2014.03.17.
Imádom a panna cottát, mert nagyon egyszerűen el lehet készíteni és mindig óriási sikert arat. A feltét lehet áfonya lekvár, vagy bármilyen gyümölcs is. Most viszont egy kakaós és egy kávés granitát készítettem hozzá.
A granita (gránitá) és a panna cotta (pánná kottá) mindketten olaszok. A granita tulajdonképpen egy jégkása, melyet kedvünk szerint bármilyen ízben elkészíthetünk. A panna olaszul tejszín jelent, így a fő összetevőjét már meg is tudtuk. Az eredeti recept tartalmaz még zsírosabb tejet is, én viszont ezt nem tartottam feltétlenül szükségesnek.
A panna cottát (,vagy ahogy felénk hívják : panda kotta) nehezebb fogások után ajánlom desszertnek, mivel íze egy könnyű joghurtéhoz hasonló. Tökéletes desszert egy meleg nyári grillezéshez is.
Hozzávalók (4 pohárhoz):
A panna cottához:
500 ml habtejszín
5 zacskó vaníliás cukor
2 ek. cukor
A kakaós granitához:
2 dl tej
5 ek. kakaópor
2 ek. kristálycukor
2 db csillagánizs
A kávés granitához:
2 dl kávé
6 ek. cukor
Elkészítés:
1. A tejszínt egy edénybe önjük és a cukorral, vaníliás cukorral felmelegítjük. Nem kell forrnia, csak legyen elég meleg, ahhoz hogy a cukor elolvadjon benne teljesen. Ez kb. 5-8 percet vesz igénybe.
2. Közben a zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk 5 percig. Majd kinyomkodjuk, és a forró tejszínben feloldjuk. Elkeverjük, és az így kapott tejszínt a poharakba töltjük. A poharak tetejét alufóliával lefedjük és hűtőbe tesszük legalább 4 órára. Ezalatt szépen megdermed, így tálaláskor a tetejére halmozhatjuk a granitánkat.
3. A csillagánizsos-kakaós granitához a tejet egy lábosban felmelegítjük és elkeverjük benne a cukrot, a kakaóport és a csillagánizst. Ezt sem kell felforralni, a lényeg, hogy a cukor jól feloldódjon.
Levesszük a tűzről, a csillagánizsokat kivesszük és a folyadékot egy lapos műanyag, fedeles edénybe öntjük. Fagyasztóba tesszük, és félóránként villával áttörjük, megkeverjük kb. négyszer megismételve.
4. A kávás granitához a lefőzött forró kávéban feloldjuk a cukrot és csillagánizsos-kakaós granitához hasonlóan fagyasztóba tesszük, és félóránként villával áttörjük, megkeverjük kb. négyszer megismételve.