• Vagány Receptek e-book
  • Életmódváltó Csomag - Étrend és Receptek
  • Megjelent könyveim
  • Fitnesz édességek könyv
  • Enni és Fogyni ebook

Miért egyél szőlőt?

2016.09.22.

Miért egyél szőlőt?

Főszerepben a szőlő. Hogyan együk? Hol együk?

Nincs ősz szőlő nélkül és nincs szőlő ősz nélkül. A szüreti idő közepén itt az idő arra, hogy számba vegyük a gyümölcsök királyának tartott szőlő pozitív tulajdonságait, és egyúttal választ kapjunk azokra a kérdésekre is, hogy miért, hogyan és hol együk? 

Miért együk?

 A szőlő, mint egészségmegőrző és gyógyító energiabomba - A szőlő igazi kincs az egészségmegőrzésben és a gyógyításban. Fogyasztása csökkenti az érelmeszesedés kockázatát, erősíti az idegeket és ajánlható vérszegénységre, idegrendszeri problémára, fizikai gyengeségre, lábadozás idején, székrekedésre, aranyérre, mindenféle gyulladásos megbetegedésre, májpangásra, gyomorhurutra és női betegségekre egyaránt. Kedvezően hat a gyomor- és a bélrendszerre. Gyógyítja a belek betegségeit, fokozza az epeelválasztást, és nagyobb mennyiség a vizelet savasságát is jelentősen csökkenti. A szőlő vízhajtóként és izzasztóként is hat, ezáltal méregtelenít. forrás

Csokoládé helyett inkább szőlő - A szőlő magas cukortartalma miatt igazi kalóriabomba, mely gyorsan energiával tudja ellátni a szervezetet, így hasznos lehet vizsgaidőszakban is, vagy amikor kicsit gyengébbnek érezzük magunkat, például egy borongósabb őszi napon.

Hogyan együk?

 Elsősorban frissen, nyersen, mert így hasznosulnak maximálisan a benne lévő vitaminok és ásványi anyagok.

 Készíthetünk belőle gyümölcssalátát is. Párosítsuk más gyümölcsökkel vagy sajtokkal, dióval!

 Próbáljuk ki sütve és főzve is! Íme, két ötlet az őszi napokra:

 Kakukkfüves omlós sült csirke barackos szőlőraguval

 Szőlővel töltött sült alma

  A szőlőt többségében inkább feldolgozott állapotban fogyasztjuk. Mustot, bort készítünk belőle, vagy aszaljuk. A magjából kinyert szőlőmagolaj az egyik legértékesebb olajok közé tartozik. Gazdag E-vitaminban és magas antioxidáns tartalma miatt gátolja az öregedést és fiatalítja a bőrt, emiatt a kozmetikai iparban is fontos alapanyag. 

 Szőlőmagolajjal bátran meglocsolhatjuk a salátánkat is, de még finomabbá tehetjük vele ezt a mozzarellás melegszendvicset is.

 Aszalt formáját, a mazsolát desszertjeinknél egész évben használhatjuk édesítésre is. Jó párost alkot a túróval, de főzhetjük más gyümölcsökkel (almával, körtével) együtt is. Egy vörösboros gyümölcsraguban méltó helye lesz a gyümölcsök királyának.

Nasi tipp - Készítsünk saját magunk diákcsemegét! Így nem csak olcsóbb lesz, hanem különlegesebb is. Ráadásul csak olyanokat tartalmaz, amiket szeretünk. Vegyünk nagyobb kiszerelésben mazsolát, mogyorót, mandulát és más olajos magvakat. Keverjük össze egy nagy tálban, és már indulhat is a csipegetés egy jó film mellett, vagy a barátokkal egy pohár bor társaságában.

Hol együk?

 Például szüreti programokon. Itt még frissen hozzá tudunk jutni ehhez a mennyei csemegéhez. Választhatunk balatoni szüreti programot is.

Ha már Balatonon járunk, akkor üljünk ki egy kicsit a víz mellé akár egy pokrócba burkolózva, piknik kosár társaságában. Gyönyörködjünk az őszi Balaton szépségében. Ilyenkor a víz és a fák levelének moraja más zenét játszik, mint nyáron. Hallgassuk meg ezt az őszi koncertet, melyet néhány fürt szőlő vagy egy pohár bor még hangulatosabbá tehet.


Szerző: Földi Rita

fotók: Pixabay

Mentés

Mentés

Mentés

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!

Szerző: Földi Rita

Földi Rita: szakács, táplálkozási tanácsadó, életmódblogger

Fitnesz blogomon bebizonyítom, hogy a diétás ételek is lehetnek ínycsiklandóan finomak. Felejtsd el az önsanyargató diétákat és az unalmas ételeket! Ha neked is hiányzik a diétából az édesség, a sütemény, akkor jó helyen jársz!

Segítek neked, hogy finom ételekből állíthasd össze a diétás étrendedet, megmutatom, hogyan lehetsz hosszú távon karcsú és tippeket adok ahhoz, hogy az evésen kívül másban is megtaláld a boldogságot. Olvasd el a cikkeimet, nézd meg a receptjeimet, de előbb ismerj meg jobban, ha pedig kérdésed van, üzenj nekem itt!