2014.10.15.
Egy különleges ebéd vagy vacsora lehet ez az étel.
Hozzávalók (3-4 személyre):
200 g rizottórizs (Arborio)
6 dl zöldségalaplé
1 db vöröshagyma
1,5 dl száraz fehérbor
1 ek. olívaolaj
90 g vaj
70 g főtt zöldborsó
80 g főtt sárgarépa
1 csomó petrezselyemzöld
3 gerezd fokhagyma
1 kk. curry fűszerkeverék
100 g koktélrák
Elkészítés:
1. Ha nincs otthon zöldségalaplevünk, akkor kezdjük ezzel a főzést. Alaplét bármilyen zöldségből lehet készíteni. Én ehhez az ételhez most így főztem az alaplevet: 2 db répát, 1 db kisebb karalábét, 1 petrezselyemgyökeret, 1 db fokhagymát, 2 db kelbimbót, 1 db paradicsomot, 1 db paprikát és 1 csomó petrezselymet hideg vízben feltettem főzni. Amikor felforrt, akkor megsóztam és egész borsot is tettem bele. Ezután gyöngyözve főztem kb. 2 órán át. Az elkészült levesből kivettem a zöldségeket és felkockáztam a rizottóhoz. A levest pedig átszűrtem.
2. Ha megvan az alaplé, akkor kezdődhet a rizottó készítése. A vöröshagymát apróra vágjuk és egy evőkanál olívaolajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a kimért rizst. Folyamatosan kevergetjük, és ha a rizs teljesen felforrósodott (érintsük hozzá a kézfejünket), akkor hozzáöntjük a fehérbort. Elkeverjük és hagyjuk, hogy teljesen elpárologjon.
3. Ha a bor elpárolgott, akkor kevés forró alaplevet adunk hozzá, majd elkeverjük. Úgy főzzük, hogy folyamatosan adagoljuk hozzá az forró alaplevet, ahogy elpárolog a rizsről adjunk hozzá egy merőkanállal és keverjük el. Addig főzzük, amíg a rizs megpuhul, de nem szabad túlfőzni, készítsük al dentére. Ez kb. 15-20 perc. Curry fűszerkeveréket adunk hozzá és szükség esetén még sót is. A végén keverjünk bele 30 g hideg vajat és az előzőleg megfőzött és felkockázott zöldségeket (répa, karalábé, zöldborsó).
4. A koktélrákot egy serpenyőben felforrósított vajon megpirítjuk. Sózzuk, hozzáadjuk a finomra vágott petrezselymet és zúzott fokhagymát is. Pár perc hőkezelés kell csak neki. Ha elkészült, akkor belekeverjük a rizottóba és melegen tálaljuk.