2013.11.29.

Kiváló előételnek, kiváló vacsorára egy pohár bor mellé, és kiváló reggelire is. Az olasz receptúra megmutatja, hogy hogyan csináljunk ízletes májpástétomot házilag.
A crostini jelentése pirított kenyerek, neri pedig feketét jelent. A crostini neri tehát olyan pirítósokat jelöl, amin valami sötét van.
Ezzel a recepttel egy főzőiskolában találkoztam először. Mivel a máj nem tartozik a kedvenceim közé (és itt nagyon finoman fogalmaztam), biztos voltam benne, hogy meg sem fogom kóstolni. Persze nem lehet úgy főzni, hogy ne kóstolnánk meg az ételt. Így amikor kénytelen voltam megkóstolni, megváltozott a véleményem a májról. Hiába ezek az olaszok tudnak valamit…
Hozzávalók (6-8 személyre):
30 dkg csirkemáj
5 dkg zsírosabb kolbász
1db kisebb fej vöröshagyma
1 db szárzeller (1 szár kell csak belőle)
3-5 db friss zsálya levél (végső esetben szárított is jó)
2 db babérlevél
2 szelet szardellafilé
2 gerezd fokhagyma
olívaolaj
5-6 szem kapribogyó
2 dl alaplé (vagy maradék húsleves átszűrve)
2 evőkanál fehérbor
2 evőkanál lágy borecet, vagy tárkonyecet
tengeri só
őrölt feketebors
pirított kenyér
Elkészítés:
1.Vágjuk apró kockákra a hagymát, a fokhagymát, a zsályát és a szárzellert. A szárzeller (más néven halványító vagy angolzeller) rendkívül egészséges és jobb kedvre derít, nem is beszélve a vágyfokozó hatásáról.
A szárzellernél mindig az élénkzöld szárakat válasszuk, melyek vékonyabbak és a csúcsnál találhatóak. Ezek sokkal finomabbak, mint a fehérkés, fásabb részek.
Kockázzuk fel a kolbászt.
A csirkemájat alaposan mossuk meg. Szükség esetén megtisztíthatjuk a zsírosabb részektől, lecsöpögtetjük és darabokra vágjuk.
2. Egy lábosban kevés olívaolajon megdinszteljük a hagymát a fokhagymával és a szárzellerrel.
3. Rátesszük a májat. Kissé sózzuk (a hal sós lesz), borsozzuk és 3-4 percig pirítjuk.
4. Hozzáadjuk a kolbászt, a zsályát és babérlevelet, majd felöntjük egy kevés alaplével.
A májakat puhára főzzük a lében, majd hozzáadjuk a bort és az ecetet is.
Hozzáadjuk a szardellafilét és a kapribogyót is, majd felforraljuk. Minél több lé van rajta, annál krémesebb, kenhetőbb lesz. Én így szeretem, ezért bőven hagyok még rajta levet. Viszont, ha valaki sűrűn szereti, akkor forralja el szinte az összes levet.
5. Távolítsuk el a babérlevelet és botmixerrel pépesítsük az ételt.
A májpástétomot kenjük pirított kenyerekre és melegen tálaljuk.
Köretnek adjunk hozzá lilahagymát, vagy kínáljuk darabolt, friss zárzellerrel.