Rita Fitnesz Receptjei

Diétás recepteket készítek cukor és fehér liszt nélkül fogyáshoz, egészséges táplálkozáshoz.

Receptkereső

Keresett kifejezés:
Árszint:
Fő kategória:














Konyha:


Étkezés:




Szezon:




Alkalom:










Elkészítési nehézség:


Elkészítési idő:





Speciális összetevő:






Népszerű témák:











Hová tűntek a jó alakú emberek a strandokról?

2020.08.14.

Hová tűntek a jó alakú emberek a strandokról?

Átverés?

Kicsit csalódott vagyok. Úgy érzem, átvertek. Az úgy történt, hogy strandon voltunk és ilyenkor az ember akaratlanul is kap egy körképet a társadalom tápláltsági állapotáról. Hozzáteszem, hogy nem szokásom bámulni az embereket és felmérni a zsírrétegek nagyságát, de

a legutóbbi strandolásom során azon kaptam magam, hogy rezgő hájacskaként lógó úszógumikat, vastag combokat, csüngő tokákat és hatalmas fenekeket nézek a parton, miközben azokat a jó alakú embereket keresem, akiket az Intsagramon látok nap, mint nap.

Formás testek helyett elhízott embereket láttam mindenhol. Holott a közösségi oldalakon lapos hasú, vékony derekú nők és izmos férfiak feszítenek, ahogy végigpörgetem a hírfolyamomat. Átverés? Behúzott hasak csupán? Ügyes manipuláció a képekkel? Valójában nincs is annyi jó alakú ember? Több az elhízott? Egy álomképet hajszolunk, amikor a közösségi oldalon látott fitnesz influenszerre akarunk hasonlítani? Ezekre a kérdésekre kerestem a választ.

Ilyen és hasonló képek tömkelegével találkozhatunk az Instagramon

,,Az elhízottak aránya Európában a felnőtt lakosság körében Magyarországon a legmagasabb, globálisan pedig az USA, Mexikó és Új-Zéland után a negyedik helyen állunk.” – Írja a Világgazdaság. Cikkükben az OECD adataira hivatkoznak, miszerint ,,a felnőtt magyar lakosság immár 30 százaléka elhízott, a túlsúlyosak aránya pedig – az elhízottakkal együtt – ennek duplája.” Az USA-ban ez a szám 70-80%-is lehet. A hatalmas szám ellenére viszont a közösségi oldalakon (és összességében az online média világában) nem nagyon találni olyan fotókat, amelyeken elhízott emberek pózolnának. Persze lehet, hogy én követek rossz profilokat, mert csakis lapos hasak, kigyúrt testek jönnek velem szembe a telómat nézve. Ezektől pedig elhiszem, hogy a merítés reprezentatív és az emberek többsége ilyen. Tudhatnám, hogy a közösségi oldalakra olyat teszünk ki, ami menő, így a hájpacniknak semmi keresnivalója nincs e térben. Valójában a valóságnak nincs keresnivalója ebben a kiszínezett, manipulált térben, mert a valóság az, hogy az emberek többsége elhízott, egészségtelenül táplálkozik, nem mozog eleget és talán fele annyira sem boldog, mint ahogyan a közösségi oldalakon látszódik.

Átverés? Igen, de megbocsátható. A jobbik arcunkat akarjuk mutatni, mert azt hisszük, csak ez szerethető. Ez lájkolható.

Pedig teljesen rendben van, ha éppen rossz kedved van. Nem kell mindig a legjobb arcodat mutatni és nem lehet mindenkinek lapos hasa és kigyúrt teste sem.

Érthető az is, ha nehezen megy a kilókkal való harc. A legtöbb embernek gondjai vannak a fogyással. Fajunkat az evolúció túlsúlyra teremtette. Korábban annak volt esélye a túlélésre, aki kellő zsírtartalékkal rendelkezett. A kőkorszakban istenítették a túlsúlyt (lásd Willendorfi vénusz). Ők aztán nem takargatták a zsírpárnáikat. Ahogy Michelangelo sem a késő reneszánszban (lásd: Sixtus-kápolna freskói). A túlsúly szexi volt, a gazdagsággal, a sikerrel és a hatalommal hozták összefüggésbe. Csak később jöttek rá, hogy ezek a zsírpárnák nincsenek jó hatással az egészségre. A túlsúly növeli többek között a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét. Ez már nem szexi. Cseppet sem.

Régóta elindult az egészséges táplálkozás trendje és a túlsúly elleni küzdelem. Ennek ellenére viszont az elhízottak száma folyamatosan növekszik.  

Ennek okai több mindenre vezethetőek vissza, melyekből én most csak egyet emelnék ki, a zűrzavart. Azt látom, hogy fogalmunk sincs, hogyan kell egészségesen táplálkozni. Ami nem csoda, mert egyik nap még azt mondják, hogy ne egyél zsírosat, mert az egészségtelen. Különösen az állati eredetű zsiradék. A másik nap már a zsírt isteníti az egyik legnépszerűbb diéta, a ketogén diéta. Egyik héten a szénhidrátok az ellenségek: „Ne együnk csak pár gramm szénhidrátot, mert az aztán nagyon hizlal.” A másik héten a tejtermékek lesznek az új ellenségek, míg a következő héten már a glutén. (Erről a zűrzavarról írtam az Annyira szép vagy! című blogbejegyzésemben.) Most éppen a mediterrán diéta és a sirtfood-diéta hódít. Talán a paleo nagyköveteknek most kevesebb melójuk akad. A növényi alapú táplálkozás továbbra sem szorult háttérbe, de az űrhajós diétára és a regenor diétára még mindig indokolatlanul sokan keresnek rá. Fehérje diéta, 90 napos diéta, káposztaleves diéta, sorolhatnám még, de szerintem már nem tudok neked újat mondani, mert mindet ismerd. Talán némelyiket próbáltad is és tapasztaltad, hogy a legtöbb (de nem mind!) olyan átverés, mint a közösségi oldalakra feltöltött képek. Azt mondják, amit hallani akarunk:,,Egy hét alatt mínusz 5 kiló!” Aha, hány embernek is jött ez be?

Kipróbáltam én is jó néhány diétát, de ahelyett, hogy fogytam volna, még több jött fel.

Ezért döntöttem az életmódváltás mellett és ezért bíztatok arra mindenkit, hogy alkossa meg a saját diétáját, ahogyan én is megalkottam az Enni és Fogyni módszert, amivel 10 kilót fogytam és a súlyomat évek óta tudom tartani.

Erről könyvet is írtam. » Megnézem Ebben írok arról is, hogy személyre szabott diétára van szükségünk és ki kell tapasztalnunk, hogy mi a jó a testünknek. Nem válik be mindenkinél ugyanaz, de ha megismerjük a testünk működését, akkor eredményesen fogyhatunk. Ebben segít ez az útmutató a fogyáshoz. » Megnézem

Mindezek ellenére követem a közösségi oldalak torzított világát és még mindig hagyom magam átverni egy kiszínezett képpel: a világban minden rendben van és tele vagyunk mindig motivált, mindig vidám, karcsú és egészséges emberekkel. Csak ne menjen ki senki a strandra!

Minden korszaknak megvan a maga kultusza, de miért bálványozzuk manapság a valóság elfedését?

 

Szerző: Földi Rita

fotók: Pixabay

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!