• Vagány Receptek e-book
  • Életmódváltó Csomag - Étrend és Receptek
  • Megjelent könyveim
  • Fitnesz édességek könyv
  • Enni és Fogyni ebook

Rántotta vagy omlett? Ez a különbség a kettő között.

2018.06.26.

Rántotta vagy omlett? Ez a különbség a kettő között.

Tegyük rendbe végre!

Ha klasszikus villásreggelikről beszélünk, akkor a top3-ban biztosan benne van a rántotta vagy az omlett. Sokan azt gondolják, hogy ez egy és ugyanaz és az omlett csupán a rántotta trendibb elnevezése. Nem így van. Igaz, hogy főként sült tojásból készül mindkettő, de lényeges különbség van az elkészítési módjukban és a további hozzávalókban. Tegyük rendbe végre, nézzük, mi a különbség!

Rántotta, a magyarok kedvence

A tojásokat csak keverd össze egy villával, sózd meg és mehet a serpenyőbe. Kevés zsiradékon, alacsony hőfokon, folyamatosan kevergetve süsd. Van, aki kicsit folyósan, lágyan szereti és van, aki egészen sülten.

Ez az alaprecept, de kedved és ízlésed szerint még feltuningolhatod ezekkel is:

  • hagyma, paprika, gomba, sonka, kolbász, szalonna, stb.

A tetejére még sajtot is szórhatsz a végén, hogy gyengéden ráolvadjon, vagy csak egyszerűen hintsd meg pirospaprikával.

Ez a magyar verzió. Nem omlett, nem scrambled eggs, nem ham and eggs, hanem RÁNTOTTA.

Kedves cukrászda villásreggeli, Balatonfüred | fotó: Földi Rita

Omlett, ha franciásan szereted

A francia eredetű omlett kihagyhatatlan hozzáválója a tejszín és/vagy tej. (Egyes receptek szerint a liszt is.) A tojásokhoz habverő segítségével keverd hozzá a fentieket (tojásonként egy evőkanál tejszínnel számolj) és olaj helyett egy kevés vajon, magas hőfokon, hirtelen süsd meg. Az omlettet nem kevergetjük, hanem a palacsintához hasonlóan megsütjük az egyik oldalát, majd átfordítjuk a másikra, végül háromszögbe hajtjuk.

Az omlettbe is mehet mindenféle zöldség, viszont a kolbász és a szalonna nem annyira passzol ehhez a franciás változathoz. A legjobb, ha stílusosan megszórod a tetejét egy marék felaprított metélőhagymával. A kolbászokat és szalonnákat pedig hagyd meg a magyar változatnak.

A tojásba keverhetsz pikáns fűszereket is, például olasz fűszerkeveréket, melyhez jól passzol, ha zöldségekkel turbózód fel a tojásokat.

Tipp

A rántottát és az omlettet is minimum három tojásból készítsd, mert 1-2 tojásból nem ugyanazt az eredményt kapod, és nagyobb eséllyel égeted oda.  úh!

Tehát a rántotta az alaprecept szerint csak tojást tartalmaz, míg az omlettbe minden esetben kerül tej és/vagy tejszín (esetleg liszt) is. Az igazság viszont az, hogy ahány ház, annyi szokás. A rántottába például valaki tesz tejet is, az omlettet pedig sokan vaj helyett olajjal készítik. Nem árt, ha tudod, hogy mi a különbség a kettő között, tapasztald ki, hogy neked melyik változat ízlik a legjobban, és kísérletezz bátran!

Szerző: Földi Rita

fotók: Pixabay

Rita Fitnesz Receptjei - Hírlevél

Fitnesz receptek és életmódtippek, hogy ne maradj le semmiről! (Nyugi, nem tömöm tele a postaládádat, havonta maximum 2 hírlevelet küldök.)

Név *:

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező!


vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!

Szerző: Földi Rita

Földi Rita: szakács, táplálkozási tanácsadó, életmódblogger

Fitnesz blogomon bebizonyítom, hogy a diétás ételek is lehetnek ínycsiklandóan finomak. Felejtsd el az önsanyargató diétákat és az unalmas ételeket! Ha neked is hiányzik a diétából az édesség, a sütemény, akkor jó helyen jársz!

Segítek neked, hogy finom ételekből állíthasd össze a diétás étrendedet, megmutatom, hogyan lehetsz hosszú távon karcsú és tippeket adok ahhoz, hogy az evésen kívül másban is megtaláld a boldogságot. Olvasd el a cikkeimet, nézd meg a receptjeimet, de előbb ismerj meg jobban, ha pedig kérdésed van, üzenj nekem itt!