• Vagány Receptek e-book
  • Életmódváltó Csomag - Étrend és Receptek
  • Megjelent könyveim
  • Fitnesz édességek könyv
  • Enni és Fogyni ebook

Egészséges főzés különleges fűszerekkel

2022.07.20.

Egészséges főzés különleges fűszerekkel

Főzésre egyre kevesebb idő és energia jut a háztartásokban, pedig segítségével mindig finom és egészséges falatok kerülhetnek a család asztalára. Ráadásul kikapcsolódásnak sem utolsó, számos konyhatündér hobbiszakácsként is funkcionál. Néhány fűszer alkalmazásával az egészséges főzés izgalmassá és különlegessé tehető. Nézzük meg, hogyan sajátítható el az egészséges főzés könnyedén!

Az egészséges főzés előnyei

A testi-lelki jóllétet néhány alapvető dolog határozza meg: főként az, hogy milyen minőségű ételeket fogyasztasz és azokat milyen arányban és mennyiségben teszed magadévá, ezen kívül természetesen a kielégítő pihenés, a rendszeres, élvezettel végzett mozgás és a stresszmenedzsment, a lelki egyensúly megteremtése sem elhanyagolható.

“Az vagy, amit megeszel!” - szokták mondani. Közhely, de igaz. A bevitt táplálék alapvetően befolyásolja azt, hogy hogyan érzed magad, hogy hogyan nézel ki. Egészséges főzés segítségével megelőzheted a különböző betegségek kialakulását és normál testsúlyra tehetsz szert. Az egészséges főzés legnagyobb előnye, hogy pontosan tudod, mit tartalmaznak a saját magad által készített ételek. Esetükben nem kell tartanod a különböző tartósítószerektől, színezékektől, mesterséges anyagoktól sem. Számos fűszer használatával elkerülheted, hogy az egészéges falatok egyhangúvá váljanak.

fotó: freepik.com

Így főzz egészségesen!

A különböző alapanyagokkal való ismerkedés során talán megijedsz attól, hogy hogyan kivitelezhető az egészséges főzés. Ha azonban odafigyelsz néhány dologra, az új termékek használata és technikák alkalmazása hamar rutinná válik majd.

1.   Ismerkedj meg a választékkal!

Első lépésként térképezd fel a boltok kínálatát és vedd szemügyre, hogy a hagyományos alapanyagokat mire tudod leváltani. Napraforgóolaj helyett használj például olívaolajat vagy kókuszolajat, cukor helyett eritritet, xilitet vagy steviát, fehér liszt helyett pedig válaszd a teljes kiőrlésű változatot. Ezzel a néhány apró változtatással máris megteremtheted az egészséges főzés alapjait.

Számos terméket egészségesnek tüntetnek fel, miközben valójában nem is azok. Tele vannak cukorral, zsírral és különböző mesterséges anyagokkal. Minden esetben olvasd el a termékek címkéjét és csak abban az esetben helyezd a bevásárlókosárba, ha teljes mértékben megbízható és minőségi alapanyagról van szó.

2.   Egészséges főzés módszerei

Azzal is sokat javíthatsz az ételek minőségén, ha változtatsz a főzési szokásaidon. Olajban való sütés helyett válaszd a párolást, próbálj ki új köreteket, alkalmazz rengeteg zöldséget és gyümölcsöt, fogyassz kevesebb tésztás ételt, a rántott hús bundáját pedig szintén cseréld egészségesre. Az ízek feldobására rengeteg fűszer áll rendelkezésre, alkalmazd őket változatosan! Ha megszokod ezeket az egészséges főzési technikákat, gyorsan tudsz majd finom és tápláló ételeket az asztalra varázsolni.

3.   Sajátítsd el az ételek elkészítését!

Az egészséges főzés egyik legizgalmasabb lépése, amikor a hagyományos ételeket új köntösben tálalod. Olyan fogások ezek, amelyeket szeret a család és talán észre sem fogják venni, ha táplálóbb, tápanyagdúsabb formában készíted el őket. Mégis sokat tehetsz az egészségükért.

Böngéssz az interneten, a közösségi médiában, a különböző fórumokon és csoportokban fitnesz receptekért, de rengeteg szakácskönyv is a rendelkezésedre áll, amelyek az egészséges főzést támogatják és segítségükkel számos új fűszert is felfedezhetsz. Ha közösségi szinten is megtapasztalnád az egészséges főzés élményét, látogass el főzőtanfolyamokra, workshopokra!

4.   Alkoss egyedi recepteket!

Miután az egészséges főzés rejtelmeibe ástad magad és némi tapasztalatra is szert tettél, elérkezik az ideje annak, hogy saját receptek lértrehozásával kísérletezgess. Ha már ismered az alapanyagokat és a főzési technikákat, csupán egy lépés választ el attól, hogy elengedd a fantáziád és felfedezd a benned szunnyadó konyhafőnököt. Néhány új fűszer használatával az ízek különlegesek lesznek, a főzés pedig garantáltan nem marad unalmas. Fedezd fel az Alföld Íze webáruház fűszer választékát és töltsd fel az ízesítő készletet!

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!

Szerző: Földi Rita

Földi Rita: szakács, táplálkozási tanácsadó, életmódblogger

Fitnesz blogomon bebizonyítom, hogy a diétás ételek is lehetnek ínycsiklandóan finomak. Felejtsd el az önsanyargató diétákat és az unalmas ételeket! Ha neked is hiányzik a diétából az édesség, a sütemény, akkor jó helyen jársz!

Segítek neked, hogy finom ételekből állíthasd össze a diétás étrendedet, megmutatom, hogyan lehetsz hosszú távon karcsú és tippeket adok ahhoz, hogy az evésen kívül másban is megtaláld a boldogságot. Olvasd el a cikkeimet, nézd meg a receptjeimet, de előbb ismerj meg jobban, ha pedig kérdésed van, üzenj nekem itt!