Rita Fitnesz Receptjei

Diétás recepteket készítek cukor és fehér liszt nélkül fogyáshoz, egészséges táplálkozáshoz.

Receptkereső

Keresett kifejezés:
Árszint:
Fő kategória:














Konyha:


Étkezés:




Szezon:




Alkalom:










Elkészítési nehézség:


Elkészítési idő:





Speciális összetevő:






Népszerű témák:











Miért egy depis-vacogós időben kezded el sanyargatni magad fogyókúrával?

2021.01.15.

Miért egy depis-vacogós időben kezded el sanyargatni magad fogyókúrával?

Ne mondj le az ételekről, amelyek jobb kedvre derítenek!

Január az egyik legutálatosabb hónap. Ilyenkor van a legsötétebb és leghidegebb. Ráadásul hiába várod a tavaszt, előbb még a februárral is meg kell birkóznod. Távolinak tűnik még a jó idő. De nem csak a melegre és a napfényre vársz hiába. Januárban nincsenek ünnepnapok, amik feldobhatnának és nincsenek hosszú hétvégék, mint amilyenekhez decemberben örömmel hozzászoktál. Akármennyire is optimistán állsz hozzá az élethez, kevés szeretnivaló van az év első hónapjában. Ebben a depis-vacogós időben kezded el sanyargatni magadat olyan diétával, amiben megvonod magadtól azokat a finom ételeket, amelyek eddig jobb kedvre derítettek?

A hideg, sötét idő ellen ugyan nem sokat tudsz tenni, de az étkezésedért már annál többet. Az elfogyasztott ételek hatással vannak a hangulatodra és meghatározzák az energiaszintedet, összességében pedig befolyásolják a hatékonyságodat és a teherbírásodat. Ezért a téli hónapokban különösen oda kell figyelned arra, hogy mit eszel. Egy drasztikus fogyókúra a testedet és a lelkedet is megviselheti. Vedd figyelembe, hogy a szervezetnek ilyenkor még több vitaminra van szüksége, a lelkednek nagyobb adag boldogságra, testednek pedig extra pihenésre, feltöltődésre, mivel a külső tényezők jobban lemerítenek.

tél

Mindenki rosszul kezd el fogyókúrázni, aki januárban áll neki?

Lehet ezt jól is csinálni, de ehhez nem fogyókúrára vagy diétára van szükség, hanem életmódváltásra. Ehhez az életmódváltáshoz készítettem egy e-bookot. Az Enni és Fogyni – útmutató a fogyáshoz Neked is segíthet, ha már évek óta fogyókúrázol, de a mérleg még többet is mutat, mint amikor elkezdted.  

Mi az, amire érdemes figyelned, ha a téli hónapokban kezded az életmódváltást?

1. Kalória=energia

A szervezetnek ilyenkor tartalmas ételekre van szüksége, hogy megbirkózzon a hideggel. Némi salátával nem fogod kihúzni a hideget. Ilyenkor nagyon kellenek a jó olajokban gazdag alapanyagok, amelyek belülről melegítenek. A téli hónapokban turbózd fel a salátádat ezekkel: főtt tojás, pirított dió, pirított napraforgó mag, pisztácia, avokádó, lenmagolaj, olívaolaj vagy olívaolajos tonhal konzerv. De ne csak salátákban gondolkodj az életmódváltásnál, ehetsz például fitneszt csirkepaprikást vagy csokis-meggyes pohárkémet is fitnesz módon elkészítve.

fitnesz csirkepaprikás

Fitnesz csirkepaprikás uborkasalátával 

2. Vitaminok

A téli hónapokban nem csak a hideggel kell megbirkóznia a szervezetednek, hanem a vírusokkal és a sötéttel is. Az alábbi vitaminok a segítségedre lehetnek.

C-vitamin

Fokozza szervezetünkben az immunrendszer működését, növeli a fehérvérsejtek számát, melyek szembeszállnak a testünket megtámadó kórokozókkal, és fokozza a fehérvérsejtek működését. Jelentősen csökkenti a meghűléses betegségek, a nátha tüneteit. Csökkenti a vér koleszterinszintjét is, így jelentősen csökkenti a szívinfarktus és a szívkoszorúér-betegségek kockázatát. forrás: webbeteg

Magas C-vitamin tartalmúak a citromfélék, a narancs, a kivi, a málna, a grépfrút, a káposzta, a borsó, a spárga, fekete ribizli, csipkebogyó.

kivi

D-vitamin

A D-vitamint szervezetünk saját maga állítja elő napfény hatására. Emiatt hazánkban a lakosság D-vitamin-szintje rendszerint tél végére már nagyon alacsony, hiszen a zsírraktárak 2-3 hónap alatt teljesen kiürülhetnek pótlás nélkül. Amint azonban beköszönt a napsütéses időszak, testünk vitaminkészlete ismét feltöltődhet a bőrünket érő napfény hatására.

téli napfény

A D-vitamin megtalálható zsíros halakban, halak májában, a tojássárgájában, valamint a dúsított élelmiszerekben (pl. gabonakészítmények, tejtermékek, margarinok), de ezekből nagy mennyiséget kellene naponta elfogyasztani, hogy elegendő vitaminhoz juthasson szervezetünk. forrás: webbeteg

Omega 3 és Omega 6

Nagyon fontosak az Omega 3 és az Omega 6 enzimek, melyek segítik az anyagcsere megfelelő működését és a vércukorszint kordában tartását is, amellett, hogy szép és egészséges lesz tőle a hajunk, a körmünk és a bőrünk is. Ami pedig a nőknek nagyon fontos, hogy fogyasztásukkal csökkenhetnek a menstruációs fájdalmak. Ezekben találhatók meg: lenmagolaj, dió, halak, mogyoró, mogyoróvaj, tojássárgája, stb.

tojás

Kalcium

A kalcium nemcsak erősíti a csontokat, hanem remek zsírégető is, mivel fokozza az emésztőenzimek működését és vízteleníti a szervezetet. Kalciumforrások: tej, tejtermékek, zöld leveles zöldségek (spenót, káposzta, brokkoli, mángold, kapor, petrezselyem, bazsalikom, stb.), hüvelyesek, diófélék és magvak. Aki naponta fogyasztja ezeket az ételeket, az nemcsak karcsú lesz, hanem megelőzheti az időskori csontritkulást és a sárga fogakat is.

káposzta

Magnézium

A magnézium szerepet játszik a megfelelő ideg- és izomműködésben, valamint a sejtek oxigénellátásban is, ezáltal a zsírégetéshez is nagyban hozzájárul, mivel oxigén nélkül nincs zsírégetés. A legtöbb magnézium a magvak héjában található, így kiváló magnéziumforrások a hántolatlan magvak, a teljes kiőrlésű gabonából készült termékek, a barna rizs, a köles, de a csirák és a hüvelyesek is.

3. Egyél több sárgát és vöröset!

Ha létezik olyan, hogy színterápia ételekkel, akkor ennek jegyében mindenképpen a sárga és a vörös színű ételeket javasolnám a téli hónapokban. A narancssárga energetizáló, vitalizáló, meleg, aktív szín. Fokozza az életkedvet, a kíváncsiságot, az optimizmust és a kreativitást.

Narancssárga, egészséges ételek télen: mandarin, narancs, grépfrút, sárgarépa, édesburgonya, sütőtök, mangó

mandarin

A citromsárga a vidámság, a boldogság, az életöröm és a könnyedség színe.

Citromsárga, egészséges ételek télen: citrom, banán, ananász kukorica, paprika

A vörös szín energetizál, melegséget, aktivitást, dinamizmust sugároz, élénkít, csökkenti a fáradtság érzését, valamint felerősíti az érzelmeket is. Van olyan nézet, mely szerint az éttermekben azért használják, hogy élénkítsék a jó hangulatot és növeljék az étvágyat.

Vörös, egészséges ételek télen: cékla, gránátalma, csili, vörös bab

gránátalma

Ha többet szeretnél megtudni a színek jelentéséről és arról, hogy mit árul el rólad a kedvenc színed, ajánlom figyelmedbe az Egészségtér oldalát, amelyet forrásként is használtam.

4. Edd melegen!

A forró levesek energiával és melegséggel is jó ideig feltöltenek csakúgy, mint a forró italok. Ne mondj le ezekről egy fogyókúra miatt, az életmódváltásba beleférnek!

A 4 hetes zsírégető étrendemben például szerepel egy fitnesz frankfurti leves, tárkonyos pulykaraguleves és paradicsomleves is. Ezek nem a hagyományos receptek, hanem olyan fitnesz receptek, amelyek nem tartalmaznak fehér lisztet és fehér cukrot sem. Ha érdekel ez a 4 hetes étrend, amivel úgy fogyhatsz, hogy közben finomakat ehetsz, akkor nézd meg itt a részleteket.

5. Édességekből válasz cukormenteset!

Lehet, hogy a cukormentes édességekről az íztelen vagy fura mellékízű sütemények jutnak eszedbe. Ha még nem kóstoltál igazán finom, mentes desszerteket, olyanokat, amelyeken észre sem veszed, hogy nem a hagyományos módon készültek, akkor ajánlom figyelmedbe a Fitnesz Édességek könyvemet, amelyben a palacsinta vagy a császármorzsa receptjét épp úgy megtalálod, mint a forró csoki vagy a marcipánbonon receptjét.

Az egészséges ételek segítenek túlélni a hideget

Az alábbi alapanyagokból bátran használj a téli hónapokban, mert nem csak értékes rostokat tartalmaznak, hanem vitaminokat és ásványi anyagokat is. Ha jól készíted el ezeket, akkor mennyei ízük örömre fog hangolni.

Egészséges, téli ételek

Gyökérzöldségek: mint például a cékla, a répa, a zeller, a paszternák, a csicsóka.

Káposztafélék: mint például a fejes káposzta, a lila káposzta, a kelkáposzta, a bordás kel (pak choi), a kelbimbó és a savanyú káposzta is.

Karfiol, brokkoli, karalábé

Hüvelyesek: mint például a csicseriborsó, a zöldborsó, a bab, a lencse, a sárgaborsó.

A leghasznosabb gyümölcsök ilyenkor a citrusfélék (narancs, mandarin, vérnarancs), de ne feledd a kivit és a gránátalmát sem! 

mandarin

Amit csak tudsz, fogyaszd nyersen! A fenti gyümölcsökből készíthetsz turmixokat vagy smooothie-kat is. » Turmix vagy smoothie? Mi a különbség?

smoothie

De ha zöld turmixot készítesz, akkor mehetnek bele zöldségek is.

» 5 egészséges turmix és smoothie recept, ami még fogyókúrás is

Egészséges, téli receptek:

» Pulyka egészségesen: zöld-fűszeres, spenótos fetával és mandarinnal töltve

pulyka egészségesen

» A legjobb reggeli ötlet, ha tojásos receptet keresel egészségesen: zöldfűszeres tojáskrém

zöldfűszeres tojáskrém

» Gyors és egyszerű cukormentes nasi: vaníliás-banános krémjoghurt zabpehellyel

banános krémjoghurt

» Zelleres burgonyakrémleves sült csirkével – liszt nélküli, alakbarát recept

zelleres burgonyakrémleves

» Tonhalkrém házilag – zseniálisan egyszerű recept, ami roppant egészséges is

tonhalkrém

» Húsgombócok mexikói szószban, zellerrel

» Fitnesz sütőtök főzelék bazsalikomos húsgombóccal – lisztmentes, cukormentes recept

» További egészséges, fitnesz receptek

A tavasz jobb az életmódváltáshoz?

Mindegy, hogy január elsején vagy március elsején határozod el magad az életmódváltásra, mert nem az a lényeg, hogy mikor kezded, hanem az, hogy meddig csinálod. Ha abbahagyod egy hét után, az nem életmódváltás, hanem fogyókúra, ami után általában vissza is jönnek a kilók. A jojó effektus miatt még több is, mint amennyit leadtál. Tavasszal annyiból könnyebb az életmódváltás, hogy a jó idő, a napsütés, a zöldellő növények látványa a lelkünkre pozitívan hat és könnyebben tudunk váltani. Januárban és még februárban a külső tényezők miatt a lélekmelegítő ételekre jobban vágyunk. Ilyenkor egy tál forró leves, egy narancs illatú sütemény valódi hangulatjavító. Nem kell ezekről lemondanunk, csak tudnunk kell megállni egy tányérnál vagy egy szeletnél és meg kell tanulnunk ezeket egészségesen elkészíteni.

Ajánlott blogbejegyzések:

» Egy egyszerű trükk, amivel boldogabb lehetsz

» 5+1 imádnivaló gasztroregény téli bekuckózásokhoz

» 3+1 túlélő tipp februárra. Boldogság, gyere haza!

 

Szerző: Földi Rita

fotók: Pixabay, Földi Rita


vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:

#2 - Földi Rita2021.01.21. 20:03

Kedves Friada! Örülök, hogy tetszett a cikk. :)
Köszi a hozzászólást és a linket, ez valóban érdekes felfedezés.

#1 - Frida2021.01.19. 16:07

Nagyon jó cikk, köszi a hasznos tippeket! Amúgy személy szerint sosem éreztem önsanyargatásnak a fogyókúrát, pedig imádok enni. Lehet, hogy sokakat elriaszt a fogyástól az, hogy úgy érzik, szenvedni fognak közben. Pedig csodálatos élmény, amikor az ember látja és érzi a változást! Múltkor olvastam ezt a cikket: https://tudomanyplaza.hu/82/ Nem is gondoltam erre egyébként, de mióta fogyózom, tényleg sokkal jobban fog az agyam!