Rita Fitnesz Receptjei

Diétás recepteket készítek cukor és fehér liszt nélkül fogyáshoz, egészséges táplálkozáshoz.

Receptkereső

Keresett kifejezés:
Árszint:
Fő kategória:














Konyha:


Étkezés:




Szezon:




Alkalom:










Elkészítési nehézség:


Elkészítési idő:





Speciális összetevő:






Népszerű témák:











Így készül a tökéletes sajtfondü

2017.02.10.

Így készül a tökéletes sajtfondü

Hangulatos vacsora téli estékre

Hideg téli este van. Vágysz valami forró finomságra, de igazából nem is tudod, hogy mit ennél pontosan. Válassz egy olvadó finomságot, melyet hangulatosan lehet falatozni! Készíts sajtfondüt!

Pinterest

undefined

A svájci gasztronómiában fontos szerepet kap a francia eredetű fondü (fondue vagy fondu). A "Fondü jó és jókedvet hoz" - mondják a svájciak. Igazuk van, hiszen a fondüzés remek hangulatot teremt, akár kettesben akár a barátokkal, vagy a családdal fondüzgetünk. 

A sajtfondü nagyon egyszerűen elkészíthető, de fontos, hogy betartsunk hozzá néhány alapvető szabályt. Ezeket veszem sorra, hogy tökéletes sajtondüt készíthess.

Hozzávalók

  • sajt  

4 főre kb. 500 g sajttal kell számolni, mely lehet többféle is.

Tradicionálisan a svájci ementáli az alapja, de ezek is gyakoriak még:

az angol cheddar, a francia comté sajtok, a gruyere, a Cancoillotte vagy akár a penészes Mont d'Or, esetleg valamilyen nem túl érett brie (a penészbevonat levágásával), a svájci Appenzeller, a holland gouda, illetve az olasz fontina sajt vagy a német gouda sajt

Pinterest

undefined

Ügyeljünk arra, hogy ha többféle sajtot használunk, akkor azonos fajtából válogassuk össze, például egy penészes, érett sajtot ne keverjünk cheddarral!

  • 2,5 dl fehérbor (gyerekeknek almalé)

Fehérbor helyett más alkoholféle is jó (például pálinka, fehér rum, whisky, sör).

  • 1,5 ek. kukoricakeményítő a sűrítéshez

  • 1 kupaknyi cseresznyepálinka (vagy esetleg körtepálinka)

  • fűszerek

Őrölt fehér bors és őrölt szerecsendió illik leginkább a sajtfondühöz, de készíthetünk akár egy mediterrán fondüt is bazsalikom és oregánó felhasználásával, illetve megbolondíthatjuk egy kevés chilivel is.

  • egyéb ízesítők

vaj, tejszín, fokhagyma, petrezselyemzöld, snidling, citromlé, mustár, Tabasco szósz, Worcestershire szósz, stb.

  • mártogatnivalók

kenyérkocka, kiflikarika vagy más pékáru (pirítva is)

 gyümölcsök: szőlő, alma, körte, stb.

 zöldségek: párolt brokkoli, párolt spárga, sárgarépaszeletek, cukkinihasábok, párolt gombafejek, sült kelbimbó, sült burgonya, zellerszár, koktélparadicsom, uborkahasábok, stb.

 húsfélék: sonka, főtt csirkemell darabok, kolbászkarikák

Pinterest

undefined

Elkészítés

1. A sajtokat reszeljük le nagy lyukú reszelőn, vagy vágjuk apró kockákra! A sajtnak szobahőmérsékletűnek kell lennie, így várjunk vele, amíg kissé felmelegszik.

2. Egy kisebb lábosba készítsük el a fondüt! Ha fondüedénybe készítenénk el, akkor nagyon sok idő lenne, mivel a fondüedények nehezebben melegednek fel. Viszont tökéletesen alkalmasak arra, hogy a végén melegen tartsák az elkészült, olvadó finomságot.

A lábosba először az alkoholt tegyük bele. Ha gyerekeknek készítjük, akkor almalevet használhatunk helyette. Az alkoholhoz vagy almaléhez még hideg állapotban hozzáadjuk a keményítőt, és alaposan elkeverjük.

3. Csak ezután kezdjük el forrósítani a lábost, közepes hőfokon. Amikor a keményítő kezdi besűríteni a levet, adjuk hozzá a szobahőmérsékletű sajtot. A sajtot ne egyszerre tegyük bele, hanem kisebb adagokban!

Fontos, hogy ne forraljuk! Lassan, egyenletesen kell elolvadni a sajtnak, ezért közepes hőfokon, hosszan melegítsük, így megakadályozhatjuk, hogy a sajt gumiszerűvé váljon.

Olvasztás közben lassan kevergessük meg!

Ízlésünknek megfelelően készíthetjük sűrűre vagy egészen folyósra. Ha túl sűrű lenne, akkor se adjunk hozzá vizet! Inkább tejszínnel vagy alkohollal (bor, pálinka, rum, whisky) javítsunk az állagán.

A végén adjuk hozzá a cseresznyepálinkát és a fűszereket. Ízesíthetjük fokhagymával is, melyet az elején is hozzá lehet adni úgy, hogy a fondüedény belsejét dörzsöljük át vele, mielőtt beletennénk az alkoholt.

4. Amikor a sajt már megolvadt, levesszük a tűhelyről, és átöntjük a fondüedénybe, mely melegen fogja tartani.

Ezután pedig már kezdődhet is a mártogatás.

Pinterest

undefined

Csak a fantáziánk szabhat határt annak, hogy mit tunkolunk a sajtfondübe. Lehet különféle pékáru, gyümölcs, zöldség vagy hús is. Próbáljunk ki többfélét is!

A tálat melegítő mécses meghittséget áraszt, de több gyertyát is meggyújthatunk a hangulatos fondüzéshez. Egy finom fehérborral vagy egy kicsit szénsavas rozéval tökéletes párosítás és igazi gasztro-kényeztetés téli estékre.

Szerző: Földi Rita

fotók: Unsplash, Pinterest

Rita Fitnesz Receptjei - Hírlevél

Fitnesz receptek és életmódtippek, hogy ne maradj le semmiről! (Nyugi, nem tömöm tele a postaládádat, havonta maximum 2 hírlevelet küldök.)

Név *:

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező!


Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!