, ha végre olyan ételeket eszik, amelyek táplálják őt. Utánanéztem, hogy mit ehet a kutya, és mit nem, majd ezeket összevetve készítettem egészséges ételeket neki. Egy receptnél (napi kétszeri étkezéshez mérten) egy hétre elegendő mennyiséggel terveztem, hogy időt spóroljak, és ne kelljen egy héten többször is főznöm. Hetente váltogattam neki a recepteket, hogy változatos legyen. Pár hét után azt figyeltem meg, hogy sokkal energikusabb és fürgébb lett

Ha te is főznél a kutyádnak, akkor ajánlom ezeket a recepteket, de előbb nézzük meg, hogy mit ehet, és mit nem a kutyusod!

Mit ehet a kutya?

Mit nem ehet a kutyád? 

  • csokoládét

  • kakaóbabot

  • csirkecsontot *Vannak olyan vélemények, amelyek szerint a csövescsontok kivételével minden csont adható nyersen

  • avokádót

  • túl zsíros, túl sós, túl fűszeres ételeket  

  • hagymát, fokhagymát és egyéb hagymaféléket

  • tejtermékeket

  • nyers húsokat *Vannak olyan vélemények, amelyek szerint ez adható

  • nyírfacukrot (xilitet)

  • májat *Vannak olyan vélemények, amelyek szerint ez adható

  • penészes ételeket

  • főtt kukorica csövét

  • szőlőt

  • mazsolát

  • dióféléket

  • nyers burgonyát

  • paradicsomot

  • paprikát

  • padlizsánt

  • retket

  • citrusféléket

forrás: kutyabarát és zooplus

Ajánlott ételek, avagy mit ehet a kutyád? 

húsok

A kutyák eredetileg húsevők, így az étrendjükben a húsféléknek kell dominálni. Válassz alacsony zsírtartalmú húsféléket, csirkemellet, sertéscombot vagy akár nyulat.

lazac (és egyéb halak)

A halak is kitűnő fehérjeforrások, ráadásul jó zsírokat is tartalmaznak, így nyugodtan adhatod a kutyádnak, persze csak szálkamentesen és főtt állapotban.

zöldségfélék, különösen a zöldhüvelyű ceruzabab

A ceruzabab kitűnő növényi fehérjeforrás magas tápértékkel és rosttartalommal. Tartalmaz vasat, kalciumot, A-, C-, K- és B6-vitamint is. Diétázó kutyáknak is ajánlott az alacsony kalóriatartalma miatt.

A zöldbab további jótékony hatásairól a kutyabarát oldalán olvashatsz.

A ceruzabab mellett még a tököt és a sárgarépát javasolják.  (kutyabarathelyek.hu)

gabonafélék (barna rizs, vadrizs, tönkölybúza, quiona, hajdina)

A gabonafélékről számos ellentmondásos információ van. Sokan úgy tartják, hogy károsak a kutyák számára és egyáltalán ne adjunk nekik olyan szénhidrátforrásokat, mint a tészták vagy a rizs. Mások ezt cáfolják és kisebb mennyiségben szükségesnek tartják a rostok és a vitaminok miatt. Érdemes utánaolvasni az előnyökről és a hátrányokról és ez alapján mérlegelni, hogy adjál-e a kutyádnak gabonaféléket.

Sertésragu répával egészséges kutya eledel

Fehérje, kevés szénhidrát, minimális zsiradék

Mindezeket megvizsgálva arra jutottam, hogy kb. ugyanaz mehet a kutyának is, mint egy testépítőnek, aki az izmait szeretné növelni. Tehát főként fehérje, kevés szénhidráttal és minimális zsiradékkal. A csirkemell, rizs, brokkoli kombináció például a kutyának is megfelelő lehet a fentiek alapján, de azért igyekeztem ennél változatosabb menüket összeállítani a kutyám számára.

3 diétás, egészséges recept kutyáknak

Mivel az én kutyám szerencsére bírja a csirkemellet, így két receptnél azt használtam, viszont te nyugodtan helyettesítheted ezt is marhával, sertéssel vagy nyúllal.

1. Csirkemell ragu zöldbabbal és barnarizzsel

egészséges kutya étel

 Hozzávalók (14 adag)

  • 2 kg csirkemellfilé

  • annyi víz, hogy ellepje

  • 1 evőkanál só

  • 1 kg fagyasztott zöldhüvelyű zöldbab

  • a vége felé benne megfőzni 2 zacskó (2x125 g) barna rizst

  • a végén hozzá tépkedni pár darab friss bébi spenótot.

 Elkészítés

1. A csirkemellet tisztítsd meg az apróbb csontoktól, és kockázd fel. Tedd bele egy lábosba és öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje. Forrald fel a vizet, az ilyenkor felszínre törő habot akár le is szedheted, hogy ne legyen zavaros.

2. Vedd lejjebb a hőt, add hozzá a sót és főzd kb. 10 percig.

3. Tedd bele a zöldbabot és főzd puhára az egészet.

4. Hogy gyorsítsd a főzést csinálhatod azt is, hogy a zacskós rizst beleteszed főzés közben. Lesz rajta annyi lé, hogy kényelmesen meg tudjon főni két zacskó rizs a csirke és a bab mellett. Ha megfőtt, viszont vedd ki és csomagold el külön, mert így sokkal tovább tárolhatod majd a kutyádnak az ételt, mintha benne hagynád a lében.

Egy heti adag bedobozolva

Tálalás

A megfőtt rizsből kb. egy maréknyit adtam egy adagnak és a húsos, zöldbabos raguból pedig kb. 4 evőkanálnyit. Ezt még meglocsoltam a lével, ami volt rajta. A végén pedig apróra tépkedve kevertem még hozzá bébi spenót leveleket is.

A kutyám imádta.

Az utolsó rizsszem is elfogyott pillanatok alatt.

2. Csirkeragu brokkolival és durum fussilivel

egészséges recept kutyáknak

 Hozzávalók (14 adag)

  • 2 kg csirkemellfilé

  • annyi víz, hogy ellepje

  • 1 evőkanál só

  • 1 kg fagyasztott brokkoli

  • 300 g durum fussili tészta

 Elkészítés

1. A csirkemellet tisztítsd meg az apróbb csontoktól, és kockázd fel. Tedd bele egy lábosba és öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje. Forrald fel a vizet, az ilyenkor felszínre törő habot akár le is szedheted, hogy ne legyen zavaros.

2. Vedd lejjebb a hőt, add hozzá a sót és főzd puhára a húst.

3. A brokkolit a hús mellett is főzheted, vagy külön lábosban.

4. A tésztát külön vízben főzd meg.

Tálalás

A megfőtt tésztából kb. egy maréknyit adtam egy adagnak és a húsos, brokkolis raguból pedig kb. 4 evőkanálnyit.

3. Sertésragu répával és durum fussilivel

Sertésragu répával egészséges kutya eledel

A tésztát helyettesítheted quiona-val, a répát pedig almával.

 Hozzávalók (14 adag)

  • 1,5 kg sertéscomb

  • 4 db sárgarépa

  • annyi víz, hogy ellepje

  • 1 evőkanál só

  • 300 g durum fussili tészta

 Elkészítés

1. A sertéscombról vágd le a zsírosabb részeket és kockázd fel. Tedd bele egy lábosba, és öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje. Forrald fel a vizet, az ilyenkor felszínre törő habot akár le is szedheted, hogy ne legyen zavaros.

2. Vedd lejjebb a hőt, add hozzá a sót és főzd puhára a húst.

3. A főzési idő vége felé tedd bele a kockára vágott répát, és főzd puhára.

4. A tésztát akár a hússal és répával együtt is megfőzhetnéd, de ha benne főződ, akkor nem fogod tudni tárolni legalább 7 napig, mivel így hamarabb megromlik az étel. Így inkább külön főzd meg a tésztát.

Tálalás

A főtt tésztából kb. egy fél maréknyit adtam a kutyámnak a húsos, répás  raguból pedig kb. 4 evőkanálnyit. Ezt még meglocsoltam a lével, ami volt rajta.

Jobban megéri, mint a bolti kutyaeledel?

Véleményem szerint igen,

  • mert a pontosan tudom, hogy mit eszik a kutyám, míg a bolti kutyaeledeleknél ez nem mindig derül ki a csomagolásról,

  • mert egészséges ételeket eszik, amelyek nem tartalmaznak mesterséges anyagokat vagy tartósítószereket,

  • mert anyagilag is okosabban ki tudom hozni.

A fenti receptekkel kísérletezhetsz, megtudhatod például, hogy melyik húst szereti/bírja jobban a házi kedvenced, de érdemes állatorvossal is konzultálnod, arról, hogy a te kutyádnak mi a legjobb választás, figyelembe véve az egészségi állapotát. Ez azért is fontos, mert ha például a kutyádnak vesebetegsége van, vagy daganatos betegsége, akkor alacsonyabb fehérjetartalmú étrendet kell követnie.

Frissítés - 2023. március

A saját főzés helyett 2023 márciustól áttértem a PetChef frissen főzőtt, házi kutyaeledelekre.

A PetChef Háztáji bárány kutyaeledel csak természetes összetevőket tartalmaz, frissen készül és vákuumozás után, lefagyasztva szállítják ki.

Az áttérés oka főként az volt, hogy rájöttem egyedül a bárányhús az, ami jót tesz a kutyámnak. A bárányhús hipoallergén hatással rendelkezik, így ajánlható azoknak a kutyusoknak, akik allergiásak más fehérje forrásra. 

Báráhnyúst viszont alig tudtam beszerezni. Egyszer kipróbáltam a PetChef háztáji bárány kutyaeledelét és azóta Giorgio nem rágja már a mancsát, szebb lett a szőre, jobb lett az emésztése. Nekem pedig nem kell időt töltenem a bárányhús beszerzésével és a főzéssel. Csak előkapok egy csomagot a fagyasztóból este. Reggelre kiolvad, kicsit rámelegítek és már eheti is a kutyó. 

A Háztáji bárány kicsomagolva, kiolvasztva. Bárányhúsos ragu színhúsból és májból hajdina és quinoa ágyon, sütőtökkel, brokkolival és édesburgonyával. Ez egy napi adag (400 g) az én 10 kg-os kutyámhoz mérve. 

Közelítés alvó kutyához a felmelegített eledellel.

Egyből felkapja a fejét, ahogy megérzi az illatát. 

Imádja.

A kutya táplálkozására is igaz az, ami az emberekére: ki kell tapasztalni, hogy kinek mi a jó, nincs egy általános, bevált recept, ami mindenkinek tökéletes lesz. Így kutyád egészséges táplálása is odafigyelést, folyamatos fejlesztést és tanulást igényel.

 

Szerző: Földi Rita

indexfotó: Pixabay, ételfotók: Földi Rita


vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:

#5 - Faragó Zoltánné2023.11.07. 19:47

Csirke húsra allergiás kutyának étel receptet kérhetnék?

#6 - Faragó Zoltánné2023.11.07. 19:47

Csirke húsra allergiás kutyának étel receptet kérhetnék?

#7 - Faragó Zoltánné2023.11.07. 19:47

Csirke húsra allergiás kutyának étel receptet kérhetnék?

#4 - Jolanka2023.02.13. 18:09

Tévének a receptek és meg tobet szeretnek a kutyusomnak SHILH a neve

#3 - Gál Zsolt2023.01.21. 20:46

Cane Corsom van 16 hónapos

#2 - Földi Rita (szerző)2022.10.23. 19:14

Kedves Pata Józsefné!
Én a 10 kg-os Westimnek főzők. Az 5 kg-os kutyának kisebb adagokra lesz szüksége, de a pontos mennyiséget ki kell tapasztalni, valamint mindenképpen javasolt állatorvossal is konzultálni.

#1 - Pata Józsefné2022.10.22. 19:52

Érdeklődnék, hogy egy aktív mozgékony yorki 5 kg ezek az arányok meg felelnek? 1 és fél éves. Nagyon jónak látom a recepteket csak nem tudom mennyit adjak neki. Köszönöm