2016.09.04.
Egy könnyű nyár végi főzelék hétköznapokra vagy akár hétvégére is.
Hozzávalók (2 személyre):
30 g vaj
90 g vöröshagyma
10 g (2db) fokhagyma
780 g cukkini
200 ml főzőtejszín (10%-os)
só
őrölt fehér bors
½ csomó kapor
1 tk. ecet (tárkonyecet)
a húshoz
300 g bőrös-csontos csirkemell
sült csirke fűszersó
1 ek. olívaolaj
Elkészítés
1. A hagymát és a kaprot finomra vágjuk. A cukkinit előbb vékony szeletekre vágjuk, majd negyedeljük.
2. Forró olajon kissé megpároljuk a vöröshagymát, hozzáadjuk a fokhagymát, majd rövid pirulás után a cukkinit. Sózzuk, őrölt fehér borssal megszórjuk, kevergetve pirítjuk. Levet fog engedi, így nem kell vizet adni hozzá.
3. Amikor még éppen roppanós a cukkini, akkor vegyük ki a negyed részét és tegyük félre.
A másik részéhez adjuk hozzá a tejszín felét és forraljuk át az egészet. Vegyük le a tűzről és botmixerrel pürésítsük. Itt bele tehetjük a kaprot, hogy még apróbbra vágja a botmixer.
4. A pürét visszatesszük a tűzre, felöntjük a tejszín másik felével. Felmelegítjük és hozzáöntjük a kivett, félretett cukkinit. Ezzel is átforraljuk és ízlés szerint ecetet adunk hozzá.
A hús elkészítése:
A csirkéből szeleteket vágunk és befűszerezzük. Egy serpenyőben a bőrével lefelé fordítva elősütjük. Majd egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük és meglocsoljuk a serpenyőben lévő olajjal.
190 C fokra előmelegített sütőben készre sütjük. A zsíros bőr megvédi a husit a kiszáradástól, így az puha, omlós lesz.
1 adag főzelék egy szelet hússal tartalmaz:
Energia: 596 kcal
Fehérje: 68 g
Szénhidrát: 26 g
Zsír: 26 g
#gluténmentes főzelék #egészséges étel #cukkini főzelék