2017.05.04.
Világkonyha - Indonézia
Egy indonéz mondás szerint a szerelem az ízlelésen keresztül érkezik. Az indonéz konyha gondosan ügyel a tálalás esztétikumára és az ízek harmóniájára. Milyen alapanyagokat használnak, melyek a nemzeti ételek és melyek a legkedveltebb fűszerek? Ezekre a kérdésekre kerestem a választ, hogy jobban fel tudjak készülni a hétvégi programomra, az Indonéz Napok és Jótékonysági Vásárra.
Indonézia egy gyönyörű délkelet-ázsiai szigetország, mely az egyik legkedveltebb egzotikus utazási célpont. A Köztársaságot több mint 17 ezer sziget alkotja. Itt található Bali, az istenek szigete is. Nem csak Bali, hanem az egész szigetország elképesztő természeti adottságokkal és ennél fogva bámulatos gasztro- kincsekkel rendelkezik.
Talán nem is tudatosul bennünk, de az indonéz alapanyagokat, fűszereket nap mint nap használjuk, fogyasztjuk. A rizs, a banán, az ananász, a mangó, a cayenne bors mind Indonézia különböző részeiről származhatnak.
Indonéz Alapanyagok
Indonézia trópusi éghajlatán főként rizst, fűszereket, cukornádat, teát és kávét termelnek. Indonézia a világ negyedik legnagyobb kávétermelő országa. Az országban összesen mintegy 1,3 millió hektáron folyik a kávétermelés. Kétféle kávét készítenek, az egyik a drága, de alacsony koffeintartalmú arabica, a másik az olcsóbb, viszont több koffeint tartalmazó robusta. Innen, pontosabban Baliról származik a világ egyik legdrágább kávéjaként számon tartott Kopi Luwak, mely az indonéziai cibetmacskaféle ürülékeként jön létre.
Természetesen a trópusi gyümölcsök (banán, ananász, papaja, mangó) is bőségéggel teremnek. A hazai piacra termesztenek még kukoricát, tápiókát, édesburgonyát, szójababot is.
A fő táplálék a rizs, melyhez számos egzotikus gyümölcsöt és zöldséget (mogyoróhagyma, kukorica, tápióka) használnak fel, de jelentős nyersanyagforrásuk még a baromfi, a marha, a garnélarák, valamint a hal és a tengeri állatok is.
Az indonéz konyhában igen népszerű alapanyagok még a földimogyoró, a szója, a kókuszdió és a belőle készült kókusztej.
Indonéz fűszerek
A szerecsendió, a szegfűszeg, a cayenne bors a legjelentősebb fűszerek közé tartoznak. A chilit pedig úgy használják, mint a sót – mindenhez kell belőle, néhol több is, mint azt gondolnánk. Szumátrai (padangi) ételek nagyon csípősek, a jávai ételek pedig csípősek és édeskések. A chili mellett jelentős még a galanga gyökér, a kurkuma, a citromfű és a gyömbér is az indonéz konyhában. A fűszereket paszta formában adják az ételekhez, melyet kő mozsarakban készítenek el.
Indonéz főzési technikák
Főként blansíroznak, roston sütnek vagy párolnak. Néha olajban sütnek. Különlegesebb technikájuk a banánlevélen történő párolás, vagy a bambusz-gőzölőben való főzés.
Indonéz ételek
Az indonéz konyha igen sokszínű, számos regionális konyha esszenciáját sűríti egybe. Konyhájában megtalálhatóak az indiai, közel-keleti és még az európai konyha egyes elemei is. Az ételeik alapja a főtt rizs, melyet sósan és édesen is fogyasztanak.
Nézzünk ezekből az ételekből néhányat!
nasi goreng (sült rizs)
A turisták körében is kedvelt egytálétel ez a sült rizs, melyet sokféleképpen ízesítenek. A főtt rizshez szójaszószt, hagymát, fokhagymát és tamarindot kevernek. Tojást adnak hozzá még, illetve csirkehúst vagy garnélarákot.
undefined
nasi goreng (sült rizs)
mie goreng (sült tészta)
Indonéz gyors tészta, népszerű utcai étel, melyet a mozgó konyhák árusai 3-4 perc alatt már szervíroznak is, miután előtted elkészítették ezt a zöldségeket, vagy csirkemellet is tartalmazó, wokban készülő tésztaételt.
undefined
mie goreng (sült tészta)
lumpia (zöldséges tavaszi tekercs)
Eredete a kínai konyhában keresendő. A lisztből, vízből és sóból készülő, vékonyra sütött tésztába a zöldségek mellett csirkét, halat és tenger gyümölcseit is tekerhetnek.
undefined
lumpia (zöldséges tavaszi tekercs)
bakso (tésztás húsgombóc leves)
A húsgombóchoz darált marhahúst, hagymákat és különböző fűszereket használnak. Ezt főzik bele az ízletes húslevesbe, mely szintén gyakori streed food étel Indonéziában.
undefined
bakso (tésztás húsgombóc leves)
satay (fűszeres, húsos nyárs)
Ez a földimogyoró mártással készült húsos nyárs jellegzetes jávai étel.
undefined
satay (fűszeres, húsos nyárs)
rendang (fűszeres pörkölt)
Főleg ünnepi alkalmakkor kínáljak ezt a marhahúsból készülő maláj nemzeti ételt, melyet párolt rizzsel fogyasztanak. Nem hiányozhat belőle a citromfű, a gyömbér, a chili, a galangal gyökér, a fokhagyma, a kókusztej és persze a kurkuma sem.
undefined
rendang (fűszeres pörkölt)
soto ayam (indonéz csirkeleves)
Indonéz fűszerek (kurkuma, gyömbér, chili) és alapanyagok (kókusztej, lime) felhasználásával készülő, tésztát és főtt tojást is tartalmazó leves, mely kedvelt street food étel Indonéziában.
undefined
soto ayam (indonéz csirkeleves)
tempeh
Az indonéz emberek étkezésében fontos szerepet kapnak az olyan fehérjeforrások, mint a szója, a tofu és változatai, valamint a jávai eredetű tempeh. A tempeh teljes értékű fehérjeforrás, melyet főtt szójababból készítenek, nemes penészes érleléssel. Az így kapott, karakteres ízű, sajtra hasonlító étel felhasználható a vegán és vegetáriánus étrendhez is. Még hamburgert is készítenek vele.
undefined
hamburger tempeh-vel
Indonéz italok
Főként teát (teh) és híg kávét (nem lefőzik, hanem forró vízzel leöntik) fogyasztanak édes, indonéz sűrített tejjel.
dawet
Ez egy jégkása alapú, kókusztejes indonéz ital, melyet igen sokféleképpen készítenek. Lehet benne édes kukorica vagy babszemek is.
undefined
dawet
Az indonéz gasztronómia igen változatos. Alapanyagai és főzési technikái az egészséges táplálkozást követők számára is vonzóak lehetnek.
Alig várom, hogy a hétvégén megrendezésre kerülő Indonéz Napok és Jótékonysági Vásáron megkóstolhassam az indonéz gasztronómiai különlegességeket, nemzeti ételeket és italokat! Az biztos, hogy beszerezzek néhány autentikus alapanyagot, fűszert is, hogy utána itthon is elkészíthessem ezt a satay csirkét földimogyoró-mártással vagy az indonéz csirkelevest.
A Pinteresten egy egész receptes könyvre való indonéz receptet pineltem le. Nézd meg itt a gyűjteményemet!
Szerző: Földi Rita
fotók: Pixabay