2014.05.27.
Nyári vacsorához, vagy ebédhez kitűnő választás lehet ez az étel azok számára, akik valamiért nem esznek húst. Akinek hiányzik mellé, az süssön bacon szalonnát hozzá.
Hozzávalók (4 személyre):
0,5 kg újburgonya
vaj
frissen őrölt tengeri só
frissen őrölt fekete bors
3 db friss kakukkfű ág
3 db friss rozmaring ág
8 db új retek
a tzazikihez:
2 db kígyóuborka
só
frissen őrölt fekete bors
½ citrom leve
olívaolaj
250 g feta sajt (lehet juhtúróval is kiegészíteni)
300 g kefir
150 g natúr joghurt
4-5 gerezd fokhagyma
Elkészítés:
1. Az uborkát megmossuk és a sajtreszelő legnagyobb lyukán lereszeljük. Egy edénybe belemorzsoljuk a feta sajtot. Villa segítségével szétnyomkodjuk. Hozzáadjuk a kefirt és a joghurtot. Sóval, borssal, olívaolajjal és citromlével ízesítjük. Az egészet csomómentesre keverjük, végül hozzáadjuk a zúzott fokhagymát.
2. A lereszelt uborka levét kinyomkodjuk és beletesszük a kefires keverékbe. Elkeverjük és minimum 1 órára hűtőbe tesszük.
3. Az újburgonyát alaposan megmossuk és egy lábosban sóval puhára főzzük. Ha kész, akkor kihűtjük és cikkekre vágjuk.
4. Az új retket megmossuk, és kisebb darabokra vágjuk. Egy lábosban vajat forrósítunk és ebbe tesszük bele a retket. Sózzuk, borsozzuk és kakukkfűágat teszünk mellé. Barnásra pirítjuk, majd egy tálba kiöntjük és félretesszük.
5. Ugyanabban a serpenyőben sütjük meg a burgonyát is. Kevés vajat adunk hozzá. Frissen őrölt tengeri sóval és kakukkfűvel megszórjuk. Mellé rozmaring ágat teszünk. Kevergetve pirítjuk.
Melegen tálaljuk a hideg tzaziki salátával.