2016.09.16.
Imádod a gyors és egyszerű recepteket? Akkor ezt a mikrós sütit neked találták ki. Bemutatom a gluténmentes és a hagyományos verzióját is.
A gluténmentes verzió hozzávalói:
60 g rizsliszt
40 g Nyírfacukor
8 g zsírszegény kakaópor
1 db tojás
pár csepp vaníliaaroma
50 g olvasztott vaj
30 g zsírszegény tej
20 g cukormentes, gluténmentes étcsokoládé
A hagyományos verzió hozzávalói:
4 ek. liszt
4 ek. cukor
2 ek. kakaópor
1 db tojás
pár csepp vaníliaaroma
3 ek. tej
3 ek. olaj vagy olvasztott vaj
4 db csokoládékocka felaprítva
Elkészítés:
1. Az eredeti recept szerint össze lehetne keverni egy bögrében is a hozzávalókat, mert ez egy klasszikus bögrés sütemény. Azonban én egy keverőtálat javaslok inkább, mert ebben könnyebb összekeverni és jobb lesz az állaga is a süteménynek.
Először a lisztet keverjük össze a nyírfacukorral és a kakaóporral. Hozzákeverjük a tojást és a vaníliaaromát.
2. Együtt felmelegítjük a vajat és a tejet egy kisebb tálban. Ezt a vajas keveréket hozzáadjuk a száraz hozzávalókhoz és kézi robotgéppel alaposan összekeverjük. A lényeg, hogy kis levegőbuborékok is keletezzenek a keverés hatására, ugyanis ezek is segítik majd felhúzni a süteményt a mikróban.
3. Kanállal belekeverjük az apróra vágott csokoládét. Végül az egészet egy tetszőleges tálba vagy bögrébe öntjük. (Nem kell, hogy szilikonos legyen, és nem kell kivajazni sem.)
4. Mikrohullámú sütőbe tesszük a legmagasabb fokozatra, 3 percre. (Nálam ez 800 watt volt, de 1000 watt még jobb.)
Ha kész, akkor hagyjuk a tálban kihűlni. Ezután öntsük ki egy tányérra. Ha ujjnyi vastagságúra felszeleteljük, akkor 6 szelet lesz belőle.
Az egész sütemény tartalmaz:
Energia: 754 kcal
Fehérje: 18 g
Szénhidrát: 100 g
Zsír: 39 g
Egy szelet sütemény tartalmaz:
Energia: 126 kcal
Fehérje: 3 g
Szénhidrát: 17 g
Zsír: 7 g